Koje se domaće životinje mogu uzgajati čak i u gradu?

: Juraj Korim

06.11.2023

Koje se domaće životinje mogu uzgajati čak i u gradu?

Mnogima nezamisliva stvar. Pod ponašanjem domaćih životinja mislimo na život na selu izvan civilizacije i ograničenja koja su s tim povezana. No, što učiniti ako se ne želimo odreći blagodati gradskog života, ali bismo ipak voljeli imati domaća kuhana jaja, a da ne moramo ići po njih?


I u velikom gradu danas se stoka može zbrinuti ako su uvjeti pogodni i ako tome barem djelomično prilagodimo život. Spektar životinja o kojima se možemo brinuti čak i u velikom gradu prilično je širok. Počevši od kunića, kokoši, prepelica (prepeličja jaja se u cijelom svijetu smatraju delikatesom i sadrže dvostruko više vitamina od kokošjih jaja), ovaca, koza ili pčela.

Kakva je nastamba prikladna za domaće životinje?

Za svaku od navedenih životinja karakteristične su različite potrebe i uvjeti. Uz to je vezan i koncept života u gradu - što možete zamisliti pod tim? Ako stanove dijelimo na stanove i kuće, ovdje se postavlja pitanje veličine dodatnih prostora, budući da se nijedna od navedenih životinja ne može držati u zatvorenom prostoru. Razmišljate li o nabavi malih domaćih životinja i životu u stanu? Ako ste u mogućnosti osigurati dovoljno prostora na vanjskoj terasi, s tim da će oni biti pod zaklonom posebno u vrućoj sezoni, ova alternativa je izvediva za npr. kuniće ili prepelice. Za kokoši je potrebno imati barem mali vrt u blizini kuće ili u zajedničkim nastambama.


Najbolja opcija za domaće životinje u gradu su hortikulturne kolonije, gdje imaju dovoljno slobode i s njima se eliminiraju mnogi drugi utjecaji. Volite raditi u vrtu, a nemate pristup u svom stanu/kući? Vrtovi bez potencijala za stambeni razvoj relativno su pristupačni i pružaju veće mogućnosti za uzgoj. Štoviše, za pčele je njihov uzgoj u klasičnoj zgradi nepogodan - potreban im je pristup livadi, dapače, mogu predstavljati rizik i za susjede. U vrtlarskim kolonijama moguće je uzgajati i koze ili ovce koje mogu poslužiti i kao "živa kosilica".

Prednosti kupnje domaćih životinja

Jesu li vas kokoši živcirale svojim kokodakanjem kad ste se vozili kod bake? Jeste li kao dijete bili prisiljeni jesti zečetinu svaki tjedan? Nakon godina shvaćaju se prednosti domaćeg mesa i jaja. Jeste li znali da je cijena jaja na trgu porasla najbrže u cijeloj EU u posljednjih godinu dana? Stoga se može reći da je financijska korist i ovdje ogromna.


Dugoročno, glavni razlog uzgoja domaćih kokoši su jaja, inače naravno i meso. Isto vrijedi i za prepelice. Kunići se uzgajaju samo radi mesa, koje ipak sadrži najmanje kolesterola u odnosu na ostale domaće životinje. A koliko košta takav kunić ako se njime želite počastiti u normalnim okolnostima? Cijena po kg kunića je preko 8€, tako da definitivno nije jeftina stvar. Na kraju, ali ne manje važno, ovce, koze i pčele. Ovce ne donose samo meso, već i vunu, koja omogućuje daljnje korištenje za tekstil - tako možete sami izraditi vunene džempere ili vunu preprodati. Njihova popularnost nastavlja rasti zajedno s kozama. A što je s pčelama? O cijenama meda ne treba nadugo govoriti, ujedno to može biti i vrlo opuštajući hobi zahvaljujući kojem možete razbistriti glavu na pčelinjaku.

