Koje su vrste meda?
Pavel Frček

: Pavel Frček

19.08.2024

Koje su vrste meda?

Med je blagotvorna namirnica koju pčele proizvode od nektara cvijeća ili medne rose. Postoji mnogo vrsta meda, koji se razlikuju po okusu, boji, mirisu i sastavu ovisno o podrijetlu – bilo da se radi o cvjetnom ili medu medu. Dođite i saznajte za što je med dobar i upoznajte se s njegovim najkorištenijim, ali i posebnim vrstama.

Cvjetni med

Cvjetni med, poznat i kao nektar, prave pčele od nektara cvijeća. Ovaj med ima tendenciju da bude svjetlije boje i slađeg okusa, ali varira ovisno o vrsti cvijeća s kojeg pčele sakupljaju nektar. Cvjetni med se također brže kristalizira. To je uzrokovano sastavom meda koji sadrži veću količinu jednostavnih šećera kao što su glukoza i fruktoza.

Bagremov med je lagan, gotovo proziran, blagog slatkastog okusa. Popularan je i zbog svoje arome i okusa po cvjetovima bagrema. Bagremov med ima visok udio fruktoze, pa se sporo kristalizira i dugo ostaje tekući.

Lipov med je relativno rijetka, ali vrlo popularna vrsta. Ima svijetlu do jantarnu boju i izrazit okus lipe. Češće se nalazi u kombinaciji s lipovim medom.

Med od repice je lijepo žut, ali se vrlo brzo kristalizira. Zbog toga pčelari često pribjegavaju paši, odnosno preradi meda u finu kristalnu masu.

Vrlo česta vrsta meda je med od livadskog cvijeća koji sadrži više biljaka. Zbog toga se naziva i poliflorni (viševrstni) med. Ova vrsta bira se već u drugoj polovici svibnja i vrlo je slatkog okusa. Kristalizacija se događa unutar nekoliko dana ili tjedana.

Med medljikovac

Med medljikovac, korisnicima poznatiji kao šumski med, proizvodi se od medljikovca, slatke tekućine koju stvaraju lisne uši i drugi kukci koji se hrane sokovima drveća. Med medljikovac je tamniji, često čak i crn, a za razliku od cvjetnog meda ostaje jako dugo u tekućem stanju. Kvalitetu meda prepoznajete po izraženijem okusu, mirisu i većem sadržaju minerala. Nedostatak je lošija probavljivost.

Medljika se dobiva od dvije vrste drveća – listopadnog i crnogoričnog. Najčešće susrećemo medljike smreke i jele.

Posebne vrste meda

Među manje uobičajene medove mogli bismo uvrstiti, primjerice, manuka med koji dolazi od cvjetova grma manuke koji se uglavnom nalazi na Novom Zelandu. Ova rijetka vrsta proizvodi se samo nekoliko tjedana godišnje kada grmovi cvjetaju (od studenog do siječnja). Poznat je po svom antibakterijskom i antioksidativnom djelovanju uzrokovanom prisutnošću tvari metilglioksala. Med ima poseban okus s gorkim dodirom.

Med od lavande je popularan zbog svog nježnog, cvjetnog okusa i mirisa. Boja je svijetlo žuta do svijetlo jantarna. Ovaj se med često koristi u gastronomiji, a cijenjen je i zbog svojih antioksidativnih i antifungalnih svojstava.

Med je nezamjenjiv prirodni proizvod koji nudi širok spektar ljekovitih učinaka, ali i okusa. Svaka vrsta je izuzetna sa svojim jedinstvenim svojstvima i naknadnom upotrebom. Stoga svakako ne bi trebao nedostajati ni u jednom kućanstvu.

Agresivnost kod pasa

27.05.2025

Agresivnost kod pasa

Vjerojatno se svatko od nas barem jednom u životu susreo s agresivnim ponašanjem psa. Takvo ponašanje može imati mnogo uzroka i različitih oblika. Važno je razumjeti zašto do njega dolazi, kako ga možemo rješavati i kako ga spriječiti. U tome će vam pomoći ovaj članak.


Kako zaštititi ovce i koze od vukova

26.05.2025

Kako zaštititi ovce i koze od vukova

Sigurno ti je već stigla vijest da se vukovi vraćaju u naše krajeve. Ekolozi to smatraju pozitivnim razvojem – ali što na to kažu uzgajivači ovaca i koza? Oni nisu baš oduševljeni. Vukovi se nastanjuju u našem krajoliku, a nedovoljno zaštićeno stado za njih je laka noćna užina.


Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom

16.05.2025

Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom

Jeste li se ikada zapitali zašto govedo provodi sate preživajući, dok pas hranu gotovo i ne žvače? Razlog je u različitim vrstama probave. Dok neke životinje imaju jednostavan želudac, druge su kroz evoluciju razvile želuce s više odjeljaka, mikrobiološku probavu ili čak probavu uz pomoć kamenčića. Koje su glavne razlike između pojedinih skupina životinja?