Kako prepoznati pokvareno jaje
Pavel Frček

: Pavel Frček

25.10.2022

Kako prepoznati pokvareno jaje

Bez obzira imate li kod kuće jaja vlastitih kokoši ili ste kupili jaja u trgovini, korisno je znati kako prepoznati pokvarena. Čim pouzdano prepoznate pokvarena jaja, uvijek ćete moći bezbrižno uživati ​​u jajima, a ujedno ćete prestati izbacivati ​​starija, ali ipak dobra i zdrava jaja. Osobito ako jaja čuvate u hladnjaku dulje vrijeme, dobro je temeljito provjeriti njihovu cjelovitost

Jaja mogu trajati mjesec dana

Duljina skladištenja ne mora ništa značiti sama po sebi, jaja mogu u jestivom stanju u hladnjaku stajati cijeli mjesec pod optimalnim uvjetima. No, može biti i kraće, a štoviše, malo tko može pratiti koliko je dugo čuvao ovo ili ono jaje, pa nije idealno voditi se samo starošću jaja. To posebno vrijedi za uzgajivače pilića, koji obično imaju više jaja svaki dan.

Načini prepoznavanja pokvarenih jaja

Postoji nekoliko načina kako prepoznati jestivost jaja. Pokvareno jaje često možete prepoznati samim pogledom i mirisom, ali da biste bili sigurni, možete napraviti i takozvani test vodom ili si pomoći pomoću žarulje. U svakom slučaju, zapamtite da je jaja najbolje konzumirati nakon što su dovoljno kuhana. Iako je rizik od zaraze salmonelom nakon što pojedete sirovo jaje vrlo mali, nepotrebno je riskirati.

Minimalni rok trajanja

Ako kupujete jaja u trgovini, minimalni rok trajanja naveden na jajima može vam dati naznaku o sigurnosti njihove konzumacije. Međutim, kao i kod druge hrane, minimalni rok trajanja je samo okvirni. Za njegovu valjanost pretpostavlja se pravilno skladištenje tijekom kojeg jaje može biti sigurno za konzumaciju čak i nakon isteka navedenog datuma.

Savjet: Kako biste pratili starost jaja iz kućnog uzgoja, možete ih označiti prije nego što ih stavite u hladnjak. Tada se ne morate brinuti da ćete miješati nova jaja sa starijima u hladnjaku i ne znati koje prvo upotrijebiti.

Pokrenite svoje osjetilo mirisa

Pokvarena jaja možete otkriti pomoću osjetila mirisa. Pokvareno jaje ispušta neugodan miris, koji ćete sigurno prepoznati čim ga pomirišete. To se čak odnosi ne samo na sirova, već i na kuhana jaja. Ako nakon mirisanja ljuske niste potpuno uvjereni da je jaje svježe, otvorite ga i pomirišite bjelanjak i žumanjak izravno umjesto ljuske. Nakon toga će biti jasno. U tom slučaju, naravno, nemojte tući jaja nad zdjelom punom sastojaka.

Vjeruj svojim očima

Izgled također puno govori. Ljuska mora biti neoštećena i ne smije pokazivati ​​nikakve znakove plijesni, što izgleda slično kao, recimo, pljesnivi sir. Čak i ako ljuska ne pokazuje znakove pucanja ili plijesni, još uvijek nije sigurno. Nakon pucanja provjerite boju žumanjka - mora biti tipično žuto-narančaste boje, tračak zelene ili plave boje ukazuje na plijesan i jaje se mora baciti.

Ako je žumanjak odgovarajuće boje, ali na njemu vidite sitne sukrvice ili žilice, jaje možete bezbrižno koristiti. To su mali krvni ugrušci koji mogu nastati tijekom formiranja jajašca. Rijetko ćete ih sresti, i to samo kod jaja s domaćih farmi. Takva jaja ne dospijevaju u trgovine, iako su potpuno bezopasna.

Test u vodi

Za provjeru starosti jaja može se napraviti takozvani vodeni test u kojem se testira kako jaje pluta. Jednostavno uronite jaje u zdjelicu ili čašu vode i jaje će ili potonuti, plutati ili plutati negdje između. Ako jaje ostane na dnu, jamačno je svježe, jaje koje pluta na površini je staro (obično najmanje 3 tjedna), ali ne nužno i pokvareno.

Test se temelji na činjenici da se zračni mjehurić u jajima postupno povećava, pa što je jaje starije, to veća mogućnost da pluta na površini. Starija, ali neiskvarena jaja prikladnija su za pečenje nego za izradu omleta ili kajgane.

Uzmite svjetiljku u pomoć

Posudu s vodom možete zamijeniti izvorom svjetla, što je svakako dobro poznato uzgajivačima pilića. Transiluminatori se obično koriste za utvrđivanje jesu li jajašca oplođena, ali se također mogu koristiti za provjeru njihove svježine. Ako stavite žarulju na tupi kraj jajeta, možete vidjeti veličinu mjehurića zraka unutra, tako da ga ne morate stavljati u vodu. Kada učite ovu metodu, dobro je imati pri ruci svježa i starija jaja čiju starost znate kako biste stekli predodžbu o tome kako se mjehurići zraka povećavaju kako jajašca stare.

U isto vrijeme okrećite jaje i promatrajte kako se žumanjak pomiče u bjelanjku. U svježem jajetu žumanjak u bjelanjku gotovo da se i ne pomiče, s vremenom bjelanjak sa žumanjkom gubi čvrstoću i pomicanje se pojačava.

Vrste jaja

31.03.2025

Vrste jaja

Kad se kaže „jaje“, većina nas automatski pomisli na kokošje. Malo tko odmah zamisli neku drugu vrstu. No, dobro znamo da jaja nose i druge ptice – a neka od njih čak su i lako dostupna. U trgovinama najčešće nalazimo kokošja jaja, povremeno i prepelčja. Ostale vrste su prilično rijetke. Pogledajmo, dakle, koja se jaja mogu konzumirati i po čemu se međusobno razlikuju.

Uzgoj alpaka i lama

30.03.2025

Uzgoj alpaka i lama

Uzgoj lama i alpaka postaje sve popularniji u Hrvatskoj. Uzgajivači cijene njihovu mirnu i prijateljsku narav, niske zahtjeve za održavanje, svestranu upotrebu i egzotičan izgled. Ove životinje mogu se uspješno držati na zajedničkim pašnjacima s drugim vrstama. Osim toga, lame su prirodno dominantne i teritorijalne, što im omogućuje učinkovitu zaštitu stada od predatora. Želite li saznati kako se pravilno brinuti o ovim impresivnim životinjama? Pripremili smo za vas korisne informacije i praktične savjete koji će vam pomoći razumjeti njihovo ponašanje i osigurati im najbolji mogući dom.

Kako psu podrezati kandže?

24.03.2025

Kako psu podrezati kandže?

Baš kao što nama rastu nokti, i našim psima rastu kandže. Zato ih je važno redovito kratiti i održavati. Nekada se briga o kandžama nije toliko spominjala, jer su psi provodili više vremena na otvorenom – trčali su po dvorištima, asfaltu ili drugim tvrdim površinama koje su im prirodno trošile kandže.