
Što je konzerviranje?
Konzerviranje je dobra stara tehnika koju su koristile još naše bake i prabake. To je jednostavan način da svježe voće, povrće i druge namirnice sačuvate tako da dugo ostanu ukusne i pune vitamina. A kako konzervirati hranu? Dovoljno ga je zagrijati na visokoj temperaturi, uništiti nepoželjne bakterije i samo zatvoriti u staklenke. I voilà – vaše vlastite domaće poslastice su spremne!
Za što je dobro konzerviranje?
Sjajan način rješavanja viška usjeva. Vrt često nudi više voća nego što možemo pojesti, stoga je idealno početi sterilizirati povrće i voće i uživati u njihovom okusu tijekom cijele godine. Osim toga, štedi prostor u zamrzivaču.
Također možemo kreirati vlastite okuse i recepte koje ne možemo pronaći u trgovini. Domaći džemovi, sterilizirano povrće, poput kiselih paprika ili chalamade mogu biti upravo ono što želimo. A što je bolje od kušanja vlastitih kreacija koje sadrže upravo ono što smo sami odabrali?
Konzerviranje također štedi vrijeme i novac. Ako imate pri ruci gotove temeljce za juhe, umake ili kompote, kuhanje će biti brže i lakše. Dovoljno je posegnuti u smočnicu i dio obroka je odmah spreman, bez trčanja u trgovinu.
Što možemo konzervirati?
Zaista možemo napraviti gotovo sve. Svima su poznata tradicionalna slastica poput džemova od jagoda, malina ili šljiva te ukiseljenih krastavaca ili cikle. Ali kako bi bilo da probate domaći kečap od rajčice, slatko-kiselu marmeladu od luka za hamburgere ili ljuti ajvar od jabuke i luka? Izvrsni su i konzervirani šampinjoni ili pesto od začinskog bilja. Postoji mnogo opcija, samo neka vas inspirira ono što nam se sviđa!
Kako sačuvati?
Svaki od načina konzerviranja hrane u staklenkama ima svoju čar, samo trebate izabrati onaj koji vam najviše odgovara.
Lonac za konzerviranje idealan je za jednostavno i učinkovito konzerviranje u vodenoj kupelji, gdje kuhate staklenke hrane u vodi. Pećnica je prikladna za neke vrste konzerviranja, na primjer začinsko bilje. Perilica posuđa idealna je za temeljitu sterilizaciju staklenki, iako je inače ne koristite za konzerviranje. Mikrovalna pećnica pomoći će vam da brzo spremite male porcije i pripremite umake.
Kako čuvati konzerve?
Staklenke treba čuvati na tamnom, suhom i hladnom mjestu kao što je smočnica ili podrum. Također je važno s vremena na vrijeme provjeriti jesu li staklenke dobro zatvorene i ne ulazi li zrak unutra. Nakon što otvorite staklenku, spremite je u hladnjak i iskoristite je što prije kako bi vaše poslastice zadržale izvrstan okus

27.08.2025
Imaju li životinje emocije?
Danas više nikoga ne iznenađuje da životinje mogu osjećati i pokazivati naklonost ne samo međusobno, nego i prema nama. No stoljećima je prevladavalo mišljenje da su životinje samo „strojevi“ koji reagiraju isključivo na podražaje i ne doživljavaju nikakva unutarnja iskustva. Tek posljednjih desetljeća, s razvojem neuroznanosti, etologije i modernih bihevioralnih studija, pokazalo se da i životinje imaju svoj emocionalni svijet – a on je često vrlo sličan našem.

26.08.2025
Kako započeti s ribolovom?
Ribolov je hobi koji donosi opuštanje, radost i kontakt s prirodom. Za potpune početnike prvi susret s ovim svijetom može biti pomalo zastrašujući – koliko je formalnosti potrebno obaviti? Možemo li loviti bilo gdje? I što sve moramo nabaviti? U današnjem članku provest ćemo vas kroz osnove koje bi trebao poznavati svatko tko želi započeti s ribolovom.

20.08.2025
Kako protiv puževa golaća?
Puževi golaći spadaju među najčešće nepoželjne goste u našim vrtovima. Rado se goste urodom i bez milosti uništavaju voće i lisnato povrće. Na gredicama, terasama ili u staklenicima mogu prouzročiti veliku štetu. Kako spasiti vrt od ovih mekušaca bez kućice saznat ćete u današnjem članku.