: Pavel Frček
23.09.2024
Zašto je organska hrana zaista bolja?
Bez kemikalija i pesticida
Glavni razlog zašto ljudi kupuju organske proizvode je sadržaj kemikalija. U njihovom uzgoju ne smiju se koristiti sintetički pesticidi, herbicidi ili umjetna gnojiva. Zahvaljujući tome, kemijski ostaci ne ostaju na hrani. Nasuprot tome, konvencionalna hrana sadrži pesticide u tragovima, što povećava rizik od kemikalija u hrani.
Neki pesticidi nemaju negativan učinak na naše zdravlje i mogu se koristiti tijekom uzgoja organskih proizvoda. Međutim, ovi organski pesticidi proizvode se korištenjem prirodnih tvari. Nasuprot tome, dugotrajna izloženost sintetičkim pesticidima može imati negativne učinke na ljudsko zdravlje. To uključuje, na primjer, veći rizik od određenih vrsta raka, srčanih bolesti, hormonalne neravnoteže ili utjecaja na razvoj djece. Posebno bi osjetljive osobe trebale izbjegavati konvencionalnu hranu kemikalije, mala djeca ili trudnice.
Organska hrana također ne smije sadržavati kemijske aditive, aditive u hrani i genetske modifikacije nisu dopuštene
Zaštita okoliša
Ekološki proizvodi i ekološka hrana također nemaju negativan utjecaj na okoliš. Poljoprivrednici i poljoprivrednici naglašavaju održivost, pažljivo upravljanje prirodnim resursima kako bi se oni očuvali i bili raznoliki prema vrstama. Organska poljoprivreda koristi prirodne procese kao što su kompostiranje, redoviti plodored i upotreba organskih gnojiva. Ove metode dovode do održavanja zdravog i plodnog tla, uz minimiziranje štetnih tvari u hrani i minimiziranje negativnih utjecaja na ekosustav. Konvencionalna poljoprivreda, s druge strane, često dovodi do degradacije tla ili onečišćenja vodotoka.
Što se tiče stočarstva, prvenstveno se razmatra etički odnos prema životinjama. Životinje bi trebale imati redovit pristup ispaši, treba ih hraniti organskom hranom. Također je važno ograničiti upotrebu antibiotika i hormona rasta.
Bolji okus
Znatno većom brigom o biljkama i životinjama, organski proizvodi imaju tendenciju da budu puniji i prirodniji okus od konvencionalnih kolega.
Lako su organski proizvodi i organska hrana često skuplji, oni nude prednosti koje vrijedi razmotriti. To uključuje niži kemijski sadržaj, ekološku prihvatljivost, bolji i izraženiji okus i još mnogo toga. Sadrže i veći sadržaj važnih hranjivih tvari za naš organizam, a njihovom kupnjom podržat ćete lokalne poljoprivrednike koji se pridržavaju strogih standarda. Ekološki proizvodi tako predstavljaju put do zdravije prehrane i poštivanja ne samo prirode, već i dobrobiti životinja.
14.10.2024
Kako ubrati i preraditi usjev?
Jesen je tu, vrijeme je za žetvu, a potom i preradu našeg bogatog uroda. Kako bismo osigurali maksimalnu kvalitetu i trajnost plodova našeg vrta, potrebno je sve dobro isplanirati i paziti na pravilnu tehniku. Saznajte s nama kako preraditi berbu kako bi što dulje sačuvala svoju hranjivu vrijednost i okus.
09.10.2024
Kako ugotoviti, da je kokoš bolna?
Zdravlje kokoši je ključno za svakog dobrog uzgajivača, stoga je važno znati kako prepoznati znakove bolesti pilića i kako održati svoje kokoši zdravima. U ovom članku ćemo pogledati kako prepoznati bolesne kokoši, koje su najčešće bolesti te kako pravilno pristupiti prevenciji i liječenju.
02.10.2024
Kako njegovati voćke i grmlje u jesen?
Jesen je tu i pripreme za zimu su na vrhuncu. Cijeli vrt, zajedno sa svim drvećem i grmljem, polako se polaže u zimski san. I zato ne smijemo zaboraviti na vrijeme pripremiti jesenski vrt kako bi se na proljeće sve probudilo u punoj ljepoti. Ali kako osigurati dobar rast i bogatu žetvu drveća i grmlja u sljedećoj godini? Dođite i pogledajte s nama koji su važni koraci uključeni u jesensku njegu ovih stabala.