Tajna uspješne berbe
Pavel Frček

: Pavel Frček

06.09.2024

Tajna uspješne berbe

Za vrtlare kolovoz karakterizira vesela sezona berbe, ali i trud i puno rada. Vrtovi se počinju puniti svježim voćem i povrćem koje čeka na berbu i preradu. Zahvaljujući tome, ovaj posljednji ljetni mjesec također je u znaku obilja. No, ni u vrtovima najiskusnijih vrtlara stvari ne izgledaju uvijek tako savršeno kao što mislimo.

Stoga smo za vas pripremili najučinkovitije savjete i trikove, zahvaljujući kojima možete izbjeći česte probleme prilikom sakupljanja voća i povrća. Izbjegnimo ih konačno zauvijek i uživajmo u zasluženoj nagradi u lijepom i zdravom vrtu.

Pravilno zalijevanje

Bilo da u svom vrtu uzgajate voće, povrće ili oboje, redovito zalijevanje je neophodno za sočne i obilne plodove. Ako niste sigurni kada vaše biljke treba zalijevati, to možete saznati tako da sastružete oko 10 cm zemlje s površine. Ako je ispod njega suho, morate početi zalijevati vrt.

Zaštita od štetnika

Učinkovit način zaštite vaših usjeva od raznih vrtnih nametnika je primjena odgovarajućih prskalica i naravno stalni pregled vrta.

Rizik od štetnika u vrtu također se povećava tijekom kišne sezone. Jedna od njih je npr. moniliozna trulež koja oštećuje plodove koštičavog i koštičavog voća u zrenju. Stoga je potrebno preventivno uklanjati zaražene plodove i grančice, ograničiti uzgoj osjetljivih sorata i osigurati njihovo tretiranje odgovarajućim pripravcima. Siva trulež je specifična vrsta gljivice koja uglavnom napada grožđe od nezrelog do potpuno zrelog ploda. Dobro tretiranje zone grožđa učinkovito je protiv ove infekcije.

U tom razdoblju također je važno voditi računa o prskanju protiv jabučnog plamenca na stablima jabuke te provjeriti pojavu brašnarica, bijelaca, stjenica i drugih štetnika na povrću ili voću, koji se najčešće javljaju za vlažnog vremena. Gljivične bolesti također se mogu širiti, zahtijevajući dodatnu njegu i pažnju prema lako osjetljivim usjevima.

Pravo vrijeme za žetvu

Kada započeti berbu? Prilikom branja voća i povrća imajte na umu da se neka beru potpuno zrela, a neka prije nego što su sazrela.

Primjeri povrća koje ne smije biti prezrelo su tikvice, grašak, kukuruz šećerac ili mahune graha, koje se beru i nezrele. Naprotiv, rajčice, paprike ili bundeve moraju se brati kad su potpuno zrele. Jabuke, kruške, šljive, ogrozd i drugo voće uvijek treba brati zrelo, ali ne prezrelo.

Vrste jaja

31.03.2025

Vrste jaja

Kad se kaže „jaje“, većina nas automatski pomisli na kokošje. Malo tko odmah zamisli neku drugu vrstu. No, dobro znamo da jaja nose i druge ptice – a neka od njih čak su i lako dostupna. U trgovinama najčešće nalazimo kokošja jaja, povremeno i prepelčja. Ostale vrste su prilično rijetke. Pogledajmo, dakle, koja se jaja mogu konzumirati i po čemu se međusobno razlikuju.

Uzgoj alpaka i lama

30.03.2025

Uzgoj alpaka i lama

Uzgoj lama i alpaka postaje sve popularniji u Hrvatskoj. Uzgajivači cijene njihovu mirnu i prijateljsku narav, niske zahtjeve za održavanje, svestranu upotrebu i egzotičan izgled. Ove životinje mogu se uspješno držati na zajedničkim pašnjacima s drugim vrstama. Osim toga, lame su prirodno dominantne i teritorijalne, što im omogućuje učinkovitu zaštitu stada od predatora. Želite li saznati kako se pravilno brinuti o ovim impresivnim životinjama? Pripremili smo za vas korisne informacije i praktične savjete koji će vam pomoći razumjeti njihovo ponašanje i osigurati im najbolji mogući dom.

Kako psu podrezati kandže?

24.03.2025

Kako psu podrezati kandže?

Baš kao što nama rastu nokti, i našim psima rastu kandže. Zato ih je važno redovito kratiti i održavati. Nekada se briga o kandžama nije toliko spominjala, jer su psi provodili više vremena na otvorenom – trčali su po dvorištima, asfaltu ili drugim tvrdim površinama koje su im prirodno trošile kandže.