Kako napraviti med
Pavel Frček

: Pavel Frček

20.06.2024

Kako napraviti med

Med, izvrsna i zdrava namirnica koja se koristi kao prirodni zaslađivač i ne samo to. Sadrži puno vitamina, minerala i aminokiselina, a ima i antibakterijsko djelovanje. Izvrstan je pomagač, primjerice, kod bolesti dišnih puteva. Međutim, proces proizvodnje meda zahtijeva brigu, poznavanje i razumijevanje prirodnih ciklusa. I tako, prije nego što stigne do vašeg stola, prevali dug put.


Mjesto

Osnova uspješne proizvodnje meda je izbor odgovarajućeg mjesta na koje ćete smjestiti košnice. Okoliš treba odabrati prema dostupnosti cvijeća, daleko od industrijskog onečišćenja i pesticida. Pravo mjesto utječe na okus i kvalitetu.


Proces proizvodnje meda

Na samom početku su marljive pčele koje u košnice nose sakupljeni cvjetni nektar ili mednu rosu, slatki sok koji proizvode sićušni kukci. Potom te sokove obogaćuje vlastitim enzimima i stavlja u torbu u kojoj ih prevozi kući. Tu druge pčele uzimaju nektar i pohranjuju ga u saće. Nakon toga počinje proces tijekom kojeg pčele prave med. Zahvaljujući visokoj temperaturi unutar košnice dolazi do isparavanja vode iz nektara koji pčele strujom stvorenom lepetanjem krila iznose iz košnice. Kada med postigne željenu konzistenciju (sadrži oko 18% vode), pčele čuvaju saće voštanim poklopcem. Ovako je sada zaštićena i spremna za cvatnju.


Skupljanje i prerada meda

Ključni trenutak je skupljanje meda, što zahtijeva pažljivo rukovanje košnicama i okvirima. Pčelar vadi začepljeno saće, koje potom otključava vilicom. Ovako pripremljeno saće stavljamo u medilicu koja pod djelovanjem centrifugalne sile izbacuje med iz saća. Zatim teče u donju slavinu, odakle se puni u boce i pomoću dvostrukog sita filtrira od nečistoća u unaprijed pripremljene čiste posude.


Skladištenje meda

Med čuvajte dobro zatvoren kako vlaga ne bi ušla. S većom količinom vode može doći do fermentacije. Stavite ga po mogućnosti u suhu i tamnu prostoriju s maksimalnom temperaturom od 18 °C. Zahvaljujući tome produljujete rok trajanja bez gubitka kvalitete.


Ispitivanje i kontrola kvalitete

Kvaliteta meda ključna je karakteristika i za pčelare i za potrošače. Zato je važno redovito ga testirati na čistoću, sadržaj peludi i druge parametre. Kvalitetan med zadovoljava stroge standarde i označen je odgovarajućim certifikatima.


Med – vitamini i tvari korisne za zdravlje

Med nije samo ukusan zaslađivač, već je i izvor mnogih tvari korisnih za zdravlje. Sadrži širok raspon vitamina, uključujući vitamine B skupine i vitamin C, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje metabolizma i imunološkog sustava. Konzumacija meda potiče zacjeljivanje rana, poboljšava rad mišića i srca. Vitamini i minerali prisutni u medu također mogu pomoći u održavanju zdrave kože, kose i noktiju.


Proizvodnja meda je fascinantan proces. Iako moderne tehnologije pčelarima olakšavaju rad, temelj ove djelatnosti i dalje ostaje temeljita briga o pčelama. No, isplati se jer je rezultat kvalitetan med.

Staklenik vs. plastenik: Koja je razlika između njih?

26.09.2025

Staklenik vs. plastenik: Koja je razlika između njih?

U svijetu vrtlarstva staklenici i plastenici predstavljaju praktične pomagače koji nam omogućuju uzgoj biljaka i izvan uobičajene sezone. Obje vrste služe kao zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta i stvaraju povoljnije uvjete za rast. Na prvi pogled mogu izgledati slično, ali svaki od njih ima svoje prednosti i posebnosti. Pogledajmo ih detaljnije.

Kako pravilno odabrati kućicu za psa?

26.09.2025

Kako pravilno odabrati kućicu za psa?

Kućica je za psa više od samog skloništa – to je njegov osobni prostor u kojem se osjeća sigurno, odmara i skuplja snagu. Pravilno odabrana kućica pomaže u smanjenju stresa, podržava psihičku dobrobit i štiti psa od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ali kako odabrati onu pravu? Na što obratiti pozornost pri odabiru veličine, materijala i mjesta postavljanja? U današnjem članku s time ćemo vam pomoći.

Kako povećati nesivost kokoši zimi

25.09.2025

Kako povećati nesivost kokoši zimi

Zima je za kokoši zahtjevno razdoblje. Kratki dani, niske temperature i ograničen pristup prirodnoj hrani odmah se odražavaju na proizvodnji jaja. Nije stoga ništa neobično da zimi nesivost usporava ili potpuno prestaje. Dobra je vijest da uzgajivač može s nekoliko jednostavnih mjera znatno poboljšati nesivost i u hladnijem razdoblju.