Gdje smjestiti kućicu za kuniće
Pavel Frček

: Pavel Frček

26.06.2024

Gdje smjestiti kućicu za kuniće

Odlučili ste se baviti uzgojem kunića, ali ne znate gdje smjestiti kunićnjak da zadovolji sve zahtjeve? Nije svako mjesto prikladno. Stoga je na nama kao uzgajivačima da kunićima osiguramo što bolje uvjete za život. Na što pripaziti i kako bi trebao izgledati takav kunićnjak, pročitajte u nastavku.

Odabir kućice za kuniće

Prva i ujedno najvažnija točka je odabir pravog kućica za kuniće. Tu spadaju klasični zečnjak, etažni, ali i vanjski zečnjak sa stazom. Treba razmotriti vrste kunića koje ćete držati. Odabrat ćemo drugi dom za uzgoj patuljastih kunića, drugi za srednje i velike pasmine. O tome ovise dimenzije kućice za kuniće. Za srednje velike pasmine boks bi trebao biti dimenzija cca 80 x 120 x 70 cm, za velike pasmine 80 x 140 x 80 cm. Krzneni mora moći stajati na leđima i napraviti najmanje tri koraka. Presudan je i broj uzgojenih kunića. Uzmite u obzir da svaki mužjak i ženka trebaju svoj obor i jedan ili dva za mladunce.

Položaj kućice za kuniće

Odabrati idealno mjesto za kućicu za kuniće nije lako. Lokacija ima svoja pravila kojih se dobro pridržavati. Prvo odlučite želite li kuniće držati u kući ili na otvorenom. Međutim, većina pasmina može se nositi s uobičajenim klimatskim uvjetima, stoga ne brinite da neće preživjeti vani. Kunićnjak na otvorenom treba postaviti prema jugu prema jugoistoku. Ujutro će boksovi biti obasjani sunčevom svjetlošću, ali popodne, kada je najveća vrućina, bit će zasjenjeni. Dlake također štite od padalina, jer većina kišnih kapi dolazi sa zapada. Mjesto bi također trebalo biti tiho i mirno, posebno tijekom rađanja mladunaca. Ako majka u to vrijeme nije mirna, mogla bi u najgorem slučaju prestati brinuti o mladuncima.

Pribor za kućicu za kuniće

Očigledan dio kućice za kuniće je pojilica, kojoj kunić mora imati stalan pristup. Možete koristiti teške keramičke zdjele ili zdjele za piće, zahvaljujući kojima će voda ostati čista dulje vrijeme. Ne zaboravite ni hranilicu – na primjer, viseću hranilicu, keramičku ili inox zdjelu. One su i prikladan dio jaslica, koji odvaja sijeno od stelje i štiti ga od prljavštine.

Kavez

Ako želite da vaši zečići budu iznimno sretni, ne zaboravite na sigurno trčanje. Kunić je vrlo aktivna životinja, pa će sigurno cijeniti mogućnost slobodnog kretanja. Možete koristiti zasebne ograde ili možete kupiti kućicu za kuniće s besplatnom ogradom.

I to je sve. Ako pri odabiru kućice za kuniće pripazite da nije na izravnoj sunčevoj svjetlosti i da su uši suhe, gotovo ste pobjednik. Nakon toga, sve što trebate učiniti je osigurati redovitu opskrbu hranom i čistom vodom. Rezultat će biti sretni i zdravi kunići.

Kako radi kamera zamka?

15.07.2024

Kako radi kamera zamka?

Prvo, moramo objasniti što je foto zamka. Riječ je zapravo o uređaju koji je dizajniran za automatsko snimanje fotografija ili kratkih videa, čak i pod ekstremnim uvjetima. Svoju primjenu najčešće nalazi u prirodi. Uglavnom se koristi za promatranje divljih životinja, ali se može koristiti iu vikendici ili vrtu iz sigurnosnih razloga.

Kako šišati ovce?

12.07.2024

Kako šišati ovce?

Znate li da je zakonom propisana obveza šišanja ovaca barem jednom godišnje? Šišanje ovaca je od temeljne važnosti za njegu ovaca i preradu vune. U ovom članku ćemo pogledati kako se takva frizura odvija.

Električna ograda - kako radi?

08.07.2024

Električna ograda - kako radi?

Električna ograda je učinkovita naprava koja se koristi kao barijera za sprječavanje bijega životinje. No, može poslužiti i za zaštitu od nepozvanih gostiju. Međutim, znate li kako spojiti električnu ogradu i koji principi stoje iza njihove visoke učinkovitosti?

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.