Hranidba konja: Vrste hranilica

: Juraj Korim

22.11.2022

Hranidba konja: Vrste hranilica

Posebno zimi, konje treba hraniti da bi napredovali. U obor za konje možete staviti sijeno ili sjenažu samo na tlo i da je bez pokrivenosti, ali naravno postoji opasnost da konji razbacaju sijeno i da zbog izloženosti kiši ili snijegu krma počne truliti i bude bačena. Iz tog razloga, preporučljivo je postaviti hranilicu u ograđeni prostor, koja se ponekad naziva i stanica za hranjenje, koja će pomoći da se rasuta hrana ili bale drže zajedno. A ako ima krov, zaštitit će hranu od vremenskih prilika.

Vrste hranilica

Postoje tri osnovne vrste hranilica. Prva opcija za ogradu je plastična hranilica u obliku zvona, u koju se stavi jedan svežanj hrane. Plastična hranilica nudi relativno jednostavno rukovanje – čak i jedna osoba može ručno staviti balu bez pomoći, ali možete koristiti i utovarivač. Ipak, budite oprezni s tom vrstom hranilice pogotovu ako imate konja sklonog češkanju grive, završit će obrijane glave. