Kako prilagoditi uzgoj kokoši na proljeće?
Pavel Frček

: Pavel Frček

26.03.2024

Kako prilagoditi uzgoj kokoši na proljeće?

Dolazi razdoblje u kojem se priroda budi za novi život, pa je pravo vrijeme da kokoši pripremite za proljeće. Pravilna njega kokoši čak i u ovom razdoblju može utjecati na njihovo zdravlje, proizvodnju jaja i opće zadovoljstvo. Na što staviti fokus tijekom priprema, a što ne zaboraviti?


Čišćenje kokošinjca

Proljetno čišćenje je neophodno, stoga mu posvetite dovoljno pažnje. Kokoši su tijekom zime uglavnom bile u kokošinjcu, pa je potrebno temeljito očistiti okoliš. Promijenite stelju, očistite nastambu za kokoši, očistite grede i provjerite trebaju li kokošinjcu popravke. Pojilice i hranilice također je potrebno očistiti i dezinficirati. Sve što trebate učiniti je staviti ih u vruću vodu s dezinficijensom i ostaviti da se potpuno osuše. Ni cijeli kokošinjac ne može izbjeći dezinfekciju. Više o čišćenju u kokošinjcu možete pročitati u članku "Čišćenje i dezinfekcija kokošinjca".


Zaštita od promjenjivog vremena

Tijekom proljetne sezone zasigurno nas neće iznenaditi tipično promjenjivo vrijeme. Iako se čini da je zima iza nas, jutarnji mrazevi nisu rijetkost. A što je s kokošima i vremenskim promjenama? Potrebno ih je pripremiti za te promjene i osigurati im dovoljnu zaštitu od kiše, vjetra i već spomenutih niskih temperatura. Također provjerite je li njihova pozadina dobro izolirana. Posebno držite na toplom piliće, koji su vrlo ranjivi u prvim tjednima.


Prehrana

Dolaskom proljeća potrebe kokoši se mijenjaju. Do promjena dolazi i u prehrani koju je potrebno prilagoditi. Kako bi se izbjegla dehidracija s porastom temperature, možda će biti potrebno osigurati povećanje količine dodijeljene vode. Istodobno je poželjno prilagoditi sastav krmiva tako da sadrži veći udio bjelančevina i kalcija. Ove hranjive tvari podržavaju proizvodnju jaja i cjelokupnu vitalnost kokoši. Prirodna hrana kao što su kukci, crvi i biljke pogodne za kokoši kao što su maslačak i zelena trava također se počinju pojavljivati ​​u ispustu. Ako vas zanima više o promjenama u prehrani, pročitajte naš članak: „Trebaju li kokoši promijeniti ishranu u proljeće?“.


Briga

Oživljavaju se i paraziti, koji se rado nastanjuju u kokošinjcima ili u perju. Pepeljenje služi kao prirodna preventiva protiv parazita kod kokoši. Stoga im dajte prikladan prostor u kojem mogu održavati svoje perje čistim. Nakon zime požurite provjeriti opće zdravstveno stanje kokoši. Provjerite imaju li gore navedene parazite ili pokazuju li znakove bolesti ili ozljede. Ako je tako, djelujte brzo kako biste smanjili rizik od širenja infekcija.

Priprema za valenje

Uz ovo razdoblje veže se i izleganje pilića. Pripremite prikladna mjesta za gniježđenje i osigurajte potrebne uvjete za uspješno valenje. Proljeće donosi novu energiju u život, ali i nove izazove. Tijekom tog razdoblja bitno je prilagoditi kokoši i njihov smještaj kako bi se osiguralo njihovo zdravlje, dobrobit i proizvodnja jaja. Ako se dobro brinete za svoju perad, osigurat ćete da će napredovati i donijeti vam maksimalnu korist i radost.

Korisne životinje u vrtu

02.07.2025

Korisne životinje u vrtu

Vrtlarenje je vrlo popularno – gotovo svatko poznaje nekoga tko uzgaja vlastito povrće, cvijeće ili začinsko bilje. Uzgajanje vlastitih plodova donosi radost, opuštanje i osjećaj samodostatnosti. No u vrtovima ne rastu samo biljke – tu su i drugi stanovnici koji zaslužuju našu pažnju.

Kako hraniti svinje?

01.07.2025

Kako hraniti svinje?

Svinje spadaju među nezahtjevne domaće životinje, no i kod njih vrijedi pravilo da se kvaliteta hrane snažno odražava na rast, zdravlje i proizvodnost. Bez obzira na to uzgajate li prasce, krmače ili tovne svinje, pravilno sastavljena hranidbena obroka i dovoljne količine čiste vode apsolutna su osnova. U ovom ćemo članku pogledati ključna pravila prehrane svinja u kućnim uvjetima.

Vrste sireva i njihovo podrijetlo

24.06.2025

Vrste sireva i njihovo podrijetlo

Sir nije samo ementaler na kruhu. U svijetu postoji na stotine vrsta sireva – pljesnivi, tvrdi, svježi, pareni... Svaka regija ima svoj tipični sir koji odražava lokalnu tradiciju i okus. Pogledajmo odakle dolaze neki poznati sirevi.