Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju
Pavel Frček

: Pavel Frček

25.08.2022

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

Iako se prepelice odlikuju malim rastom, uživaju relativno veliku popularnost. Možete ih susresti kako u divljini, tako i na brojnim farmama, uključujući i domaće, iako je uzgoj pilića kod nas naravno puno rašireniji. Ako želite saznati nešto zanimljivo o prepelicama i njihovom uzgoju, dođite i pobliže pogledajte ovu simpatičnu pticu.

Karakteristike

Prepelice su ptice rovarice koje pripadaju obitelji fazana i potporodici jarebica. Prirodno ih ima u Europi, Aziji, Africi, Australiji i Novom Zelandu, a najčešće ih možete vidjeti u travnatim i šikarnim područjima.

U Češkoj slobodno živi poljska prepelica, koja je, unatoč zdepastom tijelu, najmanji predstavnik fazanolikih ptica u Europi, dosegne duljinu od svega 20-ak centimetara i maksimalnu težinu od 130 grama. Za nju je tipična neupadljiva boja koja odgovara njezinoj sramežljivosti. Perje na leđima i glavi gusto je prekriveno tamno smeđim mrljama, prepelice imaju svijetlo smeđi trbuh. U prirodi uglavnom traže sjemenke, bobice ili mlade biljke kao hranu, a ne preziru ni male beskralježnjake koje hvataju na tlu i ličinke iskopane iz tla. Meki insekti i pauci hrana su uglavnom za mlade, za odrasle u hrani prevladava biljna komponenta.

Uzgoj i korist

U domaćim farmama japanske prepelice, koje se dijele na nesilice i mesne vrste, obično se uzgajaju za profit. Uzgajaju se iz istog razloga kao, primjerice, popularna kokoš – za jaja i meso. Prepeličje jaje u prosjeku teži oko 13 grama, pa je oko četiri do pet puta manje od kokošjeg jajeta, dok prepelica nesilica snese otprilike 300 jaja godišnje, a mesna prepelica ne više od 250 jaja godišnje. Međutim, jaja mesnih prepelica obično su malo veća od jaja za nesilice, te teže oko 15 grama u odnosu na 11 grama za prepelice nesilice. Unatoč veličini, prepeličja jaja mogu se koristiti na mnogo načina u kuhinji. Ljuska jaja je prošarana i zahvaljujući tome svako jaje ima jedinstven izgled.

Ako vam se svidjelo meso prepelica, pa da ga možete jesti, dobro je držati mesnu vrstu prepelica, čije predstavnice dostižu težinu i do 300 grama, a one koje nose najviše 180 grama. Nećete pogriješiti ako pripremite prepelice s nadjevom i slaninom. Meso prepelice je vrlo nježno i stvarno ukusno. Sadrži malo kalorija i masti.

Gdje uzgajati prepelice

Prepelice se mogu držati u kavezima ili u volijeri. Bolja opcija je držati prepelice u kavezima, svaka od njih bi trebala imati svoj. S obzirom na to da se obično drži nekoliko prepelica u isto vrijeme, kavezi za prepelice obično se izrađuju kao sustav od više kaveza zajedno i često su višekatni. Što više prostora prepelice imaju u kavezu, to bolje.

Prostrana volijera, u kojoj se prepelice često ponašaju kao kod kuće, mogla bi se činiti povoljnijom s obzirom na ponuđeni prostor, ali istina je upravo suprotna. Ako su prepelice u istom prostoru jedna do druge, to kod njih izaziva stres, a to rezultira smanjenjem proizvodnje jaja. Ako ipak preferirate ovaj način uzgoja, morate uzeti u obzir i to da će jaja prepelice položiti gdje god mogu, te će se tako lakše zaprljati i možda razbiti. To se može djelomično spriječiti postavljanjem gnijezda za nesilice u volijeru.

Kako uhvatiti prepelicu

Budući da su prepelice sramežljive, njihovom hvatanju morate pristupiti s dužnom pažnjom kako ih ne biste ozlijedili. Ako ih neočekivano iznenadite i previše su nestrpljive, dat će sve od sebe da polete ili pobjegnu.

Dobar alat za hvatanje prepelica je mreža za ribu. Nakon što pokrijete prepelicu s mrežom, možete je polako pokupiti. U idealnom slučaju, držite je za krila i noge, čime se smanjuje rizik od iskliznuća. Ako je nepravilno uhvatite ili samo ležerno primite za perje, iščupat ćete perje i prepelica će pobjeći. To je takozvani napad panike.

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

21.09.2022

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

Plymouth kokoši su očito među najpopularnijim pasminama kokoši koje se mogu koristiti. Otkrijte ljepotu njihovog osebujnog izgleda i saznajte zašto je ova pasmina kokoši toliko popularna među uzgajivačima.

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

21.09.2022

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

Konji su plemenita bića koja se, uz pse, mogu nazvati najboljim čovjekovim prijateljima. Mala ždrijebad posebno je neodoljiva, a kao i kod mladunaca drugih vrsta životinja, pa uostalom i čovjeka, prekrasno je promatrati njihov rast i razvoj.

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

25.08.2022

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

Iako se prepelice odlikuju malim rastom, uživaju relativno veliku popularnost. Možete ih susresti kako u divljini, tako i na brojnim farmama, uključujući i domaće, iako je uzgoj pilića kod nas naravno puno rašireniji.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.