Je li kiša opasna za kokoši?

: Luboš Burda

06.02.2024

Je li kiša opasna za kokoši?

Svibanjska kiša može biti odlično romantično iskustvo i ugodno osvježenje. Kako su naši pernati prijatelji? Hoće li podnijeti ili ih treba trajno sakriti od kiše? U današnjem članku zajedno ćemo riješiti zagonetku kokoši i vlažnog vremena.


Izgledam kao "mokra kokoš"

Gotovo svi koristimo spomenutu usporedbu i to često. Ali kako je došlo do ove ideje? Prema etimolozima, termin nema nikakve veze s domaćom kokošom i dolazi od riječi "zmek", odnosno mitsko biće koje ljudima donosi novac.

Mjesto kokošinjca

Ispravna lokacija kokošinjca utjecat će na faktore kišnice, sigurnosti i vlažnosti u prostoru. Idealno je da kokošinjac postavite u kut gdje će biti zaštićen od jake kiše, ali ljeti i od jakog sunca. Ne možete pogriješiti ako odaberete povišeno mjesto s kojeg će otjecati kišnica.


Pljusak vs. kapljica kiše

Potrebno je razlikovati slabe pljuskove od jake bure. Lagano osvježenje, nakon kojeg se mokra kokoš obično odmah osuši, ne znači teškoće, dok kokošima prijeti prolom oblaka. Zaštitite svoje kokoši od nevremena i jakih kiša prostranim skloništem. Prijetnja nije samo prehlada kokoši, već i ozljeda od letećih objekata.


Obilne kiše sa sobom donose stvaranje blata, čak i u ograđenim prostorima za kokoši. Vlažna zemlja pomiješana s kokošjim izmetom doprinosi pojavi parazita koji kod kokoši mogu izazvati razne bolesti. Ako blato ne nestane ni nakon nekoliko sati, prekrijte natopljeni nastambe šljunkom, pijeskom ili strugotinom, eventualno napravite stazu od balvana po kojoj će ptice moći hrabro hodati.

Stvari nisu kao "kad si mlad"

Dok će mlađa kokoš za vrijeme kiše rado istrčati u lov na gliste, starija će kišu radije promatrati samo s prozora kokošinjca. U svakom slučaju, kokoši bi trebale imati dovoljno izoliranu nastambu (pogledajte članak "Kako izolirati kokošinjac") kako bi se imale gdje ugrijati tijekom hladnog fronta i da ne postoji opasnost da se kokoš prehladi.


Vlažna okolina u peradarnicima pomaže nastanku opasnih plijesni, pa ne smije ni slučajno iscuriti u kokošinjac. Nakon prirodnog elementa, poželjno je prozračiti kokošinjac.

Dakle, smeta li kokošima kiša?

Kiša se općenito ne smatra opasnim elementom za kokoši, ali ovisi o njezinom intenzitetu. Za kišnog vremena kokoši obično pokušavaju pronaći prikladno sklonište da dočekaju prestanak. Ali postoje i iznimke koje mogu uživati ​​kopajući po svježem mulju i tražeći hranu.


Dajte svojim kokošima izbor. Pazite da kokošinjac ne curi, a trebao bi imati dovoljno teritorija za svakog stanara. Zahvaljujući automatskim vratima kokošinjca, nastamba za perad ostat će zaštićena od kiše, dok će kokoši moći napustiti svoju nastambu kad god požele.

Sjeckalica/drobilica za žitarice - čemu služi i zašto ju je dobro imati

20.02.2024

Sjeckalica/drobilica za žitarice - čemu služi i zašto ju je dobro imati

Koristan alat ne samo za domaće uzgajivače pilića. Što još znamo o drobilici za žito? Snaga mehanizma može i zgnječiti vaš kukuruz, nakon čega se odmah pretvara u prašinu u kokošinjcu. Pridružite nam se u obilasku sjeckalica za kukuruz i žitarice i otkrijte sve njihove prednosti u novom članku.


Kako odabrati pravu pojilicu za perad

15.02.2024

Kako odabrati pravu pojilicu za perad

Hrana i piće, osnovne potrepštine za preživljavanje živih bića. Čini se jednostavno – stavite hranu i vodu u kokošinjac za kokoši i gotovi ste. Uglavnom da, učinili ste najvažniju stvar, no sam odabir vode za piće utjecat će na to koliko ćete često trebati dolijevati vodu ili održavati. Pogledajte naše savjete kako odabrati pojilicu za perad.


Kako koristiti pročišćeni maslac?

13.02.2024

Kako koristiti pročišćeni maslac?

Jeste li zainteresirani za članak "Koje su glavne razlike između maslaca i margarina"? Sigurno se sjećate da obje masnoće nisu prikladne za prženje. Ali imamo dobre vijesti, postoje i druge alternative osim rafiniranih ulja. Jedan od njih je pročišćeni maslac ghee, koji se često naziva tekućim zlatom. U današnjem ćemo članku više govoriti o tome što je ghee i za što se koristi, na primjer.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.