Savjeti kako početi uzgajati kuniće u vrtu
Pavel Frček

: Pavel Frček

12.08.2022

Savjeti kako početi uzgajati kuniće u vrtu

Gledate prazan prostor u vrtu i pitate se kako ga učinkovito iskoristiti? Jedna od mogućnosti je da na njemu počnete uzgajati kuniće, zahvaljujući čemu ćete dobiti simpatične i duhovite družice, a s druge strane moći ćete se s vremena na vrijeme počastiti ukusnim mesom kunića. Ova opcija je posebno u ponudi ako imate iskustva u uzgoju životinja i već imate, primjerice, kokoši ili druge vrste peradi koja trčkara po vašem vrtu. Ako vas zanima uzgoj kunića i namjeravate svoje vrijeme posvetiti malenim dlakavcima, pogledajte nekoliko savjeta zahvaljujući kojima ništa važno nećete zaboraviti na početku.

Pripremite savršen dom za kuniće

Kod uzgoja kunića, naravno, ne možete bez kućice za kuniće, koju morate spremiti prije samih kunića. Ne pokušavajte po svaku cijenu štedjeti na kućici za kuniće – da bi vam dugo trajala mora biti dovoljno čvrsta, stabilna i kvalitetno napravljena. U isto vrijeme, kućica za kuniće ne mora izgledati dosadno, na primjer, dostupne su kućice koje podsjećaju na kolibu, a zahvaljujući tome služe i kao dodatak vrtu. Ako imate vješte ruke i vremena, možete je eventualno i sami sagraditi, ali s obzirom na cijene materijala i vrijeme koje utrošite na gradnju, možda se ne isplati.

Kunićarnik postavite tako da njegova prednja strana s vratima bude okrenuta prema jugoistoku. Tako će boksovi biti dobro osvijetljeni. Međutim, kunići ne vole velike vrućine, pa je dobro, pogotovo ljeti kada je sunce, da kunićarnik nije na direktnom suncu.. U vrućim ljetnim danima, kada će kunićima biti vidno neugodno zbog vrućine, možete ih rasteretiti postavljanjem paravana ili nadstrešnice. Nadalje, kunići će cijeniti kada u kućicu za kuniće stavite stelju. Morate povremeno promijeniti stelju kako bi bila suha i čista.

Oprema za kuniće

Kunićarnik još treba opremiti. Definitivno ne želite samo prosuti hranu za kuniće po tlu, stoga svakom kuniću dajte posudu za hranu ili tešku keramičku zdjelu koju neće srušiti. U kućici za kuniće ne može bez ogradice za sijeno, zahvaljujući kojoj se sijeno neće rasuti po boksu.

Pojilica/posuda će biti kao izvor vode. Ovisno o odabranoj vrsti, pojilica za kuniće smanjuje ili čak potpuno sprječava onečišćenje vode i spriječava njeno izlijevanje, tako da uz redovito dopunjavanje pojilica kunići uvijek imaju na raspolaganju čistu, zdravu vodu.

Mjesto za kretanje

Ako kunićarnik nema ogradu, kupite zasebnu ogradu za kuniće ili metalnu ogradu gdje ih za lijepih dana možete pustiti van da se protežu i pasu svježu travu. Dobro je s vremena na vrijeme premjestiti strukturu kako bi kunići uvijek imali na raspolaganju svježu travu. Zbog toga ćete cijeniti laganu kućicu.

Pravilna hrana je osnova dobrog zdravlja

Kunići jedu hranu svakog trenutka tijekom dana, pa morate više puta dnevno provjeravati imaju li još dovoljno hrane u kavezu. U idealnom slučaju, trebali biste dodati hranu u posude ili zdjelice najmanje tri puta dnevno. Najveću porciju dajte im navečer, jer kunići preko noći pojedu više od polovice dnevne prehrane. Uz hranjenje uvijek provjerite ima li vode u njihovoj pojilici i po potrebi je dopunite.

Dobar izbor pri odabiru hrane su krmne smjese namijenjene posebno kunićima, koje sadrže sve što je potrebno i zahvaljujući njima hranjenje je jednostavno. Krmiva za tov kunićima osiguravaju odgovarajuću količinu hranjivih tvari, minerala i vitamina, što doprinosi održavanju povoljnog zdravstvenog stanja. Sastav visokokvalitetnih krmnih smjesa podržava visok sadržaj masti uz očuvanje jedinstvenog okusa mesa kunića. Možete odabrati mješavinu koja sadrži kokcidiostatike, koja služi kao prevencija protiv kokcidioze, ili mješavinu bez njih.

Uz hranjenje krmnom smjesom, naravno, bitno je i sijeno. Zbog visokog sadržaja vlakana, sijeno je važno za pravilnu probavu kunića. Ponekad kunićima možete dati mrkvu, stočnu ili šećernu repu ili krumpir za veću raznovrsnost, ali zbog složenosti gotovih krmnih smjesa nemojte to činiti prečesto jer im možete samo naškoditi.

Dodatna hrana za povećanje vitalnosti

Dopunska hrana koja osigurava optimalnu razinu minerala, vitamina i aminokiselina pomoći će poboljšati zdravlje, reproduktivne sposobnosti i povećati produktivnost. Mineralne dodatke ili lizalice treba davati kunićima u razdoblju menjanja krzna, reprodukcije, trudnoće, uzgoja mladih ili smanjene vitalnosti.

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

21.09.2022

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

Plymouth kokoši su očito među najpopularnijim pasminama kokoši koje se mogu koristiti. Otkrijte ljepotu njihovog osebujnog izgleda i saznajte zašto je ova pasmina kokoši toliko popularna među uzgajivačima.

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

21.09.2022

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

Konji su plemenita bića koja se, uz pse, mogu nazvati najboljim čovjekovim prijateljima. Mala ždrijebad posebno je neodoljiva, a kao i kod mladunaca drugih vrsta životinja, pa uostalom i čovjeka, prekrasno je promatrati njihov rast i razvoj.

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

25.08.2022

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

Iako se prepelice odlikuju malim rastom, uživaju relativno veliku popularnost. Možete ih susresti kako u divljini, tako i na brojnim farmama, uključujući i domaće, iako je uzgoj pilića kod nas naravno puno rašireniji.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.