Što je pepeo kod pilića i kako napraviti pepelište?
Pavel Frček

: Pavel Frček

10.11.2022

Što je pepeo kod pilića i kako napraviti pepelište?

S ulogom pepela kod peradi svakako ne treba upoznavati iskusne uzgajivače kokošaka, treba one koji tek počinju ili ljude "izvan terena" koji žele nešto naučiti o držanju kokoši, i dobro je razjasniti o čemu se radi. Također ćemo pogledati kako kokošima pripremiti pepelište gdje ćete moći pravilno odložiti pepeo.

Što pepeljanje znači i zašto je važno

Pepeljanje je aktivnost u kojoj se kokoši valjaju u pepelu, glinenoj prašini ili finom pijesku. Za kokoši je to u biti čišćenje, iako se na prvi pogled valjanje u pepelu ne čini kao idealan način čišćenja. U svakom slučaju, s pepelom kokoši stvarno pomažu sebi u održavanju perja u savršenom stanju.

Zahvaljujući pepeljanju, kokoši se mogu riješiti parazita koji utočište nalaze u njihovom perju. Paraziti poput bumbara ili buha kokošima zagorčavaju život kada se moraju nositi s neugodnim svrbežom. To se zatim odražava na ponašanje kokoši - postaju nemirne, a osim toga postoji opasnost od smanjenja nošenja jaja i do polovice. U slučaju da pojava parazita prijeđe određenu granicu, pepeljanje možda neće biti dovoljno i potrebno je posegnuti za sredstvom protiv parazita. Osim posebnih preparata, u ubijanju parazita pomoći će i dijatomejska zemlja ili gašeno vapno.

Kako napraviti pepelište i gdje ga postaviti

Budući da je valjanje u pepelu važno i za ljepotu i za zdravlje kokoši, sve kokoši moraju imati pristup pepelištu i trebale bi se moći valjati kad god požele. Stoga treba postojati pepelište u svakom zasebnom stajniku za piliće. U nekim stajama uvjeti su pogodni da kokoši same naprave svoje prostore, ali pogotovo ako je nastamba većinu vremena blatnjava ili je izgrađena na betonskoj podlozi, uzgajivač se mora pobrinuti za te prostore. Pepelište  možete pripremiti samo na suhom mjestu. Iz tog razloga nije sasvim isključeno sakriti ga pod neki zaklon (nije nužno), postaviti na sunce, kako bi ga poslijepodne obasjale sunčeve zrake i pepelište se može osušiti nakon kiše.

Pepelište se može pripremiti na više načina. Postoje plastične ladice u koje, zbog svoje veličine, obično može leći samo jedna kokoš. Svaki sličan spremnik veličine po vašem izboru radit će isti posao. Možete iskopati i plitku rupu u zemlji za potrebe nosilja, a elegantno rješenje je uraditi nisku drvenu ogradicu gdje kokoši mogu lako skočiti. Dobro je ako kutija s pijeskom nudi dovoljno mjesta za najmanje dvije kokoši.

Koje god rješenje odabrali, kutiju trebate napuniti prikladnim materijalom koji lako prodire kroz perje, pa čak i kožu. Kao što već naziv opisanog uređaja sugerira, jasen je pravi izbor. Pepeo od drva ima najbolja svojstva čišćenja. Međutim, pepelište nemojte puniti pepelom od ugljena jer sadrži sumpor i teške metale. Pepelu od drva možete dodati suhu sitnu glinu ili sitni pijesak ili ti materijali mogu u potpunosti zamijeniti pepeo ako ga nemate.

Hranidba konja: Vrste hranilica

22.11.2022

Hranidba konja: Vrste hranilica

Posebno zimi, konje treba hraniti da bi napredovali. U obor za konje možete staviti sijeno...

Što je pepeo kod pilića i kako napraviti pepelište?

10.11.2022

Što je pepeo kod pilića i kako napraviti pepelište?

S ulogom pepela kod peradi svakako ne treba upoznavati iskusne uzgajivače kokošaka, treba one koji tek počinju ili ljude "izvan terena" koji žele nešto naučiti o držanju kokoši, i dobro je razjasniti o čemu se radi.

Kako prepoznati pokvareno jaje

25.10.2022

Kako prepoznati pokvareno jaje

Bez obzira imate li kod kuće jaja vlastitih kokoši ili ste kupili jaja u trgovini, korisno je znati kako prepoznati pokvarena.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.