Kako napraviti vlastiti kozji i ovčji sir
Pavel Frček

: Pavel Frček

28.05.2024

Kako napraviti vlastiti kozji i ovčji sir

U prošlom članku pod naslovom Jesu li ovčji i kozji sirevi zaista tako dobri kao što se priča, pisali smo o tome da je cijena kozjeg i ovčjeg sira porez na njihovu neospornu korist. Ali ako ste uzgajivač ovaca ili koza, ne morate se brinuti oko toga. Imate jedinstvenu priliku da sami napravite sir, nakon čega će brzo postati jestiv kod kuće. Kako napraviti domaći sir od mlijeka?

Izbor mlijeka

Izrada sira ne mora biti nimalo komplicirana. Proizvodnja kozjeg sira, kao i proizvodnja ovčjeg sira, sastoji se u odabiru odgovarajućeg mlijeka koje treba biti svježe i bez primjesa. Uzmite u obzir činjenicu da od 8 litara ovčjeg ili kozjeg sira možete napraviti 1 kg sira.


Pasterizacija

Ovaj korak u proizvodnji domaćeg sira dovodi do tretmana mlijeka od mikroorganizama. No postoje i nepasterizirani sirevi, poput parmezana, specifičnog, osebujnog okusa.


Za zagrijavanje mlijeka koristite poseban pasterizator, ali u slučaju nužde bit će vam dovoljna i velika kuhinjska posuda. Zagrijte mlijeko na stalnu temperaturu od 72°C – pazite da mlijeko ne zavrije. Zatim lonac s mlijekom ostavite da odstoji oko pola sata i ohladi na temperaturu od 33-34 °C - provjerite termometrom.

Mliječne kulture i sirište

Jedan od bitnih koraka je dodavanje mezofilne kulture, koja utječe na konačno sazrijevanje i konzistenciju hrane. Pustite da mliječna kultura djeluje još najmanje 30 minuta.


Nakon što se korisne bakterije namnože, u poluproizvod dodajte odgovarajuću količinu sirila. Proces sirenja, drugim riječima taloženje mliječnih proteina, dovest će do gušće teksture

Formiranje

Dobivenu skutu po mogućnosti pomiješati s harfom od sira, po potrebi narezati na komade i ostaviti da se ocijedi. U trenutku kada se odvoji višak sirutke i ostane samo čvrsta gruša, na scenu stupaju kalupi. Ovdje sir poprima svoj konačni oblik, što također utječe na proces zrenja.

Soljenje i odležavanje

Dobiveni sir se soli i da bi dobio pravi okus i da bi se sačuvao. Soli se površinski ili u salamuri.


Sada ovisi o vašoj diskreciji. Želite li svježi kozji i ovčji sir, praktički ste gotovi, a namirnice trebate samo pravilno spremiti. Na tvrdi kozji i ovčji sir morat ćete pričekati još neko vrijeme jer sazrijevanje traje nekoliko mjeseci i zahtijeva optimalnu temperaturu i vlažnost.

I sir je napravljen

Vjerujemo da ćete biti oduševljeni rezultatom, kako s mekim tako i s tvrdim sirom. Također ćete imati dobar osjećaj da ste mogli utjecati na svaki mali korak u proizvodnji domaćeg sira.

Pododermatitis kod zamoraca

16.09.2025

Pododermatitis kod zamoraca

Pododermatitis je prilično česta bolest kože, mišića, tetiva i zglobova koja zahvaća prvenstveno udove. Najčešće se javlja kod zamoraca, ali može pogoditi i druge vrste životinja. Radi se o bolnom i neugodnom stanju koje zamorcu znatno otežava kretanje i opću dobrobit. Pogledajmo zajedno ovu bolest.

Zašto ne hraniti ptice kruhom?

15.09.2025

Zašto ne hraniti ptice kruhom?

Približava se hladno razdoblje, a s njim i ljudska želja da pomažemo i prihranjujemo životinje. Jedna od najčešćih pogrešaka koje ljudi čine prilikom prihrane je hranjenje ptica kruhom. Iako im kruh nudite s najboljom namjerom, on im nanosi više štete nego koristi. Zašto je to tako?

Kako hraniti koze?

12.09.2025

Kako hraniti koze?

Uzgoj koza u kućnim uvjetima sve je popularniji. Bilo da se radi o mlijeku, mesu ili jednostavno o radosti sa životinjama, temelj uspjeha je pravilna prehrana. Koze su osjetljive, ali zahvalne životinje – ako im osigurate kvalitetnu hranu, čistu vodu i odgovarajuće uvjete, nagradit će vas vitalnošću i proizvodnjom. Kako na to?