Koje su vrste meda?
Pavel Frček

: Pavel Frček

19.08.2024

Koje su vrste meda?

Med je blagotvorna namirnica koju pčele proizvode od nektara cvijeća ili medne rose. Postoji mnogo vrsta meda, koji se razlikuju po okusu, boji, mirisu i sastavu ovisno o podrijetlu – bilo da se radi o cvjetnom ili medu medu. Dođite i saznajte za što je med dobar i upoznajte se s njegovim najkorištenijim, ali i posebnim vrstama.

Cvjetni med

Cvjetni med, poznat i kao nektar, prave pčele od nektara cvijeća. Ovaj med ima tendenciju da bude svjetlije boje i slađeg okusa, ali varira ovisno o vrsti cvijeća s kojeg pčele sakupljaju nektar. Cvjetni med se također brže kristalizira. To je uzrokovano sastavom meda koji sadrži veću količinu jednostavnih šećera kao što su glukoza i fruktoza.

Bagremov med je lagan, gotovo proziran, blagog slatkastog okusa. Popularan je i zbog svoje arome i okusa po cvjetovima bagrema. Bagremov med ima visok udio fruktoze, pa se sporo kristalizira i dugo ostaje tekući.

Lipov med je relativno rijetka, ali vrlo popularna vrsta. Ima svijetlu do jantarnu boju i izrazit okus lipe. Češće se nalazi u kombinaciji s lipovim medom.

Med od repice je lijepo žut, ali se vrlo brzo kristalizira. Zbog toga pčelari često pribjegavaju paši, odnosno preradi meda u finu kristalnu masu.

Vrlo česta vrsta meda je med od livadskog cvijeća koji sadrži više biljaka. Zbog toga se naziva i poliflorni (viševrstni) med. Ova vrsta bira se već u drugoj polovici svibnja i vrlo je slatkog okusa. Kristalizacija se događa unutar nekoliko dana ili tjedana.

Med medljikovac

Med medljikovac, korisnicima poznatiji kao šumski med, proizvodi se od medljikovca, slatke tekućine koju stvaraju lisne uši i drugi kukci koji se hrane sokovima drveća. Med medljikovac je tamniji, često čak i crn, a za razliku od cvjetnog meda ostaje jako dugo u tekućem stanju. Kvalitetu meda prepoznajete po izraženijem okusu, mirisu i većem sadržaju minerala. Nedostatak je lošija probavljivost.

Medljika se dobiva od dvije vrste drveća – listopadnog i crnogoričnog. Najčešće susrećemo medljike smreke i jele.

Posebne vrste meda

Među manje uobičajene medove mogli bismo uvrstiti, primjerice, manuka med koji dolazi od cvjetova grma manuke koji se uglavnom nalazi na Novom Zelandu. Ova rijetka vrsta proizvodi se samo nekoliko tjedana godišnje kada grmovi cvjetaju (od studenog do siječnja). Poznat je po svom antibakterijskom i antioksidativnom djelovanju uzrokovanom prisutnošću tvari metilglioksala. Med ima poseban okus s gorkim dodirom.

Med od lavande je popularan zbog svog nježnog, cvjetnog okusa i mirisa. Boja je svijetlo žuta do svijetlo jantarna. Ovaj se med često koristi u gastronomiji, a cijenjen je i zbog svojih antioksidativnih i antifungalnih svojstava.

Med je nezamjenjiv prirodni proizvod koji nudi širok spektar ljekovitih učinaka, ali i okusa. Svaka vrsta je izuzetna sa svojim jedinstvenim svojstvima i naknadnom upotrebom. Stoga svakako ne bi trebao nedostajati ni u jednom kućanstvu.

Staklenik vs. plastenik: Koja je razlika između njih?

26.09.2025

Staklenik vs. plastenik: Koja je razlika između njih?

U svijetu vrtlarstva staklenici i plastenici predstavljaju praktične pomagače koji nam omogućuju uzgoj biljaka i izvan uobičajene sezone. Obje vrste služe kao zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta i stvaraju povoljnije uvjete za rast. Na prvi pogled mogu izgledati slično, ali svaki od njih ima svoje prednosti i posebnosti. Pogledajmo ih detaljnije.

Kako pravilno odabrati kućicu za psa?

26.09.2025

Kako pravilno odabrati kućicu za psa?

Kućica je za psa više od samog skloništa – to je njegov osobni prostor u kojem se osjeća sigurno, odmara i skuplja snagu. Pravilno odabrana kućica pomaže u smanjenju stresa, podržava psihičku dobrobit i štiti psa od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ali kako odabrati onu pravu? Na što obratiti pozornost pri odabiru veličine, materijala i mjesta postavljanja? U današnjem članku s time ćemo vam pomoći.

Kako povećati nesivost kokoši zimi

25.09.2025

Kako povećati nesivost kokoši zimi

Zima je za kokoši zahtjevno razdoblje. Kratki dani, niske temperature i ograničen pristup prirodnoj hrani odmah se odražavaju na proizvodnji jaja. Nije stoga ništa neobično da zimi nesivost usporava ili potpuno prestaje. Dobra je vijest da uzgajivač može s nekoliko jednostavnih mjera znatno poboljšati nesivost i u hladnijem razdoblju.