
Držanje pilića u malom prostoru – na što treba paziti
Briga o domaćim kokošima ne znači nužno da morate posjedovati kuću s velikom okućnicom, na kojoj bi veliki prostor bio odvojen za kokoši. Pod određenim uvjetima možete postati pasionirani uzgajivači čak i u urbanim sredinama ili u manjim nastambama na selu. Neprikladni uvjeti i nepoštivanje okoliša mogu, međutim, uzrokovati probleme ne samo samoj peradi, već i vama.
Dom a ne zatvor
Svaki životinja zahtijeva svoj teritorij i osjećaj doma. Držanje pilića na malom prostoru zahtijeva kupnju samo malog broja pilića/kokoši. Svaka bi trebala imati određeni prostor u kokošinjcu samo za sebe (navedeno je 40 x 40 cm, ali ovisi i o veličini kokošinjca). Ako je ikako moguće, osigurajte im i ispust na otvoreno. Ali ovdje vrijedi pravilo da što veći prostor za kokoši, to bolje.
Ispravno mjesto kokošinjca
Svjetlo, ali... Dovoljna količina sunčeve svjetlosti pogoduje pilićima, kao što utječe i na njihovo psihičko raspoloženje. No, volite li se sunčati, budite uvjereni da to nije slučaj s peradi. Bit će mnogo korisnije smjestiti kokošinjac u hladovinu. Vrućina može izazvati toplinski stres, koji u najgorem slučaju može dovesti do smrti. Dapače, mnogo su bolje prilagođene boravku na hladnom - ako nemate drugo mjesto pogodno za uzgoj, zasjenite kokošinjac raznim predmetima. S druge strane, kišovito vrijeme zahtijeva da njihovo stanište bude što bolje skriveno kako se vaši životinjski prijatelji ne bi smočili. Kokošinjci s natkrivenim prostorom, poput kokošinjca Berlin ili Valencija, odličan su izbor.
Omogućavanje dostupnosti kokošinjca bit će prednost, osobito ako se redovito dopunjuju hrana i voda. I u tom kontekstu potrebno je adekvatno urediti objekte kako bi se imalo gdje postaviti pojilice i hranilice.
Svaka vrsta ima svoj karakter
Na početku je važno razmisliti koju pasminu kokoši nabaviti. Razlikuju se ne samo po toleranciji, veličini snesenih jaja, već i po svojim specifičnim zahtjevima - oni ih mogu, ali i ne moraju predodrediti za uzgoj kokoši na malom prostoru. Što je veća vrsta kokoši, to je veći prostor za kokoši. Iz tog razloga razmislite je li bolje kupiti manje velikih ili obrnuto. Na primjer, Plymouthi su mirne naravi i vrlo su izdržljivi, s druge strane, hibridi mogu položiti do oko 300 jaja godišnje.
Budite obzirni
Razmotrite svoje okruženje, bilo da živite u gradu ili na selu. Inače, u većini krajeva kokošinjce uopće ne morate prijavljivati, ali provjerite ovu činjenicu - ovdje su prednost drveni kokošinjci za koje ne treba građevinska dozvola. Ali poštujte susjeda i unaprijed im recite svoju namjeru. Spriječite da kokoši pobjegnu na tuđe imanje – prema uredbi, životinje iz uzgoja ne smiju prijetiti i uznemiravati sugrađane. Više o faktoru obližnjih stanovnika i što očekivati kod uzgoja u urbanoj sredini pisali smo u članku "Koje se domaće životinje mogu uzgajati u gradu?".
Pa krenimo na to!
Držanje pilića na malom prostoru ipak može značiti miran i dostojanstven život peradi. Budete li se pridržavali svih pravila, imat ćete priliku promatrati njihovo zadovoljstvo i zdrav izgled, osim toga, redovito će nesti kvalitetna jaja i učiniti vaš dan ugodnijim.

02.07.2025
Korisne životinje u vrtu
Vrtlarenje je vrlo popularno – gotovo svatko poznaje nekoga tko uzgaja vlastito povrće, cvijeće ili začinsko bilje. Uzgajanje vlastitih plodova donosi radost, opuštanje i osjećaj samodostatnosti. No u vrtovima ne rastu samo biljke – tu su i drugi stanovnici koji zaslužuju našu pažnju.

01.07.2025
Kako hraniti svinje?
Svinje spadaju među nezahtjevne domaće životinje, no i kod njih vrijedi pravilo da se kvaliteta hrane snažno odražava na rast, zdravlje i proizvodnost. Bez obzira na to uzgajate li prasce, krmače ili tovne svinje, pravilno sastavljena hranidbena obroka i dovoljne količine čiste vode apsolutna su osnova. U ovom ćemo članku pogledati ključna pravila prehrane svinja u kućnim uvjetima.

24.06.2025
Vrste sireva i njihovo podrijetlo
Sir nije samo ementaler na kruhu. U svijetu postoji na stotine vrsta sireva – pljesnivi, tvrdi, svježi, pareni... Svaka regija ima svoj tipični sir koji odražava lokalnu tradiciju i okus. Pogledajmo odakle dolaze neki poznati sirevi.