Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

: Juraj Korim

21.09.2022

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

Konji su plemenita bića koja se, uz pse, mogu nazvati najboljim čovjekovim prijateljima. Mala ždrijebad posebno je neodoljiva, a kao i kod mladunaca drugih vrsta životinja, pa uostalom i čovjeka, prekrasno je promatrati njihov rast i razvoj. No, da bi mogli uživati ​​u nebrojenim sretnim trenucima sa ždrijebetom, a potom i odraslim konjem, mora biti zdrav. Stoga je dobro znati na što treba obratiti pozornost tijekom trudnoće kobile i nakon rođenja ždrijebeta, kako bi sve bilo kako treba.

Odabir pastuha i kobile

Sve počinje prije okota ždrijebeta, pa i prije samog začeća. Prvi korak ako želite uživati ​​u zdravom i lijepom ždrijebu je odabir odgovarajućeg pastuha. Pastuh bi trebao imati dobre fizičke parametre i također uzeti u obzir njegov karakter. Istodobno, mora biti dobrog zdravlja i fizički i psihički. Naravno, ne smijete zaboraviti provjeriti zdravstveno stanje kobile, koja također treba biti dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja. Morate biti sigurni da rađanje ždrijebeta za nju neće biti previše riskantno zbog njenog stanja. Ako nemate dovoljno iskustva s odabirom roditelja, svakako nije loše konzultirati se s nekim iskusnijim tko zna pravilno spariti pastuha s kobilom.

Podržite par kvalitetnom hranom

Kada ste odabrali idealan par s preduvjetima za zdravo i snažno ždrijebe, isplati se malo im pomoći oko začeća. Dajte kobilama i pastusima visokokvalitetnu krmnu smjesu i dodatke prehrani koji sadrže minerale i vitamine. Podržite kobilu na ovaj način prije začeća, tijekom trudnoće i tijekom laktacije kako biste osigurali povoljan rast ždrijebeta.

Na primjer, slane lizalice, zahvaljujući sadržaju natrija, pomažu u poboljšanju plodnosti konja i povećavaju odlučujuće performanse. Dostupne su i mineralne soli koje sadrže druge važne minerale poput magnezija, kalcija, cinka i željeza. Pivski kvasac dodatno pridonosi potpori reproduktivnih sposobnosti, a također ima pozitivan učinak na probavu i cjelokupno zdravlje životinja.

Naravno, kobila ne bi trebala biti pod stresom tijekom cijelog procesa, stoga je pokušajte izolirati od svih utjecaja koji bi je mogli uzrujati. Također, ne smije se previše naprezati, već je prirodno kretanje blagotvorno.

Kad se ždrijebe rodi

Nakon što se ždrijebe okoti, naravno da morate pratiti njegovo zdravlje i pratiti njegov razvoj. U isto vrijeme, pripazite na kobilu, jer je zdravlje kobile i ždrijebeta usko povezano, a ne samo u odnosu na laktaciju. Veterinar će vam sigurno pomoći u ovim poslovima.

Kao i kod odraslih konja, davanjem kvalitetne hrane pozitivno ćete utjecati na zdravlje ždrijebeta. Idealno je kupiti krmnu smjesu razvijenu posebno za ždrebad, koja će uz pridržavanje preporučene doze opskrbiti ždrijebe potrebnim udjelom hranjivih i svih drugih potrebnih tvari.

Trening za bolji život

Na kraju, potrebno je spomenuti i važnost dresure koja je temelj punog života konja. Dobra je ideja uzeti si vremena s osnovnom obukom, uključujući nošenje ulara, vođenje, držanje stopala ili utovar u prikolicu, ali opet, ne pokušavajte nepotrebno požurivati ​​stvari. Kada ždrijebe u pravo vrijeme nauči osnovne vještine, s njim ćete se u budućnosti bolje slagati, a lakše će se nositi i s naprednim treninzima, bilo da je riječ o rekreativnom jahanju ili sportskim disciplinama.

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

21.09.2022

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

Plymouth kokoši su očito među najpopularnijim pasminama kokoši koje se mogu koristiti. Otkrijte ljepotu njihovog osebujnog izgleda i saznajte zašto je ova pasmina kokoši toliko popularna među uzgajivačima.

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

21.09.2022

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

Konji su plemenita bića koja se, uz pse, mogu nazvati najboljim čovjekovim prijateljima. Mala ždrijebad posebno je neodoljiva, a kao i kod mladunaca drugih vrsta životinja, pa uostalom i čovjeka, prekrasno je promatrati njihov rast i razvoj.

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

25.08.2022

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

Iako se prepelice odlikuju malim rastom, uživaju relativno veliku popularnost. Možete ih susresti kako u divljini, tako i na brojnim farmama, uključujući i domaće, iako je uzgoj pilića kod nas naravno puno rašireniji.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.