Jesu li ovčji i kozji sirevi zaista tako dobri kao što se priča?

:

11.01.2024

Jesu li ovčji i kozji sirevi zaista tako dobri kao što se priča?

Postoje mnoge glasine o prednostima ovčjeg i kozjeg sira. No odgovara li njihova cijena stvarnoj dodanoj vrijednosti? U članku ćete naučiti ne samo ovu činjenicu, već i savjete o korištenju tradicionalnih mliječnih poslastica.

Okus

Ovčji i kozji sirevi ističu se jedinstvenim, maštovitim okusom. Na dobivenu aromu uglavnom utječu način i vrijeme skladištenja - dok slovački "dragulji", parenica i osciepok, imaju tendenciju da budu slaniji zahvaljujući kiselosti i dimu, francuski Roquefort ima tipičnu notu voća i orašastih plodova. Talijanska delikatesa pecorino proizvedena u Toskani ili na Siciliji donosi gastronomski doživljaj sličan parmezanu - izrazito pikantnog okusa i konzistencije pogodne za ribanje. Neosporna prednost može se identificirati kod kozjih sireva, a to je mogućnost konzumiranja u svim fazama zrelosti. Ljubitelji blažih i pikantnijih vrsta sireva doći će na svoje.

Nutritivne vrijednosti

„Njam, iskušali ste moje nepce dok ste čitali, bit će vam jako teško odoljeti. Izgleda vrlo primamljivo, ali… Meni su ovčji i kozji sirevi dosta masni…”


Istina je da oba predstavnika spadaju u masnije sireve. Međutim, masnoće sadržane u ovčjem i kozjem mlijeku vrijednije su nego u kravljem mlijeku i također su lako probavljive. Zbog toga predstavljaju važnu komponentu nutritivnog unosa. No sve pozitivne strane ovdje ne završavaju – kozji sir sadrži veliku količinu potrebnih vitamina i visokovrijednih proteina. Ovčje mlijeko i proizvodi od njega čak su tri puta bogatiji proteinima sirutke od kravljeg mlijeka! Redovita konzumacija kozjeg sira dokazano otklanja živčane smetnje i stres te podržava probavni sustav. Nasuprot tome, ovčji sir u manjim količinama ne bi trebao stvarati probleme ni osobama s intolerancijom na laktozu, koje se ne moraju nužno uskratiti njegovih blagodati.

Savjeti za recepte za ovčji i kozji sir

Ljubitelji mediteranske kuhinje postali su pametniji, jer ne dolazi samo njihov trenutak. Ovčji i kozji sirevi imaju široku primjenu u gastronomiji, bilo kao jedan od osnovnih sastojaka jela ili kao aroma.


Salata od cikle i kozjeg sira jednostavno je jelo u kojem će uživati ​​i iskusni ljubitelji mesa. Također možete probati francuski slani quiche, gdje umjesto cheddara koristite kozji sir.


Ovčji sir ščiepok na žaru vrlo je opasan za konzumaciju. Izaziva veliku ovisnost, u kombinaciji s umakom od brusnica stvara užitak koji ne želite propustiti. Iako se talijanski pecorino ne peče na roštilju, njime možete dodati okus penneima sa sušenim rajčicama ili špagetima alla carbonara - ali za njih je bolje da izbjegavate vrhnje kako ne biste uvrijedili Talijane.

Više glazbe za mnogo novca

Hoćete li biti u pravu ako kažemo da viša cijena ovčjih i kozjih sireva ipak odgovara njihovim zaslugama? Za svježe sorte isplati se pratiti akcije sniženja, s druge strane, one trajnije, poput Pecorina Romana, koristit ćete više puta i na kraju će se izračunati iznos. Dobrodošli u svijet ovčjeg i kozjeg sira!

Pododermatitis kod zamoraca

16.09.2025

Pododermatitis kod zamoraca

Pododermatitis je prilično česta bolest kože, mišića, tetiva i zglobova koja zahvaća prvenstveno udove. Najčešće se javlja kod zamoraca, ali može pogoditi i druge vrste životinja. Radi se o bolnom i neugodnom stanju koje zamorcu znatno otežava kretanje i opću dobrobit. Pogledajmo zajedno ovu bolest.

Zašto ne hraniti ptice kruhom?

15.09.2025

Zašto ne hraniti ptice kruhom?

Približava se hladno razdoblje, a s njim i ljudska želja da pomažemo i prihranjujemo životinje. Jedna od najčešćih pogrešaka koje ljudi čine prilikom prihrane je hranjenje ptica kruhom. Iako im kruh nudite s najboljom namjerom, on im nanosi više štete nego koristi. Zašto je to tako?

Kako hraniti koze?

12.09.2025

Kako hraniti koze?

Uzgoj koza u kućnim uvjetima sve je popularniji. Bilo da se radi o mlijeku, mesu ili jednostavno o radosti sa životinjama, temelj uspjeha je pravilna prehrana. Koze su osjetljive, ali zahvalne životinje – ako im osigurate kvalitetnu hranu, čistu vodu i odgovarajuće uvjete, nagradit će vas vitalnošću i proizvodnjom. Kako na to?