![Kako napraviti vlastiti kozji i ovčji sir](https://agrofortel.hr/image/cache/catalog/0000001_Pariz/jak%20si%20vyrobit%20vlastni%20kozi%20a%20ovci%20syr-800x800.png)
![Pavel Frček](https://agrofortel.hr/image/cache/catalog/favicon-42x42.png)
: Pavel Frček
28.05.2024
Kako napraviti vlastiti kozji i ovčji sir
U prošlom članku pod naslovom Jesu li ovčji i kozji sirevi zaista tako dobri kao što se priča, pisali smo o tome da je cijena kozjeg i ovčjeg sira porez na njihovu neospornu korist. Ali ako ste uzgajivač ovaca ili koza, ne morate se brinuti oko toga. Imate jedinstvenu priliku da sami napravite sir, nakon čega će brzo postati jestiv kod kuće. Kako napraviti domaći sir od mlijeka?
Izbor mlijeka
Izrada sira ne mora biti nimalo komplicirana. Proizvodnja kozjeg sira, kao i proizvodnja ovčjeg sira, sastoji se u odabiru odgovarajućeg mlijeka koje treba biti svježe i bez primjesa. Uzmite u obzir činjenicu da od 8 litara ovčjeg ili kozjeg sira možete napraviti 1 kg sira.
Pasterizacija
Ovaj korak u proizvodnji domaćeg sira dovodi do tretmana mlijeka od mikroorganizama. No postoje i nepasterizirani sirevi, poput parmezana, specifičnog, osebujnog okusa.
Za zagrijavanje mlijeka koristite poseban pasterizator, ali u slučaju nužde bit će vam dovoljna i velika kuhinjska posuda. Zagrijte mlijeko na stalnu temperaturu od 72°C – pazite da mlijeko ne zavrije. Zatim lonac s mlijekom ostavite da odstoji oko pola sata i ohladi na temperaturu od 33-34 °C - provjerite termometrom.
Mliječne kulture i sirište
Jedan od bitnih koraka je dodavanje mezofilne kulture, koja utječe na konačno sazrijevanje i konzistenciju hrane. Pustite da mliječna kultura djeluje još najmanje 30 minuta.
Nakon što se korisne bakterije namnože, u poluproizvod dodajte odgovarajuću količinu sirila. Proces sirenja, drugim riječima taloženje mliječnih proteina, dovest će do gušće teksture
Formiranje
Dobivenu skutu po mogućnosti pomiješati s harfom od sira, po potrebi narezati na komade i ostaviti da se ocijedi. U trenutku kada se odvoji višak sirutke i ostane samo čvrsta gruša, na scenu stupaju kalupi. Ovdje sir poprima svoj konačni oblik, što također utječe na proces zrenja.
Soljenje i odležavanje
Dobiveni sir se soli i da bi dobio pravi okus i da bi se sačuvao. Soli se površinski ili u salamuri.
Sada ovisi o vašoj diskreciji. Želite li svježi kozji i ovčji sir, praktički ste gotovi, a namirnice trebate samo pravilno spremiti. Na tvrdi kozji i ovčji sir morat ćete pričekati još neko vrijeme jer sazrijevanje traje nekoliko mjeseci i zahtijeva optimalnu temperaturu i vlažnost.
I sir je napravljen
Vjerujemo da ćete biti oduševljeni rezultatom, kako s mekim tako i s tvrdim sirom. Također ćete imati dobar osjećaj da ste mogli utjecati na svaki mali korak u proizvodnji domaćeg sira.
![Kako napraviti zamku za kune?](https://agrofortel.hr/image/cache/catalog/295%20(1)-800x800.png)
26.07.2024
Kako napraviti zamku za kune?
![Kako suzbiti tekut kod kokoša?](https://agrofortel.hr/image/cache/catalog/hfrrfh-800x800.png)
24.07.2024
Kako suzbiti tekut kod kokoša?
Crvena grinja, poznata kao tekut, malen je nametnik koji napada perad, no ne samo nju nego i gljive ili sve ptice. Njegova može prisutnost u uzgoju izazvati značajne probleme, no moguća je učinkovita borba. Pogledajte s nama nekoliko praktičnih savjeta kako ih suzbiti, pa kako spriječiti njihovu ponovnu pojavu.
![Koliko jaja snese kokoš godišnje?](https://agrofortel.hr/image/cache/catalog/slepice777-800x800.png)
22.07.2024