
Kako pripremiti vrt za zimu
Zima nam već kuca na vrata, drveće vani blista u svim bojama pa je krajnje vrijeme da počnemo pripremati vrt za hladnu sezonu, kako bi se na proljeće opet probudio pun šarma. Kako bi trebala teći priprema vrta za zimu i kako pomoći biljkama da prežive ovu sezonu, a da ne uginu?
Posljednja berba
Još prije prvog udara mraza potrebno je iz vrta pobrati sve što bi moglo podleći ovim temperaturama. To uključuje povrće kao što su paprike, tikvice, krastavci i rajčice, kao i korjenasto povrće koje preko zime možete čuvati na hladnom mjestu. Ovako se mogu konzervirati i jabuke. S druge strane, primjerice, kovrčavi kupus, prokulica ili zimski poriluk mogu ostati na gredicama.
Poslije berbe požnjeti, oplijeviti i pognojiti gredice. To će prozračiti tlo i bolje zadržati vodu i hranjive tvari.
Što je s drvećem i grmljem?
Također je potrebno voditi računa o drveću i grmlju. Kod njih se uklanjaju suhe, slomljene i izrasle grane. U slučaju voćaka, također se riješite novih grana koje rastu okomito prema gore. Živicu prije zime moramo dobro njegovati, šišati je i pravilno zalijevati. Što se tiče zimzelenog drveća, nema potrebe poduzimati mjere protiv mraza. Neke, pak, zimi zahtijevaju zaštitu od jakog zimskog sunca pa im je potrebno zasjenjenje.
Kako pripremiti travnjak za zimu?
Priprema vašeg travnjaka za zimu nije znanost. Najprije temeljito pograbljajte lišće kako biste spriječili stvaranje plijesni ispod travnjaka. Zatim posljednji put ove sezone pokosite travnjak, ali ga ostavite malo viši nego tijekom ljeta. Dodajte sredstvo za prskanje protiv zimske bolesti kako bi nastavila rasti i nakon zime. Otpalo lišće možete koristiti kao malč za druge biljke.
Ne zaboravi sjeme
Ne zaboravite da je vrijeme za sadnju voćaka, grmova i lukovica. Sadnju je potrebno obaviti prije prvih mrazeva, stoga nemojte odgađati. Ponekad je biljke moguće posaditi i tijekom studenog, ali imajte na umu da im treba oko mjesec dana za dobro ukorijenjivanje. Nakon sadnje ne zaboravite sve pažljivo zaliti.
Malčiranje je temelj
Nikada niste čuli za ovaj izraz? Ne brinite, rado ćemo vam to objasniti. Malčiranje je prirodan proces koji tijekom jeseni možete vidjeti bilo gdje u prirodi. To uključuje pokrivanje tla nekim organskim materijalom. Na primjer, možete koristiti otpalo lišće, kompost, gnojivo, pokošenu travu ili široko korištenu koru za malč, koja će vam također pomoći u pitanju kako diverzificirati vrt, jer će također impresionirati svojim izgledom. Ovaj postupak nam može pomoći prije zime, štiteći biljke od smrzavanja. Još jedna prednost je smanjenje rasta korova i potrebe za zalijevanjem, jer smanjuje isparavanje vode. Prije zime preporučamo pažljivo zalijevanje svih biljaka i drveća i prekrivanje površine malčem. Malčiranje kore je posebno korisno za ukrasno drveće, trajnice i penjačice.
Na kraju, naravno, ne zaboravite počistiti sve što bi mraz mogao oštetiti (namještaj, vrtna crijeva) i zaustaviti dovod vode.
Sada su vaše drveće, biljke i travnjak pažljivo pripremljeni za zimu. Zahvaljujući ovim koracima uštedjet ćete si mnogo posla u proljeće, a kao nagradu imat ćete prekrasan šareni vrt spreman za sljedeću sezonu.

02.07.2025
Korisne životinje u vrtu
Vrtlarenje je vrlo popularno – gotovo svatko poznaje nekoga tko uzgaja vlastito povrće, cvijeće ili začinsko bilje. Uzgajanje vlastitih plodova donosi radost, opuštanje i osjećaj samodostatnosti. No u vrtovima ne rastu samo biljke – tu su i drugi stanovnici koji zaslužuju našu pažnju.

01.07.2025
Kako hraniti svinje?
Svinje spadaju među nezahtjevne domaće životinje, no i kod njih vrijedi pravilo da se kvaliteta hrane snažno odražava na rast, zdravlje i proizvodnost. Bez obzira na to uzgajate li prasce, krmače ili tovne svinje, pravilno sastavljena hranidbena obroka i dovoljne količine čiste vode apsolutna su osnova. U ovom ćemo članku pogledati ključna pravila prehrane svinja u kućnim uvjetima.

24.06.2025
Vrste sireva i njihovo podrijetlo
Sir nije samo ementaler na kruhu. U svijetu postoji na stotine vrsta sireva – pljesnivi, tvrdi, svježi, pareni... Svaka regija ima svoj tipični sir koji odražava lokalnu tradiciju i okus. Pogledajmo odakle dolaze neki poznati sirevi.