Kako koristiti pročišćeni maslac?

: Juraj Korim

13.02.2024

Kako koristiti pročišćeni maslac?

Jeste li zainteresirani za članak "Koje su glavne razlike između maslaca i margarina"? Sigurno se sjećate da obje masnoće nisu prikladne za prženje. Ali imamo dobre vijesti, postoje i druge alternative osim rafiniranih ulja. Jedan od njih je pročišćeni maslac ghee, koji se često naziva tekućim zlatom. U današnjem ćemo članku više govoriti o tome što je ghee i za što se koristi, na primjer.

Eliksir zdravlja iz prapovijesne Indije

Iako se čini da se s pročišćenim maslacem susrećemo tek posljednjih godina, istina je da povijest ove poslastice seže 5 tisuća godina unatrag, u pretpovijesnu Indiju. Indijci su ghee smatrali blagotvornim lijekom, a danas ćemo vam reći što ih je dovelo do toga.

Kako se pravi pročišćeni maslac

Recept za pročišćeni maslac zvuči prilično jednostavno. Ghee maslac nastaje kuhanjem klasičnog maslaca, pri čemu od izvornog mliječnog proizvoda ostaje samo mast bez laktoze i mliječnih taloga.

Primjena u kuhinji

Takozvana točka dimljenja gheeja javlja se tek na temperaturi od 250 stupnjeva, što namirnicu određuje kao izvrsnu osnovu za prženje. Nema opasnosti od oslobađanja opasnih kancerogenih otrova. Iako ghee nema tako jak okus kao klasični maslac, ipak pozitivno utječe na dobivenu aromu jela. Pročišćeni maslac nalazi mnoge druge namjene u gastronomiji, u slučaju pečenja, kuhanja i hladnog kuhanja.

Jestiv za svakoga

Zahvaljujući procesu proizvodnje, ghee je bez mliječnih proteina, pa ga mogu uživati ​​osobe s intolerancijom na laktozu. Maslačna kiselina, s druge strane, djeluje protuupalno i podržava probavni trakt. Pročišćeni maslac također može vezati toksine, što će potaknuti vaše napore u mršavljenju.

Vitamini ne smiju nedostajati

Čišćenje. Loše će nestati, a ostat će samo dobro. Iako zvuči kao fantazija, pročišćeni maslac zapravo zadržava vitamine, antioksidanse, magnezij i željezo, a ne sadrži tvari koje mogu biti štetne, osobito tijekom toplinske obrade. Ghee također sadrži veliku količinu butirata, masne kiseline s pozitivnim učinkom na probavni sustav. Hranjiva vrijednost pročišćenog maslaca stoga se može smatrati apsolutnom bombom.

Koliko dugo ghee traje?

Iako se ne radi o cjenovno pristupačnom proizvodu, ako se uzme u obzir njegova uporabnost i rok trajanja od nekoliko mjeseci - može izdržati i godinu dana u hladnjaku, o njegovoj kupnji vrijedi razmisliti.

Ali možete pokušati napraviti i domaći ghee. U loncu rastopite klasični maslac i pustite da kratko prokuha na laganoj vatri. Postupno uklanjate mliječni protein, procijedite i gotovo! Ali pazite da tekućina ne zagori.

"Organsko od organskog"

Ako želite maksimizirati kvalitetu pročišćenog maslaca sa zajamčenim podrijetlom, najbolje rješenje je da napravite vlastiti maslac, kao izvor tzv. tekućeg zlata.

Koristeći bućkalicu za proizvodnju maslaca možete pripremiti najbolju mliječnu mast od koje ćete dio primjerice koristiti za kreme, a ostatak za svoj omiljeni ghee. A nakon spoznaje, kada već znate što je pročišćeni maslac, možete sretno ugostiti svoje rođake.

Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih

15.05.2025

Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih

Vjerojatno ste čuli da postoji mnogo različitih pasmina ovaca. No jeste li znali da i vuna dolazi u više vrsta? Ne dobivamo je samo od ovaca, već i od lama, pa čak i od zečeva.

Načini mužnje i vrste mužnih sala

14.05.2025

Načini mužnje i vrste mužnih sala

Mužnja je svakodnevni dio uzgoja mliječnih krava – no načini njezinog izvođenja mogu se znatno razlikovati. Od tradicionalne ručne mužnje pa sve do modernih robotskih sustava, svaka farma bira rješenje koje najbolje odgovara njezinim potrebama i mogućnostima. Razlikuju se također i same mužne sale – prostori gdje se obavlja mužnja. U ovom ćemo članku prikazati osnovne načine mužnje i tipove mužnih sala koje se danas koriste.

Kako napraviti domaći jerky?

13.05.2025

Kako napraviti domaći jerky?

U posljednje vrijeme jerky postaje sve popularnija grickalica – i to s razlogom. Ukusan je, bogat hranjivim tvarima i prije svega pun proteina. Odlično se uklapa ne samo kao užina na planinarenjima i izletima, već i kao zdravija alternativa čipsu uz večernji film. Kako ovu deliciju možete pripremiti kod kuće?