Kako odabrati volijeru za ptice
Pavel Frček

: Pavel Frček

30.05.2024

Kako odabrati volijeru za ptice

Ako kod kuće imate pernatog ljubimca ili ga planirate nabaviti, važno je osigurati mu prikladno i udobno stanovanje. Takav smještaj je, na primjer, volijera za ptice, koja pruža udoban i prostran dom. Kako bi vaš ptičji prijatelj bio sretan i zdrav, potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika pri odabiru volijere za ptice.

Prikladna vrsta za volijeru

Prvo, važno je spomenuti da je svaka vrsta volijere za ptice drugačija. Stoga uvijek unaprijed saznajte informacije o odabranoj vrsti. Volijere za ptice najčešće se koriste za srednje velike do velike ptice, poput egzotičnih papiga ili sova.


Ako namjeravate razmnožavati na otvorenom tijekom cijele godine, morate unaprijed znati koje ptice možete smjestiti u volijeru po bilo kojem vremenu. Vanjska volijera dizajnirana je za vrste koje mogu preživjeti na otvorenom čak iu najgorim uvjetima. To su uglavnom australske papige, kao što su kokete, papagaji ili rozele. Njihovo najbolje mjesto za smještaj su volijere za papige kako bi im pružili siguran dom. Od predstavnika ptica pjevica zimu će preživjeti kanarinac ili zebra.


Ako ptice držite kod kuće, ali biste im preko ljeta htjeli osigurati smještaj vani na svježem zraku, ključno pitanje za vas je kada premjestiti ptice nakon zime. Najbolje je orijentirati se prema temperaturi okoline u kojoj žive zimi. Ako je u vašem domu oko 20°C, pričekajte da vanjska temperatura dosegne isti broj. Onda je vrijeme za pokret.

Veličina i materijal

Čak iu ovom slučaju, što više prostora, to bolje. Ptice trebaju dovoljno veliko područje za let i vježbanje svojih letačkih vještina. Manje ptice često su aktivnije od većih, pa im može biti potrebna ista količina prostora. Prije nego što kupite volijeru, informirajte se o specifičnim potrebama vašeg ljubimca. Na primjer, naša volijera Břeclav ima odgovarajuće dimenzije za kanarince, papige i druge, što također pruža izvrsnu zaštitu od sunca i štetočina.


Važan faktor je i materijal od kojeg je napravljena volijera. Najpopularniji materijali za gradnju su drvo i metal. Međutim, svaki ima svoje prednosti i nedostatke. Drvena volijera je estetski ugodna i pruža dobru izolaciju, ali može biti sklona oštećenjima. Metalna ili aluminijska volijera je izdržljiva i laka za čišćenje, ali ima tendenciju da bude bučna i hladna.


Jeste li znali da okrugli kavezi negativno utječu na psihičko zdravlje ptica? Stoga nabavite četvrtastu volijeru koja minimalizira stres i nema negativan utjecaj na zdravlje.

Oprema

Sastavni dio je i oprema kaveza. Sjedišta su osnova bez koje nijedan kavez ili volijera nije potpun. Trebali bi biti široki najmanje 1 cm s neravnom površinom. Naravno, tu su i pojilice za vodu i hranjenje.


Također je važno opremiti volijeru prikladnim prirodnim materijalima, poput grančica ili štapova, koji će ptici pružiti priliku za igru ​​i izgradnju prirodnog okruženja. Oprema volijere također treba uključivati ​​razne vrste igračaka i stimulansa koji potiču tjelesnu aktivnost i psihičko zdravlje ptica. To može uključivati ​​ljuljačke, penjalice, labirinte.


Općenito, volijeru je važno opremiti na način da što više simulira prirodno okruženje ptica i da im se osigura dovoljno prostora, aktivnosti i poticaja za zdrav i sretan život.

Mjesto

Volijeru je važno smjestiti na prikladno i tiho mjesto koje osigurava dovoljno svjetla i zraka, ali ujedno štiti pticu od izravne sunčeve svjetlosti i propuha.


Kako osigurati volijeru

Posljednje, ali ne manje važno, mora se uzeti u obzir i sigurnost ptice. Volijera za ptice treba biti opremljena kvalitetnim bravama i mrežicom kako ptica ne bi pobjegla ili grabežljivac provalio.


Volijera je važan element za sretan i zdrav život vašeg pernatog prijatelja. Prilikom odabira usredotočite se na potrebe ptice, materijal, mjesto i sigurnost. Uz pravu volijeru, osjećat će se kao kod kuće.

Kako dresirati pse

17.06.2024

Kako dresirati pse

Dresura psa ključni je element u stvaranju odnosa uzajamnog poštovanja između vas i vašeg četveronožnog prijatelja. Ovaj proces zahtijeva mnogo strpljenja, razumijevanja i dosljednosti. Bilo da ste odlučili trenirati štene ili starijeg psa, postoji nekoliko važnih načela kojih se morate pridržavati.


Kako pravilno njegovati psa i na što treba paziti?

04.06.2024

Kako pravilno njegovati psa i na što treba paziti?

Pravilna njega psa ne uključuje samo hranu i šetnju tu i tamo. Istinska skrb uključuje mnogo više aspekata koji mogu utjecati na njegovo zdravlje i dobrobit. Ako ste novi vlasnik ili tražite savjete kako poboljšati brigu o svom postojećem četveronožnom prijatelju, važno je znati na što trebate paziti.


Kako odabrati volijeru za ptice

30.05.2024

Kako odabrati volijeru za ptice

Ako kod kuće imate pernatog ljubimca ili ga planirate nabaviti, važno je osigurati mu prikladno i udobno stanovanje. Takav smještaj je, na primjer, volijera za ptice, koja pruža udoban i prostran dom. Kako bi vaš ptičji prijatelj bio sretan i zdrav, potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika pri odabiru volijere za ptice.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.