Što zec ne može jesti?

:

22.01.2024

Što zec ne može jesti?

Voljeli biste ih razmaziti i osigurati ušatima najbolju moguću prehranu. I čini se jednostavno - rado grizu bilo što od voća ili trave, ali... Iako se može činiti da glodavcima darovana stvar koristi, naprotiv, može im naštetiti. Puno ljudskih dobrota može uzrokovati ne samo probavne probleme kod kunića. Za vas smo pripremili popis namirnica koje kunić ne smije jesti, a koje biste pod svaku cijenu trebali izbjegavati.

Avokado

Nutritivna bomba i trend posljednjih godina je popularan dodatak sendvičima ili kao dio tzv. poke bowla. Dok uživate u ovoj dobroti i obogaćujete se zdravim masnoćama, nikako je nemojte davati kuniću. Iako je riječ o voću, može biti smrtonosan za vašeg dlakavog suputnika – sadrži spoj persin koji u većim količinama može dovesti do zatajenja srca.

Sjemenke i koštice voća

Prije nego svom ljubimcu poslužite, na primjer, jabuke ili kruške, uklonite im koštice. Dok je pulpa ploda potpuno bezopasna, sjemenke i koštice dokazano sadrže cijanid u tragovima. Iako se ne radi o dozi opasnoj po život, njezinim uklanjanjem sigurno nećete pogriješiti i izbjeći moguće komplikacije.

Češnjak i luk sačuvajte za juhu

Sirovi češnjak, luk i poriluk sadrže oksidans n-propil disulfid koji se veže na crvena krvna zrnca. Iako na ljude gotovo da i ne djeluje, "ušatima" zna učiniti mnogo nepodopština. Može ih dovesti u stanje hemolitičke anemije, što znači opću slabost i nezainteresiranost za hranu i vodu. Ako se ovo stanje ne liječi na vrijeme, može dovesti do smrti.


Krumpir također može uzrokovati probavne probleme zbog visokog udjela škroba i ugljikohidrata, pa je bolje ne hraniti glodavce čak ni ovim tradicionalnim prilogom za ljude.

Čokolada, drugi slatkiši i maslac od kikirikija

Ovo također spada među isključene namirnice koje kunić ne smije jesti. Teobromin i kofein posebno su mu opasni u čokoladi – što je tamnija i bogatija kakaom, to je problematičnija. Trovanje čokoladom, koje će dovesti do hiperaktivnosti, drhtanja i ubrzanog rada srca, opasno je po život.


Isto tako, kolačići i drugi slatkiši s prekomjernim udjelom šećera trebaju ostati samo u shrambi. Zbog toga bi krzneni patio od probavnih smetnji i pretilosti. Pogodite kakav bi on bio s masnim orasima i maslacem od kikirikija... Opet, izbjegavajte ovu hranu.

Čuvajte se otrovnih biljaka

Ako ljubimca držite u stanu ili kući, pazite da ne jede lišće sobnih biljaka. Većina njih je otrovna za vašu ušnu ljubimicu i mogla bi mu naškoditi. Oprez je na mjestu i ako pustite kunića u nastambu u vrtu - opasni su, primjerice, đurđice, trputac ili jaglac.

Držite se klasike

Ne pokušavajte po svaku cijenu obogatiti prehranu kunića, krzneni se mogu snaći s dobrotama koje se obično preporučuju. Dodajte im čistu vodu u pojilicu dva puta dnevno i pazite da se zimi ne smrzne. Sijeno je savršen izvor vlakana bez kojih kunići ne mogu dugo živjeti. Čak im postaje daleko važnije od bilo kojih granula. Ako je sami sušite, osušenu travu pospremite u vrećice i ostavite da odstoji oko tri tjedna. Birajte između visokokvalitetnih krmnih smjesa dizajniranih posebno za kuniće, jer hrana za hrčke ili zamorce također nije prikladna.

Korisne životinje u vrtu

02.07.2025

Korisne životinje u vrtu

Vrtlarenje je vrlo popularno – gotovo svatko poznaje nekoga tko uzgaja vlastito povrće, cvijeće ili začinsko bilje. Uzgajanje vlastitih plodova donosi radost, opuštanje i osjećaj samodostatnosti. No u vrtovima ne rastu samo biljke – tu su i drugi stanovnici koji zaslužuju našu pažnju.

Kako hraniti svinje?

01.07.2025

Kako hraniti svinje?

Svinje spadaju među nezahtjevne domaće životinje, no i kod njih vrijedi pravilo da se kvaliteta hrane snažno odražava na rast, zdravlje i proizvodnost. Bez obzira na to uzgajate li prasce, krmače ili tovne svinje, pravilno sastavljena hranidbena obroka i dovoljne količine čiste vode apsolutna su osnova. U ovom ćemo članku pogledati ključna pravila prehrane svinja u kućnim uvjetima.

Vrste sireva i njihovo podrijetlo

24.06.2025

Vrste sireva i njihovo podrijetlo

Sir nije samo ementaler na kruhu. U svijetu postoji na stotine vrsta sireva – pljesnivi, tvrdi, svježi, pareni... Svaka regija ima svoj tipični sir koji odražava lokalnu tradiciju i okus. Pogledajmo odakle dolaze neki poznati sirevi.