: Juraj Korim
09.02.2024
Koje su glavne razlike između maslaca i margarina?
Kažu da je margarin samo jeftina zamjena za maslac s gotovo nultom dodanom vrijednošću. Ali što ako vam kažemo da sadrže veliku količinu esencijalnih masnih kiselina koje nama kao ljudima općenito nedostaju. U novom članku govorit ćemo o temeljnim razlikama između navedenih proizvoda.
Margarin se bolje razmazuje
Margarin je bez sumnje u velikoj prednosti zahvaljujući izvrsnoj mazivosti. Praktički samo otvorite šalicu biljne masti i namažete na kruh.
S maslacem treba razmišljati konstruktivnije i ostaviti ga na sobnoj temperaturi barem nekoliko minuta. Rezanje na male komadiće pomoći će omekšavanju.
Sastav, okus i hranjiva vrijednost
Što je zapravo margarin? Biljni maslac sam po sebi nema okusa, tu važnu ulogu igra finalna aroma i cijeli proces proizvodnje. Zbog toga se mogu primijetiti i uočljivije razlike između margarina nego kod maslaca koji se uglavnom dobiva preradom pasteriziranog mlijeka.
Među razlikama između namirnica s nazivima margarin i maslac je i to što maslac, za razliku od svoje "zamjene", ne sadrži boje i konzervanse. U pravilu ovaj mliječni proizvod sadrži 80 i više posto masti. U usporedbi s maslacem, margarin ne sadrži holesterol i manje je kalorijski, ali se maslac može pohvaliti svojstvima jačanja imuniteta.
U prošlosti se govorilo o štetnom sastavu margarina koji se s godinama mijenjao. Trenutno dostupni proizvodi već sadrže mnogo više nezasićenih masnih kiselina, koje su bogate vitaminima i mineralima. Čak se kaže da je sadašnji biljni maslac blagotvornijeg sastava od klasičnog, iako se njegov okus, kao što je poznato, ne može usporediti. Ali morate pažljivo birati, ne na temelju cijene proizvoda, već na temelju sastava i kvalitete.
Industrijska proizvodnja
Znamo što mislite. Margarin se radi kemijski, a maslac ručno. Nažalost, ovih dana (uz neke iznimke) obje vrste hrane nemaju što skriti. U prošlosti je bilo uobičajeno proizvoditi maslac pomoću bućkalice za maslac, danas se mliječna hrana koja se često prodaje također proizvodi industrijski.
Koristiti
U kuhinji i jedan i drugi imaju svoju zastupljenost, ali ograničenu. Margarin možete koristiti ne samo kao premaz na kruhu, već se dodaje i namazima, kremama i nadjevima. Maslac ima široku primjenu, uključujući i kao dio tijesta za peciva, peciva, ili kao sastavni dio krema, tijesta ili, primjerice, u pire krumpiru.
Nemojte pržiti na margarinu. Biljne masti i margarini s visokim udjelom vode nisu predviđeni za visoku toplinsku obradu. Maslac također nije prikladan, iako se obično koristi u tavi. Na višim temperaturama nastaju neželjeni kancerogeni spojevi.
Što je s namazom od maslaca?
Jednostavan odgovor. Maslac za namaz nema nikakve veze s maslacem kao takvim, jer ne zadovoljava standarde za sastav ove namirnice. Iako mu to ne umanjuje ukusnost, oznaku "namaz" treba koristiti ispravno.
Posljednji savjet
Bilo da ste "tim maslac" ili "tim margarin" ne podcjenjujte pri odabiru njihovog sastava i radije doplatite. Umjesto maslaca, koji na visokim temperaturama otpušta štetne tvari, za prženje koristite repičino ulje.

16.09.2025
Pododermatitis kod zamoraca
Pododermatitis je prilično česta bolest kože, mišića, tetiva i zglobova koja zahvaća prvenstveno udove. Najčešće se javlja kod zamoraca, ali može pogoditi i druge vrste životinja. Radi se o bolnom i neugodnom stanju koje zamorcu znatno otežava kretanje i opću dobrobit. Pogledajmo zajedno ovu bolest.

15.09.2025
Zašto ne hraniti ptice kruhom?
Približava se hladno razdoblje, a s njim i ljudska želja da pomažemo i prihranjujemo životinje. Jedna od najčešćih pogrešaka koje ljudi čine prilikom prihrane je hranjenje ptica kruhom. Iako im kruh nudite s najboljom namjerom, on im nanosi više štete nego koristi. Zašto je to tako?

12.09.2025
Kako hraniti koze?
Uzgoj koza u kućnim uvjetima sve je popularniji. Bilo da se radi o mlijeku, mesu ili jednostavno o radosti sa životinjama, temelj uspjeha je pravilna prehrana. Koze su osjetljive, ali zahvalne životinje – ako im osigurate kvalitetnu hranu, čistu vodu i odgovarajuće uvjete, nagradit će vas vitalnošću i proizvodnjom. Kako na to?