Čime hraniti patuljastog zeca

: Luboš Burda

24.01.2024

Čime hraniti patuljastog zeca

Kada dobijete krznenog prijatelja, morate uzeti u obzir nekoliko aspekata. Oni također uključuju hranjenje patuljastog zeca. Nije ništa posebno zahtjevno, no i pored toga preporučljivo je pridržavati se provjerenih pravila koja će pomoći vašem ljubimcu da bude u savršenoj kondiciji. Pročitajte naš najnoviji članak kako biste otkrili savjete preporučene prehrane kunića za kućne ljubimce.


Dijeta obećava vlakna

Osnovni sastavni dio ishrane kunića treba biti sijeno. Služi kao izvor grubih vlakana i pomaže u održavanju ravnoteže crijevnog mikrobioma. Za krznene djeluje kao umirujuća žvakaća guma, zahvaljujući kojoj mogu brusiti svoje kutnjake koji stalno rastu.

Ako sami uzgajate sijeno, ostavite pokošenu travu da se suši najmanje 6 tjedana. Istina je da je žetva od svibnja do lipnja, dakle od prvog otkosa, hranjivija od jesenske.

2 u 1

Ako želite "ubiti dvije muhe jednim udarcem", livadsko sijeno sa začinskim biljem omogućit će vam da vašem kuniću osigurate prostirku u njegovom domu, a služit će mu i kao hrana tijekom dana. Što je s cijenom? Nimalo vrtoglavo, pakiranje od 50 l možete kupiti za iznos od 3€. Glodavcima će biti pružena ugodna udobnost na vrućini čak i kada nemate pri ruci livadu za sušenje trave.

Granule kao dodatak

Da. Granulama se često pridaje veći značaj nego što stvarno jest. U kontekstu sijena igraju sporednu ulogu. Međutim, kvalitetna i hranjiva hrana može biti savršen dodatak.

Granulirana hrana za kuniće koju mogu jesti patuljasti kunići zahtijeva visok udio vlakana, ruku pod ruku sa smanjenim udjelom šećera, škroba i masti. Prednost krmnih smjesa je obilje vitamina, koji u preporučenoj količini samo koriste kunićima.

Ne zaboravite vodu

Hranjenje, hranjenje i još hranjenja... Do sada smo govorili o dobrotama koje jede patuljasti kunić. Jesmo li nešto zaboravili? Režim pijenja također je iznimno važan za domaće životinje. Krzneni bi trebali imati pristup čistoj vodi tijekom dana, pokušajte je promijeniti ujutro i navečer. A ako naiđete na otpor kunića prema pojilici, jednostavno uvedite ljubimca u rezervoar za vodu.

Što izbjegavati

Prikladno je izbjegavati vlažno ili čak pljesnivo sijeno, koje nikako ne spada među zalogaje koje kunić smije jesti. Nejestivo sijeno može izazvati probleme s probavom. Nasuprot tome, sijeno koje je prestaro više ne sadrži dovoljno hranjivih tvari i stoga je općenito neukusno glodavcima.

Pretpostavljamo da vam to ne bi ni palo na pamet, ali unatoč tome ne preporučamo da kunićima poslužite "nutritivnu bombu" avokado. Također biste trebali izbjegavati, primjerice, češnjak ili sjemenke voća. Više o problematici "što kunić ne smije jesti" pisali smo u istoimenom članku, prisjetite se svega važnog kod nas.

Prevencija prije potrebne dijete

Želite najbolje za svog ljubimca. Iako se može činiti da je kućni ljubimac zadovoljan time što se preparira, to ne znači nužno da je to dobro za njega. Pretjerano hranjenje patuljastog kunića može dovesti do prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, kod kojih dolazi do prisilne prehrane. Bolje je pravedno dozirati hranu za kuniće.

Želimo im dobar tek

Sve što preostaje je poželjeti ne samo vama, već i vašim prijateljima kunićima, dobar tek na nadolazećoj gozbi!

Kako suzbiti insekte kod domaćih životinja u staji

16.05.2024

Kako suzbiti insekte kod domaćih životinja u staji

Insekti, a najčešće i muhe u staji mogu biti veliki neprijatelji ukućanima i njihovim životinjama. Ako se ne počnete učinkovito boriti protiv insekata, postoji opasnost od zdravstvenih problema, poput širenja opasnih bolesti i ekonomskih gubitaka. Iako se insekata nikada nećete zauvijek riješiti, postoji niz načina da uspješno otklonite ovaj problem i spriječite prekomjernu populaciju. Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako kontrolirati insekte u staji.

Koje su najčešće bolesti koje pogađaju kokoši?

15.05.2024

Koje su najčešće bolesti koje pogađaju kokoši?

Nažalost, kao i svaka životinja, kokoši su osjetljive na razne bolesti. Bolesne kokoši obično je lako prepoznati. Najčešći simptomi bolesti kokoši su umor, apatija, nedostatak apetita i smanjena proizvodnja jaja. U većini slučajeva slijedi iznenadna smrt kokoši. Pogledajte s nama kokoši i njihove najčešće bolesti te kako ih učinkovito spriječiti.

Što mačka ne može jesti?

14.05.2024

Što mačka ne može jesti?

Kao vlasnici mačaka, mi svojim dlakavcima pružamo najbolju njegu. Ponekad im možda želimo toliko udovoljiti da ih na kraju povrijedimo. Nije sve što je nama ukusno prikladno i za naše mačje prijatelje. Neke su namirnice i tvari neprikladne ili čak otrovne za mačke. Što je otrovno za mačke?

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.