
Koja je žitarica pogodna za kokoši?
Ako držite kokoši ili ih planirate uzgajati, sigurno znate da žitarice čine značajan dio njihove hrane, gdje bi trebalo biti zastupljeno do 75%. No, koje žitarice odabrati za kokoši kako bi zadovoljile sve svoje potrebe i potrebne hranjive vrijednosti? Pogledajte s nama pojedine vrste žitarica i njihovu korist u obroku za kokoši.
Pšenica
Stočna pšenica za piliće je najraširenija vrsta žitarica koja se koristi u krmnim smjesama za kokoši. Ona im je najveći izvor energije, a ujedno sadrži veliku količinu proteina koji su važni za pravilan rast i regeneraciju tkiva. Zbog toga je i najveća zastupljenost u krmnim smjesama, oko 50%.
Ječam
Ječam je žitarica koju najviše koristimo, ali kod kokoši nije stekao toliku popularnost. Sadrži manje energije i bjelančevina od pšenice, s druge strane ima veći udio vlakana koja su važna za pravilnu probavu. Ali što je najvažnije, sadrži tvar beta-glukan, koju kokoši ne mogu dobro probaviti. U manjim količinama može se davati u obliku škarta, većim dozama ugrožava se pravilnost polaganja jaja.
Kukuruz
Kukuruz je još jedan izvor energije u krmnim smjesama. Bogata je ugljikohidratima i daje brzu energiju. Međutim, zbog niskog sadržaja proteina, treba ga nadopuniti drugim izvorima proteina. Preporuča se zastupljenost od 25% u omjeru krmne smjese.
Zob
Zob je cijenjena zbog visokog sadržaja vlakana i proteina. I upravo je to razlog zašto nije pogodan za male ribe. Vlakna oštećuju probavljivost drugih hranjivih tvari. Osim toga, zrna zobi za kokoši je potrebno samljeti za oštrije zrno.
Prava kombinacija žitarica u obroku hrane
Važno je da kokoši dobiju raznoliku hranu od različitih vrsta žitarica kako bi dobile različite hranjive tvari koje su im potrebne. Na taj način postići ćemo uravnoteženu prehranu koja će imati optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. To zauzvrat doprinosi dobrom zdravlju i produktivnosti kokoši.
Ostali savjeti
Žitaricama je važno nadopuniti druge potrebe za kokoši, a to mogu biti proteinski koncentrati, minerali i vitamini. Proteini se također mogu nadopuniti sojom, graškom, ribljim brašnom ili sušenom lucernom. Te su tvari važne za leglo jaja i za pravilan rad imunološkog sustava.
Pravi izbor žitarica ključan je za njihovo zdravlje, produktivnost i kvalitetu jaja. Najveći dio krmnog obroka trebala bi predstavljati pšenica, a zatim kukuruz. Ovčje ili ječam se također mogu koristiti u ograničenim količinama. Odgovarajućom kombinacijom ovih žitarica i dodatkom ostalih potrebnih sastojaka osigurat ćete da kokoši budu zdrave i produktivne.

16.05.2025
Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom
Jeste li se ikada zapitali zašto govedo provodi sate preživajući, dok pas hranu gotovo i ne žvače? Razlog je u različitim vrstama probave. Dok neke životinje imaju jednostavan želudac, druge su kroz evoluciju razvile želuce s više odjeljaka, mikrobiološku probavu ili čak probavu uz pomoć kamenčića. Koje su glavne razlike između pojedinih skupina životinja?

15.05.2025
Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih
Vjerojatno ste čuli da postoji mnogo različitih pasmina ovaca. No jeste li znali da i vuna dolazi u više vrsta? Ne dobivamo je samo od ovaca, već i od lama, pa čak i od zečeva.

14.05.2025
Načini mužnje i vrste mužnih sala
Mužnja je svakodnevni dio uzgoja mliječnih krava – no načini njezinog izvođenja mogu se znatno razlikovati. Od tradicionalne ručne mužnje pa sve do modernih robotskih sustava, svaka farma bira rješenje koje najbolje odgovara njezinim potrebama i mogućnostima. Razlikuju se također i same mužne sale – prostori gdje se obavlja mužnja. U ovom ćemo članku prikazati osnovne načine mužnje i tipove mužnih sala koje se danas koriste.