Kako napraviti domaći jerky?
Pavel Frček

: Pavel Frček

13.05.2025

Kako napraviti domaći jerky?

U posljednje vrijeme jerky postaje sve popularnija grickalica – i to s razlogom. Ukusan je, bogat hranjivim tvarima i prije svega pun proteina. Odlično se uklapa ne samo kao užina na planinarenjima i izletima, već i kao zdravija alternativa čipsu uz večernji film. Kako ovu deliciju možete pripremiti kod kuće?

Odabir i priprema mesa

Osnova dobrog domaćeg jerkyja je kvalitetno meso. Najčešće se koristi govedina, svinjetina ili puretina – a najomiljenija je govedina zbog izraženog okusa i ugodne teksture. Biraju se komadi s malo masnoće i tetiva, jer oni mogu negativno utjecati na okus i teksturu.


Najbolji dijelovi mesa:

  • Govedina: gornji ili donji dio buta, lopatica, lažni biftek
  • Svinjetina: lungić (svinjski file)
  • Puretina: fileti prsa


Prvo se meso očisti od tetiva, opni i masnoće. Zatim se stavi u zamrzivač na 1–2 sata kako bi se lakše rezalo. Reže se poprečno na vlakna, na tanke ploške debljine otprilike 3–5 mm. Tako se postiže idealna tekstura jerkyja.

Mariniranje

Mariniranje je ključni dio pripreme – i ovdje mašti nema granica. Marinada može biti slatka, ljuta, začinska ili biljna – ovisno o vašim preferencijama. Za najbolji okus, meso bi trebalo odstajati u marinadi najmanje 4 sata, a idealno preko noći.

Sušenje

Postoji nekoliko načina za sušenje mesa. Zbog higijenskih razloga ne preporučuje se sušenje na otvorenom, iako se ta metoda tradicionalno koristi u nekim izvaneuropskim zemljama. Za kućnu upotrebu najbolje su se pokazali sušenje u pećnici ili u dehidratoru (sušilici za voće).


U pećnici meso možete staviti na papir za pečenje ili ga objesiti na štapiće između rešetki. U dehidratoru meso se ravnomjerno rasporedi po pladnjevima, a slojeve je dobro povremeno zamijeniti. Važno je da se komadi mesa ne preklapaju.


Preporučena temperatura i vrijeme sušenja:

  • Govedina: 60 °C, 5–7 sati
  • Svinjetina: 70 °C, 4–6 sati
  • Puretina: 75 °C, 3–5 sati


Dobro osušeni jerky prepoznaje se po tome što su komadi elastični, lagano se lome i rubovi su im blago zakrivljeni.

Pohrana

Gotovi domaći jerky čuvajte u plastičnoj foliji ili zatvorenoj vrećici u hladnjaku. Tako uskladišteno meso može trajati otprilike 2 tjedna.

Zaključak

Priprema domaćeg jerkyja nije samo zabavna, već i praktična i zdrava opcija za svakog ljubitelja mesa. Imate potpunu kontrolu nad kvalitetom i okusom svoje grickalice, a istovremeno možete eksperimentirati s različitim marinadama i tehnikama sušenja. Samo hrabro – domaći jerky sigurno vas neće razočarati!

Staklenik vs. plastenik: Koja je razlika između njih?

26.09.2025

Staklenik vs. plastenik: Koja je razlika između njih?

U svijetu vrtlarstva staklenici i plastenici predstavljaju praktične pomagače koji nam omogućuju uzgoj biljaka i izvan uobičajene sezone. Obje vrste služe kao zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta i stvaraju povoljnije uvjete za rast. Na prvi pogled mogu izgledati slično, ali svaki od njih ima svoje prednosti i posebnosti. Pogledajmo ih detaljnije.

Kako pravilno odabrati kućicu za psa?

26.09.2025

Kako pravilno odabrati kućicu za psa?

Kućica je za psa više od samog skloništa – to je njegov osobni prostor u kojem se osjeća sigurno, odmara i skuplja snagu. Pravilno odabrana kućica pomaže u smanjenju stresa, podržava psihičku dobrobit i štiti psa od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ali kako odabrati onu pravu? Na što obratiti pozornost pri odabiru veličine, materijala i mjesta postavljanja? U današnjem članku s time ćemo vam pomoći.

Kako povećati nesivost kokoši zimi

25.09.2025

Kako povećati nesivost kokoši zimi

Zima je za kokoši zahtjevno razdoblje. Kratki dani, niske temperature i ograničen pristup prirodnoj hrani odmah se odražavaju na proizvodnji jaja. Nije stoga ništa neobično da zimi nesivost usporava ili potpuno prestaje. Dobra je vijest da uzgajivač može s nekoliko jednostavnih mjera znatno poboljšati nesivost i u hladnijem razdoblju.