Kako napraviti domaći jerky?
Pavel Frček

: Pavel Frček

13.05.2025

Kako napraviti domaći jerky?

U posljednje vrijeme jerky postaje sve popularnija grickalica – i to s razlogom. Ukusan je, bogat hranjivim tvarima i prije svega pun proteina. Odlično se uklapa ne samo kao užina na planinarenjima i izletima, već i kao zdravija alternativa čipsu uz večernji film. Kako ovu deliciju možete pripremiti kod kuće?

Odabir i priprema mesa

Osnova dobrog domaćeg jerkyja je kvalitetno meso. Najčešće se koristi govedina, svinjetina ili puretina – a najomiljenija je govedina zbog izraženog okusa i ugodne teksture. Biraju se komadi s malo masnoće i tetiva, jer oni mogu negativno utjecati na okus i teksturu.


Najbolji dijelovi mesa:

  • Govedina: gornji ili donji dio buta, lopatica, lažni biftek
  • Svinjetina: lungić (svinjski file)
  • Puretina: fileti prsa


Prvo se meso očisti od tetiva, opni i masnoće. Zatim se stavi u zamrzivač na 1–2 sata kako bi se lakše rezalo. Reže se poprečno na vlakna, na tanke ploške debljine otprilike 3–5 mm. Tako se postiže idealna tekstura jerkyja.

Mariniranje

Mariniranje je ključni dio pripreme – i ovdje mašti nema granica. Marinada može biti slatka, ljuta, začinska ili biljna – ovisno o vašim preferencijama. Za najbolji okus, meso bi trebalo odstajati u marinadi najmanje 4 sata, a idealno preko noći.

Sušenje

Postoji nekoliko načina za sušenje mesa. Zbog higijenskih razloga ne preporučuje se sušenje na otvorenom, iako se ta metoda tradicionalno koristi u nekim izvaneuropskim zemljama. Za kućnu upotrebu najbolje su se pokazali sušenje u pećnici ili u dehidratoru (sušilici za voće).


U pećnici meso možete staviti na papir za pečenje ili ga objesiti na štapiće između rešetki. U dehidratoru meso se ravnomjerno rasporedi po pladnjevima, a slojeve je dobro povremeno zamijeniti. Važno je da se komadi mesa ne preklapaju.


Preporučena temperatura i vrijeme sušenja:

  • Govedina: 60 °C, 5–7 sati
  • Svinjetina: 70 °C, 4–6 sati
  • Puretina: 75 °C, 3–5 sati


Dobro osušeni jerky prepoznaje se po tome što su komadi elastični, lagano se lome i rubovi su im blago zakrivljeni.

Pohrana

Gotovi domaći jerky čuvajte u plastičnoj foliji ili zatvorenoj vrećici u hladnjaku. Tako uskladišteno meso može trajati otprilike 2 tjedna.

Zaključak

Priprema domaćeg jerkyja nije samo zabavna, već i praktična i zdrava opcija za svakog ljubitelja mesa. Imate potpunu kontrolu nad kvalitetom i okusom svoje grickalice, a istovremeno možete eksperimentirati s različitim marinadama i tehnikama sušenja. Samo hrabro – domaći jerky sigurno vas neće razočarati!

Želučani čirevi kod konja

31.10.2025

Želučani čirevi kod konja

Želučani čirevi spadaju među najčešće bolesti konjskog želuca. Često su povezani s gastritisom – upalom želučane sluznice. Najčešće se javljaju kod trkaćih i sportskih konja, ali mogu zahvatiti konje svih uzrasta, pasmina i spolova, posebno ako imaju ograničen pristup hrani.

Varooza pčela

29.10.2025

Varooza pčela

Varooza je vrlo opasna parazitska bolest pčela koja u određenoj mjeri pogađa gotovo sva pčelinja društva. Kako se zaštititi od ove bolesti? Koje su preventivne mjere? I kako se bolest manifestira? Odgovore pronađite u nastavku članka.

Dijabetes kod životinja

27.10.2025

Dijabetes kod životinja

Nažalost, ova bolest ne pogađa samo ljude, već i naše krznene ljubimce. Riječ je o poremećaju koji utječe na sposobnost tijela da regulira razinu šećera u krvi. Kod životinja se najčešće susreće dijabetes tipa 1, kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina. To dovodi do prevelike količine šećera u krvi i može uzrokovati niz zdravstvenih komplikacija. U današnjem članku saznat ćete više o ovoj bolesti.