Kako pravilno kompostirati?
Pavel Frček

: Pavel Frček

25.09.2024

Kako pravilno kompostirati?

Kompostiranje je ekološki prihvatljiv i praktičan način da se organski otpad iskoristi i pretvori u vrijedan resurs za poboljšanje kvalitete tla. Zahvaljujući kompostu, moći ćete smanjiti ukupnu količinu otpada, a dobit ćete i visokokvalitetno gnojivo bogato hranjivim tvarima. Nije znanost, ali postoji nekoliko pravila koja morate znati prije nego što počnete. Dođite ih pogledati.

Odabir mjesta

Čak i prije nego počnete kompostirati, morate pronaći odgovarajuće mjesto. Do komposta treba imati lak pristup i treba ga zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti i jakih vjetrova. Također je poželjno odvojiti ga od ostatka vrta (npr. grmlja) i od izvora pitke vode - bunara. Komposter se može postaviti u vrtu, na balkonu ili čak u zatvorenom prostoru. Međutim, u tom slučaju važno je kupiti posebne spremnike namijenjene za tu svrhu.

Odabir kompostera

Možete birati između mnogih vrsta kompostera. Otvorene vrste, koje su najčešće drvene ili plastične, idealne su za vrtove, ali kompostiranje se može raditi i na tlu ili u jami gdje se formira hrpa. Ako imate manji prostor, preporučamo korištenje zatvorenih plastičnih posuda koje sprječavaju izlazak mirisa. Ako živite u stanu, za vas će biti idealni posebni kućni komposteri ili vermikomposteri koji koriste svojstva glista za pretvaranje bioloških ostataka u organsko gnojivo.

Što spada u kompost?

Kako bi se svi procesi odvijali ispravno, potrebno je odabrati materijale koji su prikladni za hortikulturni kompost. Treba sadržavati mješavinu zelene i smeđe komponente. Zeleno se odnosi na one materijale koji su bogati dušikom - na primjer, svježi kuhinjski otpad (ostatci i kore od voća i povrća, talog od kave, vrećice čaja) ili pokošena trava. Smeđi materijali zatim opskrbljuju ugljik. To su lišće, drveni otpad ili slama. 

Ali svakako izbjegavajte ostatke mesa, kostiju, pepela od ugljena, koštica, koštica voća, kore tropskog voća, kemijski tretiranog drveta i kemikalija ili općenito bolesne biljke.

Kako pokrenuti kompost?

Ako vas zanima kako napraviti kompost, treba naglasiti da se ovaj proces temelji na postupnom slaganju pojedinačnih materijala. Uvijek počinje smeđim materijalom, tj. lišćem, grančicama ili piljevinom. To će osigurati dobru prozračnost. Sljedeći su pojedinačni organski otpadi.

Da bi se organski materijal razgradio, kompost je potrebno redovito okretati. Tek tada će se dovoljno prozračiti i materijali će se miješati. Istodobno provjerite vlažnost. Ako je previše suho (možemo reći po činjenici da se raspada na dlanu), navodnjavajte ga ili dodajte zelene materijale. Ako je previše mokro, dodajte suhi materijal poput strugotine ili suhog lišća.

Na kraju, budite strpljivi. Proces traje do godinu dana, stoga nemojte ništa požurivati. Ako je smjesa spremna za upotrebu, ima tamno smeđu boju, mrvičasta je i ugodno miriše. Ako ne želite predugo čekati, možete isprobati akcelerator koji koristi korisne bakterije i enzime za prirodnu razgradnju organskog otpada

Zahvaljujući kompostiranju, organski otpad možete lako i učinkovito pretvoriti u gnojivo puno važnih hranjivih sastojaka. Da bi sve prošlo kako treba, potrebno je odabrati prikladne materijale, prozračiti, kontrolirati vlažnost i biti strpljiv. Tako ćete dobiti kvalitetan kompost koji će podržati rast vaših biljaka.

Korisne životinje u vrtu

02.07.2025

Korisne životinje u vrtu

Vrtlarenje je vrlo popularno – gotovo svatko poznaje nekoga tko uzgaja vlastito povrće, cvijeće ili začinsko bilje. Uzgajanje vlastitih plodova donosi radost, opuštanje i osjećaj samodostatnosti. No u vrtovima ne rastu samo biljke – tu su i drugi stanovnici koji zaslužuju našu pažnju.

Kako hraniti svinje?

01.07.2025

Kako hraniti svinje?

Svinje spadaju među nezahtjevne domaće životinje, no i kod njih vrijedi pravilo da se kvaliteta hrane snažno odražava na rast, zdravlje i proizvodnost. Bez obzira na to uzgajate li prasce, krmače ili tovne svinje, pravilno sastavljena hranidbena obroka i dovoljne količine čiste vode apsolutna su osnova. U ovom ćemo članku pogledati ključna pravila prehrane svinja u kućnim uvjetima.

Vrste sireva i njihovo podrijetlo

24.06.2025

Vrste sireva i njihovo podrijetlo

Sir nije samo ementaler na kruhu. U svijetu postoji na stotine vrsta sireva – pljesnivi, tvrdi, svježi, pareni... Svaka regija ima svoj tipični sir koji odražava lokalnu tradiciju i okus. Pogledajmo odakle dolaze neki poznati sirevi.