Zašto kokoši nesu mala jaja?

: Juraj Korim

31.01.2024

Zašto kokoši nesu mala jaja?

Svježa domaća jaja jedan su od glavnih razloga za kupnju kokošinjca. Međutim, neke nesilice imaju komplikacije tijekom nesenja. Jedan od najčešćih je polaganje premalenih jaja. Nekoliko je uzroka ove negativne stvarnosti i nismo u mogućnosti utjecati na sve njih.


Ključni aspekt je prehrana kokoši

Nesivost jaja kod kokoši usko je povezana s njihovom prehranom, a neodgovarajuća hranidba kokoši može uzrokovati ne samo manja kokošija jaja, već i negativno utjecati na kvalitetu nesivosti.


Hrana za kokoši treba uglavnom sadržavati proteine, kao jedan od osnovnih sastojaka. Ako ih kokoš nema dovoljno, može se promijeniti ne samo veličina jaja, već i debljina ljuske. U tom trenutku preporučamo u prehranu dodati riblje brašno, crve brašnare ili sjemenke suncokreta.


U trenutku kada je popratna pojava atipičnog jajeta mekana ljuska, vašem malom prijatelju vrlo vjerojatno nedostaje kalcija.


No, kokoši ne trebaju samo bjelančevine i kalcij, već i minerale, hranjive tvari i vitamine, koji također imaju veliki utjecaj na veličinu, kvalitetu i proizvodnju kokošjih jaja.

Udobnost kokoši je osnova

Baš kao i ljudi, kokoši nesilice se ne snalaze dobro pod stresom. Kokoši zahtijevaju vlastiti prostor unutar i izvan kokošinjca. Stoga pazite da u kokošinjcu ne držite više kokoši nesilica nego što je preporučeno. Napetost u kokošinjcu također može uzrokovati predator koji se mota oko vaših kokoši. Pod utjecajem stresa nesilice mogu proizvesti mala jaja ili potpuno prestati nesti.


Osim nepozvanih gostiju, stres kod kokoši može izazvati i maltretiranje. Smirenost tijekom polaganja je najvažnija. Sporovi su česti među damama, ali ponekad je potrebno intervenirati i odvojiti neprilagođene kokoši od ostalih. Ali pijetlovi su najveći gnjavatori u kokošinjcu. To da pijetlove treba odvojiti od kokoši sigurno vam nije novost.


Naravno, ne smijemo zaboraviti na svjetlost i toplinu. Svjetlost stimulira kokoši reproduktivni sustav, bez kojeg ne biste imali jajašca. Razmislite o osvjetljenju kokošinjca, posebno tijekom mračnih zimskih dana. Slično kao i svjetlo, hladnoća također djeluje na kokoši. Optimalna temperatura u kokošinjcu je od 11 do 25°C. Ako je temperatura preniska, to može utjecati na konačan broj i kvalitetu jaja. Međutim, ovaj problem ima vrlo jednostavno rješenje, u obliku keramičkih ili infracrvenih žarulja.

Premala kokoš

Ako imate novu kokoš koja tek počinje nesti, prilično je uobičajeno da jaja nisu velika kao jaja njenih starijih sestara. Većina kokoši počinje nesti u dobi od 6 mjeseci i ne možemo se čuditi zašto su jaja tako mala. No, ne morate se brinuti, već nakon mjesec dana snijet ćete standardna jaja.


Problem koji ne možete riješiti

Svi navedeni problemi mogu se riješiti, ali postoji jedan faktor na koji ne možete utjecati - genetika. Kada kupujete kokoš, morate paziti na vrstu kokoši koju stavljate u kokošinjac. Upravo je genetika ta koja određuje veličinu jaja koja kokoš može snijeti. Neke pasmine polažu veća jaja, druge sitna.


Leghorn, Golden Comets ili Lohmann Browns su među vrstama kokoši koje će vam donijeti bogatu ponudu jaja. Naprotiv, sićušna jajašca dobit ćete od Bantama, koji zbog nižeg rasta imaju i manji reproduktivni sustav, što se odražava i na dobivena mala jajašca.

Sjeckalica/drobilica za žitarice - čemu služi i zašto ju je dobro imati

20.02.2024

Sjeckalica/drobilica za žitarice - čemu služi i zašto ju je dobro imati

Koristan alat ne samo za domaće uzgajivače pilića. Što još znamo o drobilici za žito? Snaga mehanizma može i zgnječiti vaš kukuruz, nakon čega se odmah pretvara u prašinu u kokošinjcu. Pridružite nam se u obilasku sjeckalica za kukuruz i žitarice i otkrijte sve njihove prednosti u novom članku.


Kako odabrati pravu pojilicu za perad

15.02.2024

Kako odabrati pravu pojilicu za perad

Hrana i piće, osnovne potrepštine za preživljavanje živih bića. Čini se jednostavno – stavite hranu i vodu u kokošinjac za kokoši i gotovi ste. Uglavnom da, učinili ste najvažniju stvar, no sam odabir vode za piće utjecat će na to koliko ćete često trebati dolijevati vodu ili održavati. Pogledajte naše savjete kako odabrati pojilicu za perad.


Kako koristiti pročišćeni maslac?

13.02.2024

Kako koristiti pročišćeni maslac?

Jeste li zainteresirani za članak "Koje su glavne razlike između maslaca i margarina"? Sigurno se sjećate da obje masnoće nisu prikladne za prženje. Ali imamo dobre vijesti, postoje i druge alternative osim rafiniranih ulja. Jedan od njih je pročišćeni maslac ghee, koji se često naziva tekućim zlatom. U današnjem ćemo članku više govoriti o tome što je ghee i za što se koristi, na primjer.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.