-800x800.png)

: Pavel Frček
22.10.2024
Kako pravilno skladištiti stočnu hranu?
Pravilno skladištenje žitarica i druge krmiva ključno je za održavanje njihove hranjive vrijednosti i sigurnosti. Ako je neispravno pohranjen, može postati nevažeći, što može i biti negativne učinke na zdravlje životinja. U ovom članku ćemo pogledati razloge zašto je to važno pravilno skladištiti hranu kao hranu za kokoši i kako to učiniti.
Zašto je važno pravilno skladištenje
Ispravno skladištenje krmnih smjesa ima ključnu ulogu u održavanju njihove kvalitete. Kvalitetna hrana sadrži potrebne hranjive tvari, vitamine i minerale koji su bitni za zdravlje životinja. Ako nije ako se pravilno skladišti, može se onečistiti, oksidirati masti, izgubiti vitamine i drugo važne tvari. To može dovesti do gubitka okusa hrane, što može uzrokovati smanjenje unosa hrane životinja, a potom i do zdravstvenih problema.
Drugi važan aspekt je sigurnost. Nepravilno uskladištena hrana za životinje može biti izloženi gljivicama, bakterijama ili toksinima koji mogu uzrokovati trovanje ili druge zdravstvene probleme komplikacija. Stoga je bitno slijediti osnovna načela kako bi se osigurala svježina i sigurnost potrošnja.
Vanjski utjecaji
Temperatura je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na kvalitetu hrane. Visoke temperature ubrzavaju kemijske reakcije koje mogu dovesti do oksidacije masti i razgradnje vitamina. hraniti se pohranjen na višim temperaturama može stoga brže izgubiti kvalitetu. Idealna temperatura je obično između 10 i 20 °C. Na tim temperaturama dolazi do minimalne degradacije hrane i njezino očuvanje je osigurano dugotrajna svježina.
Još jedan čimbenik koji može utjecati na kvalitetu je vlaga. Pretjerana količina može dovesti do razvoja plijesni i bakterija koje mogu kontaminirati hranu. Gljive zatim proizvode mikotoksine, koji su otrovne tvari koje su vrlo opasne za životinje. Idealna vlažnost zraka stoga bi trebala biti između 50% i 60%. Također je važno da nije izložen izravnom kontaktu s vodom.
Također bismo trebali držati hranu podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti može dovesti do do gubitka nutritivne vrijednosti i pogoršanja kvalitete. To se očituje u osjetilnim svojstvima – okusu,miris, boju, sadržaj vode ili hranjivih tvari.
Odabir odgovarajućeg pakiranja i prostora
Također je vrlo važan kako bi se osigurali optimalni uvjeti za hraniti se. Ambalaža mora biti čvrsta, hermetička i otporna na vlagu. Na primjer, idealni su plastične ili metalne posude s čvrstim poklopcem kako bi spriječili ulazak zraka i vlage.
Prostor za skladištenje treba biti suh, hladan i taman. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost ili u blizini izvora topline kao što su radijatori ili kotlovi. Prostorije moraju biti dobro prozračene kako bi se kondenzacija vlage je svedena na minimum i spriječeno je stvaranje plijesni.
Vrijeme skladištenja
Koliko limenka traje? Vrijeme skladištenja stočne hrane još je jedan važan podatak koji se često zanemaruje faktor. Svaka hrana ima određeni rok trajanja, koji se mora poštovati, jer s vremenom gubi svoja svojstva, a time i kvalitetu. Također može doći do kvarenja ili kontaminacije, što je ono što stočna hrana čini rizično i neprikladno za ishranu. Općenito, suha hrana poput peleta ili žitarice ili žitarice za piliće, traju dulje od mokrog. Prilikom kupnje poželjno je voditi računa o datumu potrošnje i kupujte samo onu količinu koju možete iskoristiti na vrijeme.
Također je važno slijediti princip "prvi ušao, prvi izašao". To znači da bi trebao biti stariji bi trebao biti potrošiti prije upotrebe novog.
Izbjegavanje štetnika
Štetočine poput glodavaca ili insekata također mogu biti velika smetnja. Za izbjegavanje njihove pojave, važno je hranu držati u čvrstim spremnicima koji se mogu ponovno zatvoriti ili redovito provjeriti i očistiti prostorije u kojima se nalazi.
U slučaju kontaminacije štetočinama, najbolje je odmah zbrinuti takvu hranu nije bilo opasnosti za zdravlje životinja.
Štetnike je najbolje spriječiti preventivnom pripremom. To su npr. mreže na prozorima, muholovke, mišolovke, prirodni predatori poput mačaka ili otrovi za koje moramo budite vrlo oprezni da ne kontaminirate hranu za životinje.
Pravilno skladištenje vaših domaćih mješavina za piliće ključno je za očuvanje kvalitetu, hranjivu vrijednost i sigurnost. Pridržavajući se pravih uvjeta kao što su optimalna temperatura, vlažnost, odabir prikladne ambalaže, prostora, pridržavanje roka trajanja i preventiva protiv štetnika, može značajno pridonijeti da hrana za životinje dugo ostane svježa i kvalitetna vrijeme. To će osigurati da vaše životinje dobiju najbolje što im možete ponuditi.

13.08.2025
Pse li se psi?
Ponekad imamo osjećaj da se znojimo doslovno posvuda. Bilo da je riječ o vježbanju, vrućem vremenu ili napornom fizičkom radu, znojenje je najučinkovitiji način na koji naše tijelo regulira svoju temperaturu. Po cijelom ljudskom tijelu nalaze se znojne žlijezde koje, pri povišenoj tjelesnoj temperaturi, proizvode tekućinu – znoj. Često vidimo pse kako leže na hladnoj zemlji s isplaženim jezikom i teško dišu. Znači li to da se tako hlade? Kako zapravo funkcionira regulacija temperature kod pasa?

12.08.2025
Kako uzgajati prepelice?
Prepelica je mala, ali vrlo korisna životinja. Iznenadit će vas visokom proizvodnjom jaja i jednostavnošću uzgoja. Nalazi se u raznim dijelovima svijeta – od Europe, preko Sjeverne Amerike, Azije, pa sve do Afrike. Lako ju je prepoznati po karakterističnom pjevu i šarenom perju. Pogledajmo izbliza ovu „super pticu“.

06.08.2025
A leggyakoribb gyomnövények és hogyan lehet megszabadulni tőlük
A gyomok minden kertbarát ellenségei. Szinte bárhol megélnek – nem igényelnek sok öntözést, jó minőségű talajt vagy más speciális körülményeket. Ahogy a tapasztalt kertészek gyakran mondják: „Ahol semmi nem nő meg, ott a gyom biztosan meg fog.” Negatív értelemben gyomnövénynek azt a növényt nevezzük, amely egy ágyásban vagy más kultúrnövények között a termesztő szándékával ellentétesen jelenik meg. Melyek azok a leggyakoribb gyomok, amelyekkel a kertekben és gyepfelületeken találkozhatunk?