Riješite se ušiju jednom zauvijek
Pavel Frček

: Pavel Frček

21.07.2022

Riješite se ušiju jednom zauvijek

Pileće uši su mali i diskretni nametnici koji mnogim kokošima, patkama, prepelicama ili guskama mogu učiniti život neugodnim , a samim time i mnogim poljoprivrednicima Što je uš? Kako je se riješiti? Pazite na ovog neželjenog posjetitelja u kokošinjcima i pripremite se na borbe s njim u kavezima, na kokošima ili drugim pticama.

Pileće uši

Pileće uši su parazit koji napada perad, golubove, druge ptice na otvorenom i neke sisavce. Njegovo prisustvo nije vidljivo na prvi pogled, jer se ovaj mali parazit skriva pod perjem pernatih ptica, gdje siše krv svojih žrtava. Na jednoj kokoši istovremeno  može biti do 100 parazita. Kad se ne hrani, skriva se u pukotinama i rupama koje nađe u kavezu, te tamo odlaže svoje ličinke. Zbog broja ličinki koje polažu ženke, invazija u kavezima je brz proces.

Sićušan je parazit pa ne čudi što ga možemo zamijeniti krpeljem. To je očito zbog sličnosti ponašanja, posebno u pogledu prehrane i činjenice da je zbog prehrane prenositelj bolesti.

Što bi mogao biti uzrok

Relativno je lako odrediti jesu li vaše kokoši napale uši. Postaju nemirne i počinju se izrazito češati, što dovodi do gubitka perja, osobito u gornjem dijelu tijela. Postoje i drugi pokazatelji koji će vam reći da nešto nije u redu – izleći će manje jaja ili uopće neće.

Ako primijetite ove znakove u svom leglu, morate nešto što prije poduzeti. Ako situacija ode predaleko, jedino rješenje bi moglo biti klanje svih pilića. Sigurno možete srušiti i šupu i izgraditi novu ako mislite da ne možete iskorijeniti uši prije nego imate nove piliće. Situacija je komplicirana činjenicom da se uši ne suočavaju s ničim i ponekad mogu uzrokovati nepopravljivu štetu u samo nekoliko dana.

Kako se riješiti ušiju

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

21.09.2022

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

Plymouth kokoši su očito među najpopularnijim pasminama kokoši koje se mogu koristiti. Otkrijte ljepotu njihovog osebujnog izgleda i saznajte zašto je ova pasmina kokoši toliko popularna među uzgajivačima.

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

21.09.2022

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

Konji su plemenita bića koja se, uz pse, mogu nazvati najboljim čovjekovim prijateljima. Mala ždrijebad posebno je neodoljiva, a kao i kod mladunaca drugih vrsta životinja, pa uostalom i čovjeka, prekrasno je promatrati njihov rast i razvoj.

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

25.08.2022

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

Iako se prepelice odlikuju malim rastom, uživaju relativno veliku popularnost. Možete ih susresti kako u divljini, tako i na brojnim farmama, uključujući i domaće, iako je uzgoj pilića kod nas naravno puno rašireniji.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.