-800x800.jpg)
Plymouth - pasmina za svaki uzgoj
Plymouth kokoši su očito među najpopularnijim pasminama kokoši koje se mogu koristiti. U Europu su došle iz SAD-a, gdje su uzgajane u 19. stoljeću, i postupno su osvojili čvrstu poziciju kako u velikim farmama, tako i, na primjer, u domaćim farmama. Otkrijte ljepotu njihovog osebujnog izgleda i saznajte zašto je ova pasmina kokoši toliko popularna među uzgajivačima. Možda ćete biti dovoljno šarmirani da ih kupite i za svoj dom.
Izgled plymoutha
Možete naići na puffine s perjem obojenim u više nijansi. Najčešće imaju crno-bijelo tigrasto perje, ali mogu biti i potpuno crne ili bijele ili imati tipičnu smeđe-narančastu nijansu perja. Njihova tjelesna građa je prilično masivna, posebno su dominantna široka prsa. Naprotiv, glava je nešto manja i na njoj se nalazi ukras u obliku uspravne kreste. Odrasle kokoši teže 2,5-3 kilograma, pijetlovi mogu težiti i do 4 kilograma.
Mirna priroda i otpornost
Uzgajivači vole plymouthe zbog njihove otpornosti te mirne i prijateljske prirode. Osim toga, gotovo i ne lete, pa je dovoljno imati nastambu omeđanu nižom ogradom. Bit će sretni i s dovoljno velikim dvorištem gdje mogu malo trčkarati, ali hrabro se nose i sa ograničenim prostorom. Plašljive su i mogu iskopati nešto hrane u ograđenom prostoru, ali to definitivno nije dovoljno za visoku nesnost i moraju se hraniti svaki dan.
Puno jaja i mesa
Plymouth se može pohvaliti relativno visokom stopom nosivosti. Brzo rastu i sazrijevaju, a prva jaja od kokoši ćete dobiti nakon otprilike šest mjeseci života. Možete računati na otprilike 200 jaja godišnje od svake kokoši. Iako postoje pasmine s većom godišnjom nosivošću, ipak se radi o pristojnom broju jaja. Kako se radi o izdržljivoj pasmini, opskrba jajima ne prestaje ni zimi.
Također su cijenjene zbog svog nježnog i vrlo ukusnog mesa. Okus mesa ovisi o unesenoj hrani - kako bi meso bilo zaista mekano i punog okusa, kokoši je potrebno hraniti kvalitetnom hranom s dovoljno hranjivih tvari, vitamina i minerala. Međutim, zbog njihove sklonosti debljanju, ne smijete im previše ugađati prilikom hranjenja. Plymouthi će vas oduševiti svojom visokom mesnatošću, jer spadaju u srednje teške pasmine, pa ćete imati dovoljno mesa i uz umjerenije krmne obroke, koji će za njih biti dovoljni.

16.05.2025
Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom
Jeste li se ikada zapitali zašto govedo provodi sate preživajući, dok pas hranu gotovo i ne žvače? Razlog je u različitim vrstama probave. Dok neke životinje imaju jednostavan želudac, druge su kroz evoluciju razvile želuce s više odjeljaka, mikrobiološku probavu ili čak probavu uz pomoć kamenčića. Koje su glavne razlike između pojedinih skupina životinja?

15.05.2025
Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih
Vjerojatno ste čuli da postoji mnogo različitih pasmina ovaca. No jeste li znali da i vuna dolazi u više vrsta? Ne dobivamo je samo od ovaca, već i od lama, pa čak i od zečeva.

14.05.2025
Načini mužnje i vrste mužnih sala
Mužnja je svakodnevni dio uzgoja mliječnih krava – no načini njezinog izvođenja mogu se znatno razlikovati. Od tradicionalne ručne mužnje pa sve do modernih robotskih sustava, svaka farma bira rješenje koje najbolje odgovara njezinim potrebama i mogućnostima. Razlikuju se također i same mužne sale – prostori gdje se obavlja mužnja. U ovom ćemo članku prikazati osnovne načine mužnje i tipove mužnih sala koje se danas koriste.