Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju
Pavel Frček

: Pavel Frček

25.08.2022

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

Iako se prepelice odlikuju malim rastom, uživaju relativno veliku popularnost. Možete ih susresti kako u divljini, tako i na brojnim farmama, uključujući i domaće, iako je uzgoj pilića kod nas naravno puno rašireniji. Ako želite saznati nešto zanimljivo o prepelicama i njihovom uzgoju, dođite i pobliže pogledajte ovu simpatičnu pticu.

Karakteristike

Prepelice su ptice rovarice koje pripadaju obitelji fazana i potporodici jarebica. Prirodno ih ima u Europi, Aziji, Africi, Australiji i Novom Zelandu, a najčešće ih možete vidjeti u travnatim i šikarnim područjima.

U Češkoj slobodno živi poljska prepelica, koja je, unatoč zdepastom tijelu, najmanji predstavnik fazanolikih ptica u Europi, dosegne duljinu od svega 20-ak centimetara i maksimalnu težinu od 130 grama. Za nju je tipična neupadljiva boja koja odgovara njezinoj sramežljivosti. Perje na leđima i glavi gusto je prekriveno tamno smeđim mrljama, prepelice imaju svijetlo smeđi trbuh. U prirodi uglavnom traže sjemenke, bobice ili mlade biljke kao hranu, a ne preziru ni male beskralježnjake koje hvataju na tlu i ličinke iskopane iz tla. Meki insekti i pauci hrana su uglavnom za mlade, za odrasle u hrani prevladava biljna komponenta.

Uzgoj i korist

U domaćim farmama japanske prepelice, koje se dijele na nesilice i mesne vrste, obično se uzgajaju za profit. Uzgajaju se iz istog razloga kao, primjerice, popularna kokoš – za jaja i meso. Prepeličje jaje u prosjeku teži oko 13 grama, pa je oko četiri do pet puta manje od kokošjeg jajeta, dok prepelica nesilica snese otprilike 300 jaja godišnje, a mesna prepelica ne više od 250 jaja godišnje. Međutim, jaja mesnih prepelica obično su malo veća od jaja za nesilice, te teže oko 15 grama u odnosu na 11 grama za prepelice nesilice. Unatoč veličini, prepeličja jaja mogu se koristiti na mnogo načina u kuhinji. Ljuska jaja je prošarana i zahvaljujući tome svako jaje ima jedinstven izgled.

Ako vam se svidjelo meso prepelica, pa da ga možete jesti, dobro je držati mesnu vrstu prepelica, čije predstavnice dostižu težinu i do 300 grama, a one koje nose najviše 180 grama. Nećete pogriješiti ako pripremite prepelice s nadjevom i slaninom. Meso prepelice je vrlo nježno i stvarno ukusno. Sadrži malo kalorija i masti.

Gdje uzgajati prepelice

Prepelice se mogu držati u kavezima ili u volijeri. Bolja opcija je držati prepelice u kavezima, svaka od njih bi trebala imati svoj. S obzirom na to da se obično drži nekoliko prepelica u isto vrijeme, kavezi za prepelice obično se izrađuju kao sustav od više kaveza zajedno i često su višekatni. Što više prostora prepelice imaju u kavezu, to bolje.

Prostrana volijera, u kojoj se prepelice često ponašaju kao kod kuće, mogla bi se činiti povoljnijom s obzirom na ponuđeni prostor, ali istina je upravo suprotna. Ako su prepelice u istom prostoru jedna do druge, to kod njih izaziva stres, a to rezultira smanjenjem proizvodnje jaja. Ako ipak preferirate ovaj način uzgoja, morate uzeti u obzir i to da će jaja prepelice položiti gdje god mogu, te će se tako lakše zaprljati i možda razbiti. To se može djelomično spriječiti postavljanjem gnijezda za nesilice u volijeru.

Kako uhvatiti prepelicu

Budući da su prepelice sramežljive, njihovom hvatanju morate pristupiti s dužnom pažnjom kako ih ne biste ozlijedili. Ako ih neočekivano iznenadite i previše su nestrpljive, dat će sve od sebe da polete ili pobjegnu.

Dobar alat za hvatanje prepelica je mreža za ribu. Nakon što pokrijete prepelicu s mrežom, možete je polako pokupiti. U idealnom slučaju, držite je za krila i noge, čime se smanjuje rizik od iskliznuća. Ako je nepravilno uhvatite ili samo ležerno primite za perje, iščupat ćete perje i prepelica će pobjeći. To je takozvani napad panike.

Hrana za ptice na otvorenom ili što staviti u hranilicu

03.05.2023

Hrana za ptice na otvorenom ili što staviti u hranilicu

Ako se pitate što staviti u hranilicu za ptice u vrtu, ne tražite dalje. Postoji mnogo vrsta hrane koja se može koristiti za ptice na otvorenom, a mi vam donosimo opsežan pregled o tome čime hraniti posjetitelje svog vrta i na što treba paziti. 

Psi za alergičare: Koje su najpopularnije hipoalergene pasmine pasa?

29.03.2023

Psi za alergičare: Koje su najpopularnije hipoalergene pasmine pasa?

Psi su među najpopularnijim kućnim ljubimcima i mnoge obitelji ne mogu zamisliti život bez njih. I vi biste voljeli biti jedan od ponosnih vlasnika četveronožnog ljubimca, no jeste li alergični na pse? 

Zašto je lizanje važno za konje i koje vrste lizalica postoje?

29.03.2023

Zašto je lizanje važno za konje i koje vrste lizalica postoje?

Brojni minerali poput natrija, klora, kalcija, magnezija ili fosfora ne smiju nedostajati u prehrani nijednog konja. Budući da prirodni sastav trave ili sijena ne može zadovoljiti potrebe konja u tom pogledu, ove tvari im se moraju osigurati u drugom obliku.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.