Koja je žitarica pogodna za kokoši?
Pavel Frček

: Pavel Frček

30.07.2024

Koja je žitarica pogodna za kokoši?

Ako držite kokoši ili ih planirate uzgajati, sigurno znate da žitarice čine značajan dio njihove hrane, gdje bi trebalo biti zastupljeno do 75%. No, koje žitarice odabrati za kokoši kako bi zadovoljile sve svoje potrebe i potrebne hranjive vrijednosti? Pogledajte s nama pojedine vrste žitarica i njihovu korist u obroku za kokoši.

Pšenica

Stočna pšenica za piliće je najraširenija vrsta žitarica koja se koristi u krmnim smjesama za kokoši. Ona im je najveći izvor energije, a ujedno sadrži veliku količinu proteina koji su važni za pravilan rast i regeneraciju tkiva. Zbog toga je i najveća zastupljenost u krmnim smjesama, oko 50%.

Ječam

Ječam je žitarica koju najviše koristimo, ali kod kokoši nije stekao toliku popularnost. Sadrži manje energije i bjelančevina od pšenice, s druge strane ima veći udio vlakana koja su važna za pravilnu probavu. Ali što je najvažnije, sadrži tvar beta-glukan, koju kokoši ne mogu dobro probaviti. U manjim količinama može se davati u obliku škarta, većim dozama ugrožava se pravilnost polaganja jaja.

Kukuruz

Kukuruz je još jedan izvor energije u krmnim smjesama. Bogata je ugljikohidratima i daje brzu energiju. Međutim, zbog niskog sadržaja proteina, treba ga nadopuniti drugim izvorima proteina. Preporuča se zastupljenost od 25% u omjeru krmne smjese.

Zob

Zob je cijenjena zbog visokog sadržaja vlakana i proteina. I upravo je to razlog zašto nije pogodan za male ribe. Vlakna oštećuju probavljivost drugih hranjivih tvari. Osim toga, zrna zobi za kokoši je potrebno samljeti za oštrije zrno.

Prava kombinacija žitarica u obroku hrane

Važno je da kokoši dobiju raznoliku hranu od različitih vrsta žitarica kako bi dobile različite hranjive tvari koje su im potrebne. Na taj način postići ćemo uravnoteženu prehranu koja će imati optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. To zauzvrat doprinosi dobrom zdravlju i produktivnosti kokoši.

Ostali savjeti

Žitaricama je važno nadopuniti druge potrebe za kokoši, a to mogu biti proteinski koncentrati, minerali i vitamini. Proteini se također mogu nadopuniti sojom, graškom, ribljim brašnom ili sušenom lucernom. Te su tvari važne za leglo jaja i za pravilan rad imunološkog sustava.


Pravi izbor žitarica ključan je za njihovo zdravlje, produktivnost i kvalitetu jaja. Najveći dio krmnog obroka trebala bi predstavljati pšenica, a zatim kukuruz. Ovčje ili ječam se također mogu koristiti u ograničenim količinama. Odgovarajućom kombinacijom ovih žitarica i dodatkom ostalih potrebnih sastojaka osigurat ćete da kokoši budu zdrave i produktivne.

Vrste jaja

31.03.2025

Vrste jaja

Kad se kaže „jaje“, većina nas automatski pomisli na kokošje. Malo tko odmah zamisli neku drugu vrstu. No, dobro znamo da jaja nose i druge ptice – a neka od njih čak su i lako dostupna. U trgovinama najčešće nalazimo kokošja jaja, povremeno i prepelčja. Ostale vrste su prilično rijetke. Pogledajmo, dakle, koja se jaja mogu konzumirati i po čemu se međusobno razlikuju.

Uzgoj alpaka i lama

30.03.2025

Uzgoj alpaka i lama

Uzgoj lama i alpaka postaje sve popularniji u Hrvatskoj. Uzgajivači cijene njihovu mirnu i prijateljsku narav, niske zahtjeve za održavanje, svestranu upotrebu i egzotičan izgled. Ove životinje mogu se uspješno držati na zajedničkim pašnjacima s drugim vrstama. Osim toga, lame su prirodno dominantne i teritorijalne, što im omogućuje učinkovitu zaštitu stada od predatora. Želite li saznati kako se pravilno brinuti o ovim impresivnim životinjama? Pripremili smo za vas korisne informacije i praktične savjete koji će vam pomoći razumjeti njihovo ponašanje i osigurati im najbolji mogući dom.

Kako psu podrezati kandže?

24.03.2025

Kako psu podrezati kandže?

Baš kao što nama rastu nokti, i našim psima rastu kandže. Zato ih je važno redovito kratiti i održavati. Nekada se briga o kandžama nije toliko spominjala, jer su psi provodili više vremena na otvorenom – trčali su po dvorištima, asfaltu ili drugim tvrdim površinama koje su im prirodno trošile kandže.