Riješite se ušiju jednom zauvijek
Pavel Frček

: Pavel Frček

21.07.2022

Riješite se ušiju jednom zauvijek

Pileće uši su mali i diskretni nametnici koji mnogim kokošima, patkama, prepelicama ili guskama mogu učiniti život neugodnim , a samim time i mnogim poljoprivrednicima Što je uš? Kako je se riješiti? Pazite na ovog neželjenog posjetitelja u kokošinjcima i pripremite se na borbe s njim u kavezima, na kokošima ili drugim pticama.

Pileće uši

Pileće uši su parazit koji napada perad, golubove, druge ptice na otvorenom i neke sisavce. Njegovo prisustvo nije vidljivo na prvi pogled, jer se ovaj mali parazit skriva pod perjem pernatih ptica, gdje siše krv svojih žrtava. Na jednoj kokoši istovremeno  može biti do 100 parazita. Kad se ne hrani, skriva se u pukotinama i rupama koje nađe u kavezu, te tamo odlaže svoje ličinke. Zbog broja ličinki koje polažu ženke, invazija u kavezima je brz proces.

Sićušan je parazit pa ne čudi što ga možemo zamijeniti krpeljem. To je očito zbog sličnosti ponašanja, posebno u pogledu prehrane i činjenice da je zbog prehrane prenositelj bolesti.

Što bi mogao biti uzrok

Relativno je lako odrediti jesu li vaše kokoši napale uši. Postaju nemirne i počinju se izrazito češati, što dovodi do gubitka perja, osobito u gornjem dijelu tijela. Postoje i drugi pokazatelji koji će vam reći da nešto nije u redu – izleći će manje jaja ili uopće neće.

Ako primijetite ove znakove u svom leglu, morate nešto što prije poduzeti. Ako situacija ode predaleko, jedino rješenje bi moglo biti klanje svih pilića. Sigurno možete srušiti i šupu i izgraditi novu ako mislite da ne možete iskorijeniti uši prije nego imate nove piliće. Situacija je komplicirana činjenicom da se uši ne suočavaju s ničim i ponekad mogu uzrokovati nepopravljivu štetu u samo nekoliko dana.

Kako se riješiti ušiju

Kako se riješiti kućnih parazita?

17.04.2024

Kako se riješiti kućnih parazita?

Kućni paraziti poput žohara, mrava, moljaca i stjenica mogu izazvati ne samo značajnu nelagodu, već prije svega zdravstvene probleme. Ako ih susretnete, važno je djelovati brzo i učinkovito kako biste spriječili njihovo širenje. Postoji nekoliko načina da se riješite ovih neželjenih stanara i osigurate da vaš dom ostane čist i siguran.


Kako odabrati odgovarajuću kuću za mačku?

16.04.2024

Kako odabrati odgovarajuću kuću za mačku?

Mačka dnevno spava i do nevjerojatnih 18 sati. Stoga je vrlo važno pripremiti joj udobno i tiho mjesto za odmor. Svaki ljubimac živi u različitim uvjetima i ima svoje potrebe. Dođite s nama da vidimo koje mogućnosti imate i kako odabrati kućicu ili krevet za mačke.

Koliko prostora treba kokošima?

11.04.2024

Koliko prostora treba kokošima?

Planirate li nabaviti kokoši, a ne znate imate li dovoljno mjesta? Koliko kokoši zapravo trebaju prostora i kako urediti idealan dom za njih? Ograđeni prostor jedan je od ključnih čimbenika koji utječe na njihovo zdravlje i dobrobit. No, točnih brojki nema, svaka je kokoš drugačija i ima različite potrebe. Brojke su samo okvirne kako biste imali jasnu predodžbu o tome koliko pomoćnika možete priuštiti u svom vrtu.


NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.