Koje su glavne razlike između maslaca i margarina?

: Juraj Korim

09.02.2024

Koje su glavne razlike između maslaca i margarina?

Kažu da je margarin samo jeftina zamjena za maslac s gotovo nultom dodanom vrijednošću. Ali što ako vam kažemo da sadrže veliku količinu esencijalnih masnih kiselina koje nama kao ljudima općenito nedostaju. U novom članku govorit ćemo o temeljnim razlikama između navedenih proizvoda.

Margarin se bolje razmazuje

Margarin je bez sumnje u velikoj prednosti zahvaljujući izvrsnoj mazivosti. Praktički samo otvorite šalicu biljne masti i namažete na kruh.

S maslacem treba razmišljati konstruktivnije i ostaviti ga na sobnoj temperaturi barem nekoliko minuta. Rezanje na male komadiće pomoći će omekšavanju.

Sastav, okus i hranjiva vrijednost

Što je zapravo margarin? Biljni maslac sam po sebi nema okusa, tu važnu ulogu igra finalna aroma i cijeli proces proizvodnje. Zbog toga se mogu primijetiti i uočljivije razlike između margarina nego kod maslaca koji se uglavnom dobiva preradom pasteriziranog mlijeka.

Među razlikama između namirnica s nazivima margarin i maslac je i to što maslac, za razliku od svoje "zamjene", ne sadrži boje i konzervanse. U pravilu ovaj mliječni proizvod sadrži 80 i više posto masti. U usporedbi s maslacem, margarin ne sadrži holesterol i manje je kalorijski, ali se maslac može pohvaliti svojstvima jačanja imuniteta.

U prošlosti se govorilo o štetnom sastavu margarina koji se s godinama mijenjao. Trenutno dostupni proizvodi već sadrže mnogo više nezasićenih masnih kiselina, koje su bogate vitaminima i mineralima. Čak se kaže da je sadašnji biljni maslac blagotvornijeg sastava od klasičnog, iako se njegov okus, kao što je poznato, ne može usporediti. Ali morate pažljivo birati, ne na temelju cijene proizvoda, već na temelju sastava i kvalitete.

Industrijska proizvodnja

Znamo što mislite. Margarin se radi kemijski, a maslac ručno. Nažalost, ovih dana (uz neke iznimke) obje vrste hrane nemaju što skriti. U prošlosti je bilo uobičajeno proizvoditi maslac pomoću bućkalice za maslac, danas se mliječna hrana koja se često prodaje također proizvodi industrijski.

Koristiti

U kuhinji i jedan i drugi imaju svoju zastupljenost, ali ograničenu. Margarin možete koristiti ne samo kao premaz na kruhu, već se dodaje i namazima, kremama i nadjevima. Maslac ima široku primjenu, uključujući i kao dio tijesta za peciva, peciva, ili kao sastavni dio krema, tijesta ili, primjerice, u pire krumpiru.

Nemojte pržiti na margarinu. Biljne masti i margarini s visokim udjelom vode nisu predviđeni za visoku toplinsku obradu. Maslac također nije prikladan, iako se obično koristi u tavi. Na višim temperaturama nastaju neželjeni kancerogeni spojevi.

Što je s namazom od maslaca?

Jednostavan odgovor. Maslac za namaz nema nikakve veze s maslacem kao takvim, jer ne zadovoljava standarde za sastav ove namirnice. Iako mu to ne umanjuje ukusnost, oznaku "namaz" treba koristiti ispravno.

Posljednji savjet

Bilo da ste "tim maslac" ili "tim margarin" ne podcjenjujte pri odabiru njihovog sastava i radije doplatite. Umjesto maslaca, koji na visokim temperaturama otpušta štetne tvari, za prženje koristite repičino ulje.

Sjeckalica/drobilica za žitarice - čemu služi i zašto ju je dobro imati

20.02.2024

Sjeckalica/drobilica za žitarice - čemu služi i zašto ju je dobro imati

Koristan alat ne samo za domaće uzgajivače pilića. Što još znamo o drobilici za žito? Snaga mehanizma može i zgnječiti vaš kukuruz, nakon čega se odmah pretvara u prašinu u kokošinjcu. Pridružite nam se u obilasku sjeckalica za kukuruz i žitarice i otkrijte sve njihove prednosti u novom članku.


Kako odabrati pravu pojilicu za perad

15.02.2024

Kako odabrati pravu pojilicu za perad

Hrana i piće, osnovne potrepštine za preživljavanje živih bića. Čini se jednostavno – stavite hranu i vodu u kokošinjac za kokoši i gotovi ste. Uglavnom da, učinili ste najvažniju stvar, no sam odabir vode za piće utjecat će na to koliko ćete često trebati dolijevati vodu ili održavati. Pogledajte naše savjete kako odabrati pojilicu za perad.


Kako koristiti pročišćeni maslac?

13.02.2024

Kako koristiti pročišćeni maslac?

Jeste li zainteresirani za članak "Koje su glavne razlike između maslaca i margarina"? Sigurno se sjećate da obje masnoće nisu prikladne za prženje. Ali imamo dobre vijesti, postoje i druge alternative osim rafiniranih ulja. Jedan od njih je pročišćeni maslac ghee, koji se često naziva tekućim zlatom. U današnjem ćemo članku više govoriti o tome što je ghee i za što se koristi, na primjer.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.