Kako napraviti vlastiti kozji i ovčji sir
Pavel Frček

: Pavel Frček

28.05.2024

Kako napraviti vlastiti kozji i ovčji sir

U prošlom članku pod naslovom Jesu li ovčji i kozji sirevi zaista tako dobri kao što se priča, pisali smo o tome da je cijena kozjeg i ovčjeg sira porez na njihovu neospornu korist. Ali ako ste uzgajivač ovaca ili koza, ne morate se brinuti oko toga. Imate jedinstvenu priliku da sami napravite sir, nakon čega će brzo postati jestiv kod kuće. Kako napraviti domaći sir od mlijeka?

Izbor mlijeka

Izrada sira ne mora biti nimalo komplicirana. Proizvodnja kozjeg sira, kao i proizvodnja ovčjeg sira, sastoji se u odabiru odgovarajućeg mlijeka koje treba biti svježe i bez primjesa. Uzmite u obzir činjenicu da od 8 litara ovčjeg ili kozjeg sira možete napraviti 1 kg sira.


Pasterizacija

Ovaj korak u proizvodnji domaćeg sira dovodi do tretmana mlijeka od mikroorganizama. No postoje i nepasterizirani sirevi, poput parmezana, specifičnog, osebujnog okusa.


Za zagrijavanje mlijeka koristite poseban pasterizator, ali u slučaju nužde bit će vam dovoljna i velika kuhinjska posuda. Zagrijte mlijeko na stalnu temperaturu od 72°C – pazite da mlijeko ne zavrije. Zatim lonac s mlijekom ostavite da odstoji oko pola sata i ohladi na temperaturu od 33-34 °C - provjerite termometrom.

Mliječne kulture i sirište

Jedan od bitnih koraka je dodavanje mezofilne kulture, koja utječe na konačno sazrijevanje i konzistenciju hrane. Pustite da mliječna kultura djeluje još najmanje 30 minuta.


Nakon što se korisne bakterije namnože, u poluproizvod dodajte odgovarajuću količinu sirila. Proces sirenja, drugim riječima taloženje mliječnih proteina, dovest će do gušće teksture

Formiranje

Dobivenu skutu po mogućnosti pomiješati s harfom od sira, po potrebi narezati na komade i ostaviti da se ocijedi. U trenutku kada se odvoji višak sirutke i ostane samo čvrsta gruša, na scenu stupaju kalupi. Ovdje sir poprima svoj konačni oblik, što također utječe na proces zrenja.

Soljenje i odležavanje

Dobiveni sir se soli i da bi dobio pravi okus i da bi se sačuvao. Soli se površinski ili u salamuri.


Sada ovisi o vašoj diskreciji. Želite li svježi kozji i ovčji sir, praktički ste gotovi, a namirnice trebate samo pravilno spremiti. Na tvrdi kozji i ovčji sir morat ćete pričekati još neko vrijeme jer sazrijevanje traje nekoliko mjeseci i zahtijeva optimalnu temperaturu i vlažnost.

I sir je napravljen

Vjerujemo da ćete biti oduševljeni rezultatom, kako s mekim tako i s tvrdim sirom. Također ćete imati dobar osjećaj da ste mogli utjecati na svaki mali korak u proizvodnji domaćeg sira.

Kako dresirati pse

17.06.2024

Kako dresirati pse

Dresura psa ključni je element u stvaranju odnosa uzajamnog poštovanja između vas i vašeg četveronožnog prijatelja. Ovaj proces zahtijeva mnogo strpljenja, razumijevanja i dosljednosti. Bilo da ste odlučili trenirati štene ili starijeg psa, postoji nekoliko važnih načela kojih se morate pridržavati.


Kako pravilno njegovati psa i na što treba paziti?

04.06.2024

Kako pravilno njegovati psa i na što treba paziti?

Pravilna njega psa ne uključuje samo hranu i šetnju tu i tamo. Istinska skrb uključuje mnogo više aspekata koji mogu utjecati na njegovo zdravlje i dobrobit. Ako ste novi vlasnik ili tražite savjete kako poboljšati brigu o svom postojećem četveronožnom prijatelju, važno je znati na što trebate paziti.


Kako odabrati volijeru za ptice

30.05.2024

Kako odabrati volijeru za ptice

Ako kod kuće imate pernatog ljubimca ili ga planirate nabaviti, važno je osigurati mu prikladno i udobno stanovanje. Takav smještaj je, na primjer, volijera za ptice, koja pruža udoban i prostran dom. Kako bi vaš ptičji prijatelj bio sretan i zdrav, potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika pri odabiru volijere za ptice.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.