Kako napraviti med
Pavel Frček

: Pavel Frček

20.06.2024

Kako napraviti med

Med, izvrsna i zdrava namirnica koja se koristi kao prirodni zaslađivač i ne samo to. Sadrži puno vitamina, minerala i aminokiselina, a ima i antibakterijsko djelovanje. Izvrstan je pomagač, primjerice, kod bolesti dišnih puteva. Međutim, proces proizvodnje meda zahtijeva brigu, poznavanje i razumijevanje prirodnih ciklusa. I tako, prije nego što stigne do vašeg stola, prevali dug put.


Mjesto

Osnova uspješne proizvodnje meda je izbor odgovarajućeg mjesta na koje ćete smjestiti košnice. Okoliš treba odabrati prema dostupnosti cvijeća, daleko od industrijskog onečišćenja i pesticida. Pravo mjesto utječe na okus i kvalitetu.


Proces proizvodnje meda

Na samom početku su marljive pčele koje u košnice nose sakupljeni cvjetni nektar ili mednu rosu, slatki sok koji proizvode sićušni kukci. Potom te sokove obogaćuje vlastitim enzimima i stavlja u torbu u kojoj ih prevozi kući. Tu druge pčele uzimaju nektar i pohranjuju ga u saće. Nakon toga počinje proces tijekom kojeg pčele prave med. Zahvaljujući visokoj temperaturi unutar košnice dolazi do isparavanja vode iz nektara koji pčele strujom stvorenom lepetanjem krila iznose iz košnice. Kada med postigne željenu konzistenciju (sadrži oko 18% vode), pčele čuvaju saće voštanim poklopcem. Ovako je sada zaštićena i spremna za cvatnju.


Skupljanje i prerada meda

Ključni trenutak je skupljanje meda, što zahtijeva pažljivo rukovanje košnicama i okvirima. Pčelar vadi začepljeno saće, koje potom otključava vilicom. Ovako pripremljeno saće stavljamo u medilicu koja pod djelovanjem centrifugalne sile izbacuje med iz saća. Zatim teče u donju slavinu, odakle se puni u boce i pomoću dvostrukog sita filtrira od nečistoća u unaprijed pripremljene čiste posude.


Skladištenje meda

Med čuvajte dobro zatvoren kako vlaga ne bi ušla. S većom količinom vode može doći do fermentacije. Stavite ga po mogućnosti u suhu i tamnu prostoriju s maksimalnom temperaturom od 18 °C. Zahvaljujući tome produljujete rok trajanja bez gubitka kvalitete.


Ispitivanje i kontrola kvalitete

Kvaliteta meda ključna je karakteristika i za pčelare i za potrošače. Zato je važno redovito ga testirati na čistoću, sadržaj peludi i druge parametre. Kvalitetan med zadovoljava stroge standarde i označen je odgovarajućim certifikatima.


Med – vitamini i tvari korisne za zdravlje

Med nije samo ukusan zaslađivač, već je i izvor mnogih tvari korisnih za zdravlje. Sadrži širok raspon vitamina, uključujući vitamine B skupine i vitamin C, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje metabolizma i imunološkog sustava. Konzumacija meda potiče zacjeljivanje rana, poboljšava rad mišića i srca. Vitamini i minerali prisutni u medu također mogu pomoći u održavanju zdrave kože, kose i noktiju.


Proizvodnja meda je fascinantan proces. Iako moderne tehnologije pčelarima olakšavaju rad, temelj ove djelatnosti i dalje ostaje temeljita briga o pčelama. No, isplati se jer je rezultat kvalitetan med.

Mjesec i njegov utjecaj na životinje i biljke

19.11.2025

Mjesec i njegov utjecaj na životinje i biljke

Mjesec fascinira čovječanstvo od davnina. Zahvaljujući njegovom utjecaju na plimu i oseku već dugo znamo koliko je snažna njegova gravitacijska sila. Noću na našu Zemlju dopire odražena sunčeva svjetlost s mjesečeve površine. Ovaj sjaj ima mnogo veći utjecaj na život na Zemlji nego što većina nas shvaća.

Želučani čirevi kod konja

31.10.2025

Želučani čirevi kod konja

Želučani čirevi spadaju među najčešće bolesti konjskog želuca. Često su povezani s gastritisom – upalom želučane sluznice. Najčešće se javljaju kod trkaćih i sportskih konja, ali mogu zahvatiti konje svih uzrasta, pasmina i spolova, posebno ako imaju ograničen pristup hrani.

Varooza pčela

29.10.2025

Varooza pčela

Varooza je vrlo opasna parazitska bolest pčela koja u određenoj mjeri pogađa gotovo sva pčelinja društva. Kako se zaštititi od ove bolesti? Koje su preventivne mjere? I kako se bolest manifestira? Odgovore pronađite u nastavku članka.