Kako uzgajati mesne kokoši - Praktični savjeti za početnike
Pavel Frček

: Pavel Frček

13.07.2022

Kako uzgajati mesne kokoši - Praktični savjeti za početnike

Uzgajate li kokoši uglavnom radi mesa, uzgoj mesnih pilića može biti zanimljiva opcija za vas. Razmišljate li o uključivanju mesnih kokoši u svoju proizvodnju, ali nemate iskustva s njima? Pronaći ćete nekoliko korisnih savjeta za početnike koje smo pripremili za vas.

Što su brojleri

Za početak, vrijedi ukratko spomenuti karakteristike brojlera. Brojleri su opći naziv za pasminu životinja koja se uzgaja za najbržu i najučinkovitiju proizvodnju mesa. Najčešće se koristi u sprezi s peradom, osobito pilićima i kokošima. Međutim, to nije savršena pasmina, jer brojleri ne polažu jaja kao što smo navikli kod drugih pasmina. I to je razlog što se brojleri obično ne uzgajaju u domaćem uzgoju, već ih je potrebno kupiti. Postoji poseban proces križanja koji je temelj za dobivanje brojlera.

Kako započeti

Kada odlučite kupiti brojlere za svoje kućanstvo, prvo se morate pripremiti za njihov uzgoj. To je osobito značajno ako već nemate kokoši ili drugu perad.

Priprema okoliša

Prije nego što dovedete piliće kući, morate pripremiti prikladno okruženje za njih. Veličina ograđenog prostora trebala bi odgovarati broju pilića koje planirate imati. Tijesan prostor onemogućit će im slobodno kretanje, što će utjecati na njihovo ponašanje. Dopustite im da trče u ogradi s dovoljno trave, pozitivno će utjecati na kvalitetu mesa.

Imajte na umu da su mladi pilići, stari nekoliko dana, vrlo osjetljivi na prehladu, pa im morate osigurati dovoljno toplo okruženje. Vjerojatno ćete im trebati osigurati toplinu, na primjer infracrvenim grijačem. Po ponašanju pilića možete odrediti odgovarajuću temperaturu. Ako i dalje ostanu blizu izvora toplote ili se stisnu zajedno, potrebna im je dogrijevanje. Suprotno tome, ako se drže dalje od izvora topline, trebali bi malo sniziti temperaturu. U početku je prikladna stabilna temperatura od 25-30 ° C, koja se postupno smanjuje kako rastu. Suha podloga sa prostrtom slamom ili piljevinom doprinosi udobnosti brojlera i spriječava da im se noge ohlade.

Kupnja pilića brojler

Onda je konačno vrijeme za kupnju. U ovom trenutku imate izbor – ili kupiti piliće stare samo nekoliko dana koje možete sami uzgajati ili kupiti veće piliće za hranjenje.

U domaćem uzgoju prednost se daje mladim pilićima, što također odgovara znatno širem izboru. Mladi pilići se prodaju već u dobi od jednog dana, dok su najveći tovljenici obično stari dva do tri tjedna, najviše četiri. Za to postoji dobar razlog – domaće pileće meso imat će bolji okus. Pod uvjetom, naravno, da se pravilno brinete o svojim pilićima. Osim toga, znate čime i kako hranite svoje piliće kako biste dobili kvalitetno meso.

Hranjenje

Čim dovedete piliće kući, očito ih trebate početi hraniti. Potreban im je stalan pristup čistoj vodi. U idealnom slučaju, trebali biste koristiti pojilicu kao izvor vode kako biste spriječili kontaminaciju vode, tako da će voda trajati dulje bez potrebe zamjene. Osim toga, mali pilići se ne mogu utopiti, za razliku od duboke zdjele. Ipak, preporuča se redovito mijenjati vodu kako bi bila što svježija.

Naravno, ne biste trebali zaboraviti na hranjenje, što je posebno važno za brojlere. Najbrži rast osiguravaju posebne krmne smjese s pravim hranjivim tvarima, mineralima, vitaminima i aminokiselinama. Ove krmne smjese nazivaju se BR1 (za dob do 3 tjedna), BR2 (za dob od 3 do 5 tjedana) i BR3 (za dob od 5 tjedana). Svojim pilićima možete dati svježu koprivu, krumpir i žitarice poput pšenice kao dodatak krmnoj smjesi.

Spremni su za dva mjeseca

Brojleri postižu klaničnu težinu nakon otprilike 6-8 tjedana. Međutim, to ovisi o raznim čimbenicima, posebice o količini hrane koju im dajete – potrebno je oko 1,6 kilograma hrane za svaki kilogram prirasta. Trenutno se brojleri obično tove do oko 2 kilograma, ali se mogu toviti i više, neke farme imaju klaničnu težinu i oko 3 kilograma.

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

21.09.2022

Plymouth - pasmina za svaki uzgoj

Plymouth kokoši su očito među najpopularnijim pasminama kokoši koje se mogu koristiti. Otkrijte ljepotu njihovog osebujnog izgleda i saznajte zašto je ova pasmina kokoši toliko popularna među uzgajivačima.

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

21.09.2022

Podržite zdravlje ždrebadi od samog početka

Konji su plemenita bića koja se, uz pse, mogu nazvati najboljim čovjekovim prijateljima. Mala ždrijebad posebno je neodoljiva, a kao i kod mladunaca drugih vrsta životinja, pa uostalom i čovjeka, prekrasno je promatrati njihov rast i razvoj.

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

25.08.2022

Zanimljivosti o prepelicama i njihovom uzgoju

Iako se prepelice odlikuju malim rastom, uživaju relativno veliku popularnost. Možete ih susresti kako u divljini, tako i na brojnim farmama, uključujući i domaće, iako je uzgoj pilića kod nas naravno puno rašireniji.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.