Što je konzerviranje?
Pavel Frček

: Pavel Frček

20.09.2024

Što je konzerviranje?

Konzerviranje je dobra stara tehnika koju su koristile još naše bake i prabake. To je jednostavan način da svježe voće, povrće i druge namirnice sačuvate tako da dugo ostanu ukusne i pune vitamina. A kako konzervirati hranu? Dovoljno ga je zagrijati na visokoj temperaturi, uništiti nepoželjne bakterije i samo zatvoriti u staklenke. I voilà – vaše vlastite domaće poslastice su spremne!

Za što je dobro konzerviranje?

Sjajan način rješavanja viška usjeva. Vrt često nudi više voća nego što možemo pojesti, stoga je idealno početi sterilizirati povrće i voće i uživati ​​u njihovom okusu tijekom cijele godine. Osim toga, štedi prostor u zamrzivaču.


Također možemo kreirati vlastite okuse i recepte koje ne možemo pronaći u trgovini. Domaći džemovi, sterilizirano povrće, poput kiselih paprika ili chalamade mogu biti upravo ono što želimo. A što je bolje od kušanja vlastitih kreacija koje sadrže upravo ono što smo sami odabrali?


Konzerviranje također štedi vrijeme i novac. Ako imate pri ruci gotove temeljce za juhe, umake ili kompote, kuhanje će biti brže i lakše. Dovoljno je posegnuti u smočnicu i dio obroka je odmah spreman, bez trčanja u trgovinu.

Što možemo konzervirati?

Zaista možemo napraviti gotovo sve. Svima su poznata tradicionalna slastica poput džemova od jagoda, malina ili šljiva te ukiseljenih krastavaca ili cikle. Ali kako bi bilo da probate domaći kečap od rajčice, slatko-kiselu marmeladu od luka za hamburgere ili ljuti ajvar od jabuke i luka? Izvrsni su i konzervirani šampinjoni ili pesto od začinskog bilja. Postoji mnogo opcija, samo neka vas inspirira ono što nam se sviđa!

Kako sačuvati?

Svaki od načina konzerviranja hrane u staklenkama ima svoju čar, samo trebate izabrati onaj koji vam najviše odgovara.


Lonac za konzerviranje idealan je za jednostavno i učinkovito konzerviranje u vodenoj kupelji, gdje kuhate staklenke hrane u vodi. Pećnica je prikladna za neke vrste konzerviranja, na primjer začinsko bilje. Perilica posuđa idealna je za temeljitu sterilizaciju staklenki, iako je inače ne koristite za konzerviranje. Mikrovalna pećnica pomoći će vam da brzo spremite male porcije i pripremite umake.

Kako čuvati konzerve?

Staklenke treba čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu kao što je smočnica ili podrum. Također je važno s vremena na vrijeme provjeriti jesu li staklenke dobro zatvorene i ne ulazi li zrak unutra. Nakon što otvorite staklenku, spremite je u hladnjak i iskoristite je što prije kako bi vaše poslastice zadržale izvrstan okus

Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom

16.05.2025

Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom

Jeste li se ikada zapitali zašto govedo provodi sate preživajući, dok pas hranu gotovo i ne žvače? Razlog je u različitim vrstama probave. Dok neke životinje imaju jednostavan želudac, druge su kroz evoluciju razvile želuce s više odjeljaka, mikrobiološku probavu ili čak probavu uz pomoć kamenčića. Koje su glavne razlike između pojedinih skupina životinja?

Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih

15.05.2025

Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih

Vjerojatno ste čuli da postoji mnogo različitih pasmina ovaca. No jeste li znali da i vuna dolazi u više vrsta? Ne dobivamo je samo od ovaca, već i od lama, pa čak i od zečeva.

Načini mužnje i vrste mužnih sala

14.05.2025

Načini mužnje i vrste mužnih sala

Mužnja je svakodnevni dio uzgoja mliječnih krava – no načini njezinog izvođenja mogu se znatno razlikovati. Od tradicionalne ručne mužnje pa sve do modernih robotskih sustava, svaka farma bira rješenje koje najbolje odgovara njezinim potrebama i mogućnostima. Razlikuju se također i same mužne sale – prostori gdje se obavlja mužnja. U ovom ćemo članku prikazati osnovne načine mužnje i tipove mužnih sala koje se danas koriste.