Kako šišati ovce?
Pavel Frček

: Pavel Frček

12.07.2024

Kako šišati ovce?

Znate li da je zakonom propisana obveza šišanja ovaca barem jednom godišnje? Šišanje ovaca je od temeljne važnosti za njegu ovaca i preradu vune. U ovom članku ćemo pogledati kako se takva frizura odvija.

Koliko često i kada šišati ovce?

Sada ćemo pričati o tome kada se šišaju ovce i kako to prepoznati. Kao što smo u uvodu spomenuli, po zakonu ste ovce dužni ošišati najmanje jednom godišnje. Ipak, neke pasmine poželjno je više puta odvesti frizeru. To su oni čija vuna doseže više od 12 cm godišnje. Ako se šišanje ne provodi redovito, postoji opasnost od zdravstvenih komplikacija. A koje je doba godine najbolje za novu frizuru? Razdoblje uzeto neposredno prije muljenja ili neposredno nakon rođenja je završeno. Nije dobro stresirati ovce u ovo vrijeme. Najbolje vrijeme je od travnja do listopada za one koji cijelu godinu provode vani. Inače, dulje vrijeme nakon rođenja, kako bi ovca imala čvrstu kožu i time smanjila mogućnost ozljeda. Šišanje obavlja stručnjak po Vašem pozivu ili Vi sami.

Priprema

Prije samog rezanja pripremite sve potrebne alate. Kako šišati ovce da cijeli proces protekne glatko? Možete koristiti ili mašinicu za šišanje ili škare, četku za uklanjanje vune i eventualno bilo koju drugu potrebnu opremu. Provjerite je li sve u dobrom stanju i radi li. Također preporučamo dovoljno podmazati škare kako biste izbjegli nezadovoljavajuće rezultate.

Nadalje, potrebno je osigurati prikladan, dovoljno velik prostor, koji treba biti tih, siguran, čist i suh.

A kako bi se trebala odvijati priprema? Ovce moraju biti suhe kako bi se izbjegli problemi sa strojem i naknadne ozljede. Da bi ovca bila mirnija mora biti bez hrane 12-24 sata. Nadalje, potrebno je da bude očišćen od glista, bez zdravstvenih problema, bez ogrlica i ostalog što bi moglo komplicirati rezanje. Također, držite ih spremnima, primjerice u manjem kućištu kako bi bili lako dostupni.

Ovce - šišanje

Važno je smiriti ovce prije šišanja i držati ih što mirnijima tijekom cijelog procesa, stoga s njima postupajte nježno i smireno. Ako imate problema, pokušajte pozvati druge pomagače da vam pomognu. Samo držite ovcu tijekom šišanja, nema potrebe pribjegavati bolnom držanju. U većini slučajeva krećemo od trbuha pa idemo dalje. Držite alat za rezanje pod pravim kutom kako biste smanjili rizik od ozljeda, režite suprotno od rasta vune.

Njega ovčje vune

Ošišanu vunu treba očistiti. Dalje sortiramo po kvaliteti, najbolja je sa strane i sa stražnje strane. Nakon toga se čista vuna odvojeno raspoređuje, na primjer s vrata, trbuha. Iz nje izdvajamo nečistoće i filcanu vunu. Također možemo podijeliti prema boji i duljini vala.

Ovčja vuna se skladišti na suhom i prozračnom mjestu u zatvorenim vrećama. Ako nije zatvoreno, mora se preraditi u roku od godinu dana da je ne napadnu moljci.

Striža je bitan dio uzgoja ovaca. Ovaj proces ima veliki utjecaj na cjelokupno zdravlje i kvalitetu života. Prilikom podrezivanja potrebno je pridržavati se ispravnih postupaka i tehnika kako bi se smanjio rizik od ozljeda. U tom smislu, moderna oprema može pomoći, što će značajno olakšati rad.

Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom

16.05.2025

Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom

Jeste li se ikada zapitali zašto govedo provodi sate preživajući, dok pas hranu gotovo i ne žvače? Razlog je u različitim vrstama probave. Dok neke životinje imaju jednostavan želudac, druge su kroz evoluciju razvile želuce s više odjeljaka, mikrobiološku probavu ili čak probavu uz pomoć kamenčića. Koje su glavne razlike između pojedinih skupina životinja?

Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih

15.05.2025

Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih

Vjerojatno ste čuli da postoji mnogo različitih pasmina ovaca. No jeste li znali da i vuna dolazi u više vrsta? Ne dobivamo je samo od ovaca, već i od lama, pa čak i od zečeva.

Načini mužnje i vrste mužnih sala

14.05.2025

Načini mužnje i vrste mužnih sala

Mužnja je svakodnevni dio uzgoja mliječnih krava – no načini njezinog izvođenja mogu se znatno razlikovati. Od tradicionalne ručne mužnje pa sve do modernih robotskih sustava, svaka farma bira rješenje koje najbolje odgovara njezinim potrebama i mogućnostima. Razlikuju se također i same mužne sale – prostori gdje se obavlja mužnja. U ovom ćemo članku prikazati osnovne načine mužnje i tipove mužnih sala koje se danas koriste.