Što očekivati ​​kada se odlučimo uzgajati u gradu

Prije nabave domaćih životinja potrebno im je osigurati prikladan prostor za život. Pokušajte njihov "dom" smjestiti na mjesta gdje im neće prijetiti pretjerana buka. Nadalje, potrebno je osigurati višu razinu njege i higijene. Očistite njihove nastambe - u gradu su nastambe sa životinjama sklonije onečišćenju. Osigurati kvalitetnu hranu i redovite veterinarske preglede.


Za kokoši preporučamo prostorno prilagođene kokošinjce Paris, Valencia ili Temelín, gdje će njihova izdržljiva konstrukcija osigurati udobnost i sigurnost Vašim kokošima. Kunići su vrlo aktivne životinje i potrebno im je dovoljno prostora za kretanje. Kavez ili nastamba treba biti dovoljno velika da kunići mogu trčati i skakati u nju. Martin kunićnjak u elegantnoj crno-bijeloj formi i njegov pandan Teplice u boji drveta prikladni su kandidati. Za ljetnu sezonu, u slučaju vrtova, predlažemo i razmišljanje o ograđenim prostorima kako bi kunići mogli trčati po travi. Dovoljno će biti osnovno natkriveno drveno kućište ili osmostrano vanjsko kućište/kavez Kerbl. Kunićnjak se također može koristiti za uzgoj prepelica - budite oprezni, međutim, njima je potrebno 12-16 sati svjetla dnevno kako bi se pravilno razmnožavale.

Zavisi li gradski uzgoj samo od mene? Može li me tko spriječiti u mojoj namjeri?

Bitno je da se informirate o propisima u vašem gradu, a posebno u mjestu, koji reguliraju uzgoj domaćih životinja. Mnogi gradovi imaju posebna pravila o veličini zemljišta na kojem životinje mogu boraviti, udaljenosti životinja od susjednih kuća, a može se ograničiti i broj kućnih ljubimaca, na primjer. Susjedi i okolni stanovnici također mogu utjecati na vašu namjeru - stoga je najbolji način da održite dobre odnose ako unaprijed obavijestite susjede i uzmete u obzir njihovo eventualno negodovanje. Izbjeći ćete sukobe i moguće probleme.

Što smo se naučili?

Odlučite li nabaviti neke od spomenutih domaćih životinja, moći ćete doživjeti osjećaj ispunjenja i druženja svaki put kad svratite pokraj njih. Osim toga, osjećat ćete još veće zadovoljstvo kada znate da ste im u mogućnosti pružiti najbolje moguće uvjete.


Uzgoj nudi dobrobiti ne samo vama, već i vašoj obitelji i voljenima - mogućnost davanja poklona vašoj djeci i voljenima veliki je plus. No, potrebno je napomenuti da uzgoj naravno nije za svakoga i oni koji ga nemaju barem malo u sebi neka dobro promisle jesu li spremni nešto žrtvovati za zadani cilj.

Domaće svijeće

07.12.2023

Domaće svijeće

Znate li i vi? Zimi dolazimo s posla po mraku i jedino što nas privlači je učiniti zimsku večer ugodnijom i uživati ​​u ugodnoj atmosferi doma. Upaljena svijeća sastavni je dio toga. Što kažete na onu koju sami napravite?

Što ne davati kokošima? I izbjeći najgore

30.11.2023

Što ne davati kokošima? I izbjeći najgore

Ako ste vlasnik peradi, važno je znati što kokoši ne smiju jesti. Kao i kod drugih životinja, i kod kokoši postoje namirnice koje ugrožavaju zdravlje. U ovom članku donosimo vam neke namirnice koje je bolje izbjegavati kako biste osigurali zdravlje i dobrobit svojih kokoši.

Lišće - grabljati ili ne grabljati?

24.11.2023

Lišće - grabljati ili ne grabljati?

S dolaskom jeseni dolazi i dilema grabljati lišće ili ne. Ne samo da se mi bavimo ovim pitanjem svake godine, nego i mnogi drugi vrtlari, čija se mišljenja često razlikuju. Dođite i uvjerite se koje su mogućnosti.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.