Čišćenje i dezinfekcija kokošinjca

: Juraj Korim

22.02.2024

Čišćenje i dezinfekcija kokošinjca

Kao što čistimo svoj dom, moramo se pobrinuti i za kokoši. To će spriječiti razvoj parazita koji bi mogli napasti kokošinjac i stvoriti idealno okruženje za kokoši. Nemojte podcjenjivati ​​čišćenje ili dezinfekciju, rezultati će se sigurno odraziti na nesivost jaja, a posebno na zdravlje kokoši.


Koliko često čistiti kokošinjac?

Kompletno čišćenje i dezinfekciju kokošinjca treba provesti najmanje dva puta godišnje. I upravo sada, tijekom priprema kokošinjca za novu sezonu, vrijeme je da se bacimo na posao. Jednom tjedno trebalo bi zatim obaviti manje čišćenje kokošinjca, što uključuje čišćenje nastambi za kokoši, čišćenje steljei, naravno, treba staviti i novu stelju. Ne zaboravite ni onu u gnijezdu za nesilicu. Očistite pojilice svaki put kad promijenite vodu, hranilice su dovoljne ako su vidno prljave, idealno barem jednom tjedno.


Dezinfekcija kokošinjca

Kao što je već napisano, dezinfekciju treba provoditi dva puta godišnje, ali i svaki put kada započnemo uzgoj novih kokoši. Kako se takva dezinfekcija odvija i čime se može dezinficirati kokošinjac?


Prvo iz kokošinjca izvadite sve moguće i dobro ga očistite od paučine i prašine. Kao dezinfekcijsko sredstvo koristiti Savo ili dezinficijens za površine i površine namijenjene čišćenju nastambi za životinje. Alternativno, kokošinjac možete pobijeliti vapnom. Pomiješajte kalcijev hidroksid s bijelom bojom u omjeru 2:1, zatim kistom nanesite na zidove i pričekajte da se potpuno osuši. Ponovite postupak za veći učinak. Za zaštitu od gnida možete koristiti ciljani proizvod Čmelíkostop koji djeluje preventivno, ali i ubija gnjide u već napadnutom okruženju.


Ne zaboravite dezinficirati predmete kao što su pojilice, hranilice i gnijezda. Nakon dezinfekcije isperite vrućom vodom i ostavite da se osuši na suncu ili dobro osušite.


Gotovo!

I to je sve. Ne zaboravite da tijekom dezinfekcije vaše kokoši trebaju biti na sigurnoj udaljenosti kako biste izbjegli ozljede. Kad ih tada pustite u sjajni kokošinjac, bit će presretne.

Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom

16.05.2025

Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom

Jeste li se ikada zapitali zašto govedo provodi sate preživajući, dok pas hranu gotovo i ne žvače? Razlog je u različitim vrstama probave. Dok neke životinje imaju jednostavan želudac, druge su kroz evoluciju razvile želuce s više odjeljaka, mikrobiološku probavu ili čak probavu uz pomoć kamenčića. Koje su glavne razlike između pojedinih skupina životinja?

Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih

15.05.2025

Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih

Vjerojatno ste čuli da postoji mnogo različitih pasmina ovaca. No jeste li znali da i vuna dolazi u više vrsta? Ne dobivamo je samo od ovaca, već i od lama, pa čak i od zečeva.

Načini mužnje i vrste mužnih sala

14.05.2025

Načini mužnje i vrste mužnih sala

Mužnja je svakodnevni dio uzgoja mliječnih krava – no načini njezinog izvođenja mogu se znatno razlikovati. Od tradicionalne ručne mužnje pa sve do modernih robotskih sustava, svaka farma bira rješenje koje najbolje odgovara njezinim potrebama i mogućnostima. Razlikuju se također i same mužne sale – prostori gdje se obavlja mužnja. U ovom ćemo članku prikazati osnovne načine mužnje i tipove mužnih sala koje se danas koriste.