
: Luboš Burda
11.01.2024
Jesu li ovčji i kozji sirevi zaista tako dobri kao što se priča?
Postoje mnoge glasine o prednostima ovčjeg i kozjeg sira. No odgovara li njihova cijena stvarnoj dodanoj vrijednosti? U članku ćete naučiti ne samo ovu činjenicu, već i savjete o korištenju tradicionalnih mliječnih poslastica.
Okus
Ovčji i kozji sirevi ističu se jedinstvenim, maštovitim okusom. Na dobivenu aromu uglavnom utječu način i vrijeme skladištenja - dok slovački "dragulji", parenica i osciepok, imaju tendenciju da budu slaniji zahvaljujući kiselosti i dimu, francuski Roquefort ima tipičnu notu voća i orašastih plodova. Talijanska delikatesa pecorino proizvedena u Toskani ili na Siciliji donosi gastronomski doživljaj sličan parmezanu - izrazito pikantnog okusa i konzistencije pogodne za ribanje. Neosporna prednost može se identificirati kod kozjih sireva, a to je mogućnost konzumiranja u svim fazama zrelosti. Ljubitelji blažih i pikantnijih vrsta sireva doći će na svoje.
Nutritivne vrijednosti
„Njam, iskušali ste moje nepce dok ste čitali, bit će vam jako teško odoljeti. Izgleda vrlo primamljivo, ali… Meni su ovčji i kozji sirevi dosta masni…”
Istina je da oba predstavnika spadaju u masnije sireve. Međutim, masnoće sadržane u ovčjem i kozjem mlijeku vrijednije su nego u kravljem mlijeku i također su lako probavljive. Zbog toga predstavljaju važnu komponentu nutritivnog unosa. No sve pozitivne strane ovdje ne završavaju – kozji sir sadrži veliku količinu potrebnih vitamina i visokovrijednih proteina. Ovčje mlijeko i proizvodi od njega čak su tri puta bogatiji proteinima sirutke od kravljeg mlijeka! Redovita konzumacija kozjeg sira dokazano otklanja živčane smetnje i stres te podržava probavni sustav. Nasuprot tome, ovčji sir u manjim količinama ne bi trebao stvarati probleme ni osobama s intolerancijom na laktozu, koje se ne moraju nužno uskratiti njegovih blagodati.
Savjeti za recepte za ovčji i kozji sir
Ljubitelji mediteranske kuhinje postali su pametniji, jer ne dolazi samo njihov trenutak. Ovčji i kozji sirevi imaju široku primjenu u gastronomiji, bilo kao jedan od osnovnih sastojaka jela ili kao aroma.
Salata od cikle i kozjeg sira jednostavno je jelo u kojem će uživati i iskusni ljubitelji mesa. Također možete probati francuski slani quiche, gdje umjesto cheddara koristite kozji sir.
Ovčji sir ščiepok na žaru vrlo je opasan za konzumaciju. Izaziva veliku ovisnost, u kombinaciji s umakom od brusnica stvara užitak koji ne želite propustiti. Iako se talijanski pecorino ne peče na roštilju, njime možete dodati okus penneima sa sušenim rajčicama ili špagetima alla carbonara - ali za njih je bolje da izbjegavate vrhnje kako ne biste uvrijedili Talijane.
Više glazbe za mnogo novca
Hoćete li biti u pravu ako kažemo da viša cijena ovčjih i kozjih sireva ipak odgovara njihovim zaslugama? Za svježe sorte isplati se pratiti akcije sniženja, s druge strane, one trajnije, poput Pecorina Romana, koristit ćete više puta i na kraju će se izračunati iznos. Dobrodošli u svijet ovčjeg i kozjeg sira!

16.05.2025
Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom
Jeste li se ikada zapitali zašto govedo provodi sate preživajući, dok pas hranu gotovo i ne žvače? Razlog je u različitim vrstama probave. Dok neke životinje imaju jednostavan želudac, druge su kroz evoluciju razvile želuce s više odjeljaka, mikrobiološku probavu ili čak probavu uz pomoć kamenčića. Koje su glavne razlike između pojedinih skupina životinja?

15.05.2025
Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih
Vjerojatno ste čuli da postoji mnogo različitih pasmina ovaca. No jeste li znali da i vuna dolazi u više vrsta? Ne dobivamo je samo od ovaca, već i od lama, pa čak i od zečeva.

14.05.2025
Načini mužnje i vrste mužnih sala
Mužnja je svakodnevni dio uzgoja mliječnih krava – no načini njezinog izvođenja mogu se znatno razlikovati. Od tradicionalne ručne mužnje pa sve do modernih robotskih sustava, svaka farma bira rješenje koje najbolje odgovara njezinim potrebama i mogućnostima. Razlikuju se također i same mužne sale – prostori gdje se obavlja mužnja. U ovom ćemo članku prikazati osnovne načine mužnje i tipove mužnih sala koje se danas koriste.