

: Pavel Frček
31.10.2024
Koje su vrste mlijeka?
Postoji mnogo vrsta mlijeka i sigurno ste zbunjeni oko toga koje je najbolje. O prednostima i nedostacima ne samo kravljeg mlijeka, već i drugih vrsta, bit će riječi u sljedećem članku.
Kravlje mlijeko
Kravlje mlijeko je bogato proteinima i drugim makronutrijentima. Osim toga, također je odličan izvor kalcija. Može se podijeliti na obrano, poluobrano i punomasno mlijeko. Ali koja je razlika među njima? Razlikujemo ih jednostavno na temelju sadržaja masti u mlijeku. Obrano mlijeko treba sadržavati maksimalno 0,5 g masti na 100 ml mlijeka, poluobrano mlijeko u rasponu od 1,5-1,8 g masti na 100 ml mlijeka, a punomasno mlijeko minimalno 3,5 g masti na 100 ml mlijeka. 100 ml mlijeka. Kako se postiže ovaj iznos? Svako mlijeko se prvo obrano obradi a zatim mu se vrati potrebna količina masnoće. Razlika u sastavu kravljeg mlijeka je i u kalorijskom sadržaju i količini vitamina topivih u mastima (A, D, E, K) – poluobrano mlijeko ima manji udio ovih vitamina u odnosu na punomasno mlijeko.
Kozje mlijeko
Smatra se da je kozje mlijeko kvalitetnije, probavljivije i zdravije od kravljeg. Pogodan je i za osobe alergične na kravlje mlijeko - njegov glavni alergen je kazein, koji se u vrlo malim količinama nalazi u kozjem mlijeku.
Ovčje mlijeko
Ovčije mlijeko svrstavamo među najhranjivija mlijeka u životinjskom svijetu. Sadrži veliku količinu proteina i do dvostruko više vitamina i minerala u odnosu na kravlje mlijeko. Sadrži i druge tvari koje su korisne za zdravlje, a također uzrokuje bolju apsorpciju laktoze, pa je pogodan i za one koji pate od njezine blage intolerancije.
Biljna mlijeka
Biljno mlijeko je prikladna alternativa za one koji pate od intolerancije na laktozu ili alergije na mlijeko. Najčešća alternativa je sojino mlijeko, koje je po sadržaju proteina slično kravljem mlijeku, ali ima manje masti. Bademovo mlijeko obogaćeno je vitaminima i mineralima te sadrži minimum kalorija. Zobeno mlijeko, s druge strane, sadrži veliku količinu vlakana i antioksidansa. A takvo kokosovo mlijeko, na primjer, vrlo je bogato vitaminima i mineralima. Mlijeka na bazi biljnog podrijetla postaju sve popularnija, a njihove se vrste brzo povećavaju.
Zaključno, možemo reći da se mlijeko može podijeliti u različite vrste, od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Na vama je da saznate koji vam najviše odgovara, ispunjava sve vaše zahtjeve i u kakvom obliku vam se najviše sviđa.

31.03.2025
Vrste jaja
Kad se kaže „jaje“, većina nas automatski pomisli na kokošje. Malo tko odmah zamisli neku drugu vrstu. No, dobro znamo da jaja nose i druge ptice – a neka od njih čak su i lako dostupna. U trgovinama najčešće nalazimo kokošja jaja, povremeno i prepelčja. Ostale vrste su prilično rijetke. Pogledajmo, dakle, koja se jaja mogu konzumirati i po čemu se međusobno razlikuju.

30.03.2025
Uzgoj alpaka i lama
Uzgoj lama i alpaka postaje sve popularniji u Hrvatskoj. Uzgajivači cijene njihovu mirnu i prijateljsku narav, niske zahtjeve za održavanje, svestranu upotrebu i egzotičan izgled. Ove životinje mogu se uspješno držati na zajedničkim pašnjacima s drugim vrstama. Osim toga, lame su prirodno dominantne i teritorijalne, što im omogućuje učinkovitu zaštitu stada od predatora. Želite li saznati kako se pravilno brinuti o ovim impresivnim životinjama? Pripremili smo za vas korisne informacije i praktične savjete koji će vam pomoći razumjeti njihovo ponašanje i osigurati im najbolji mogući dom.

24.03.2025
Kako psu podrezati kandže?
Baš kao što nama rastu nokti, i našim psima rastu kandže. Zato ih je važno redovito kratiti i održavati. Nekada se briga o kandžama nije toliko spominjala, jer su psi provodili više vremena na otvorenom – trčali su po dvorištima, asfaltu ili drugim tvrdim površinama koje su im prirodno trošile kandže.