Kako pravilno skladištiti stočnu hranu?
Pavel Frček

: Pavel Frček

22.10.2024

Kako pravilno skladištiti stočnu hranu?

Pravilno skladištenje žitarica i druge krmiva ključno je za održavanje njihove hranjive vrijednosti i sigurnosti. Ako je neispravno pohranjen, može postati nevažeći, što može i biti negativne učinke na zdravlje životinja. U ovom članku ćemo pogledati razloge zašto je to važno pravilno skladištiti hranu kao hranu za kokoši i kako to učiniti.

Zašto je važno pravilno skladištenje

Ispravno skladištenje krmnih smjesa ima ključnu ulogu u održavanju njihove kvalitete. Kvalitetna hrana sadrži potrebne hranjive tvari, vitamine i minerale koji su bitni za zdravlje životinja. Ako nije ako se pravilno skladišti, može se onečistiti, oksidirati masti, izgubiti vitamine i drugo važne tvari. To može dovesti do gubitka okusa hrane, što može uzrokovati smanjenje unosa hrane životinja, a potom i do zdravstvenih problema. 

Drugi važan aspekt je sigurnost. Nepravilno uskladištena hrana za životinje može biti izloženi gljivicama, bakterijama ili toksinima koji mogu uzrokovati trovanje ili druge zdravstvene probleme komplikacija. Stoga je bitno slijediti osnovna načela kako bi se osigurala svježina i sigurnost potrošnja. 

Vanjski utjecaji

Temperatura je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na kvalitetu hrane. Visoke temperature ubrzavaju kemijske reakcije koje mogu dovesti do oksidacije masti i razgradnje vitamina. hraniti se pohranjen na višim temperaturama može stoga brže izgubiti kvalitetu. Idealna temperatura je obično između 10 i 20 °C. Na tim temperaturama dolazi do minimalne degradacije hrane i njezino očuvanje je osigurano dugotrajna svježina. 

Još jedan čimbenik koji može utjecati na kvalitetu je vlaga. Pretjerana količina može dovesti do razvoja plijesni i bakterija koje mogu kontaminirati hranu. Gljive zatim proizvode mikotoksine, koji su otrovne tvari koje su vrlo opasne za životinje. Idealna vlažnost zraka stoga bi trebala biti između 50% i 60%. Također je važno da nije izložen izravnom kontaktu s vodom. 

Također bismo trebali držati hranu podalje od izravne sunčeve svjetlosti. Izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti može dovesti do do gubitka nutritivne vrijednosti i pogoršanja kvalitete. To se očituje u osjetilnim svojstvima – okusu,miris, boju, sadržaj vode ili hranjivih tvari.

Odabir odgovarajućeg pakiranja i prostora

Također je vrlo važan kako bi se osigurali optimalni uvjeti za hraniti se. Ambalaža mora biti čvrsta, hermetička i otporna na vlagu. Na primjer, idealni su plastične ili metalne posude s čvrstim poklopcem kako bi spriječili ulazak zraka i vlage. 

Prostor za skladištenje treba biti suh, hladan i taman. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost ili u blizini izvora topline kao što su radijatori ili kotlovi. Prostorije moraju biti dobro prozračene kako bi se kondenzacija vlage je svedena na minimum i spriječeno je stvaranje plijesni. 

Vrijeme skladištenja

Koliko limenka traje? Vrijeme skladištenja stočne hrane još je jedan važan podatak koji se često zanemaruje faktor. Svaka hrana ima određeni rok trajanja, koji se mora poštovati, jer s vremenom gubi svoja svojstva, a time i kvalitetu. Također može doći do kvarenja ili kontaminacije, što je ono što stočna hrana čini rizično i neprikladno za ishranu. Općenito, suha hrana poput peleta ili žitarice ili žitarice za piliće, traju dulje od mokrog. Prilikom kupnje poželjno je voditi računa o datumu potrošnje i kupujte samo onu količinu koju možete iskoristiti na vrijeme. 

Također je važno slijediti princip "prvi ušao, prvi izašao". To znači da bi trebao biti stariji bi trebao biti potrošiti prije upotrebe novog. 

Izbjegavanje štetnika

Štetočine poput glodavaca ili insekata također mogu biti velika smetnja. Za izbjegavanje njihove pojave, važno je hranu držati u čvrstim spremnicima koji se mogu ponovno zatvoriti ili redovito provjeriti i očistiti prostorije u kojima se nalazi.

U slučaju kontaminacije štetočinama, najbolje je odmah zbrinuti takvu hranu nije bilo opasnosti za zdravlje životinja. 

Štetnike je najbolje spriječiti preventivnom pripremom. To su npr. mreže na prozorima, muholovke, mišolovke, prirodni predatori poput mačaka ili otrovi za koje moramo budite vrlo oprezni da ne kontaminirate hranu za životinje. 

Pravilno skladištenje vaših domaćih mješavina za piliće ključno je za očuvanje kvalitetu, hranjivu vrijednost i sigurnost. Pridržavajući se pravih uvjeta kao što su optimalna temperatura, vlažnost, odabir prikladne ambalaže, prostora, pridržavanje roka trajanja i preventiva protiv štetnika, može značajno pridonijeti da hrana za životinje dugo ostane svježa i kvalitetna vrijeme. To će osigurati da vaše životinje dobiju najbolje što im možete ponuditi.

Vrste jaja

31.03.2025

Vrste jaja

Kad se kaže „jaje“, većina nas automatski pomisli na kokošje. Malo tko odmah zamisli neku drugu vrstu. No, dobro znamo da jaja nose i druge ptice – a neka od njih čak su i lako dostupna. U trgovinama najčešće nalazimo kokošja jaja, povremeno i prepelčja. Ostale vrste su prilično rijetke. Pogledajmo, dakle, koja se jaja mogu konzumirati i po čemu se međusobno razlikuju.

Uzgoj alpaka i lama

30.03.2025

Uzgoj alpaka i lama

Uzgoj lama i alpaka postaje sve popularniji u Hrvatskoj. Uzgajivači cijene njihovu mirnu i prijateljsku narav, niske zahtjeve za održavanje, svestranu upotrebu i egzotičan izgled. Ove životinje mogu se uspješno držati na zajedničkim pašnjacima s drugim vrstama. Osim toga, lame su prirodno dominantne i teritorijalne, što im omogućuje učinkovitu zaštitu stada od predatora. Želite li saznati kako se pravilno brinuti o ovim impresivnim životinjama? Pripremili smo za vas korisne informacije i praktične savjete koji će vam pomoći razumjeti njihovo ponašanje i osigurati im najbolji mogući dom.

Kako psu podrezati kandže?

24.03.2025

Kako psu podrezati kandže?

Baš kao što nama rastu nokti, i našim psima rastu kandže. Zato ih je važno redovito kratiti i održavati. Nekada se briga o kandžama nije toliko spominjala, jer su psi provodili više vremena na otvorenom – trčali su po dvorištima, asfaltu ili drugim tvrdim površinama koje su im prirodno trošile kandže.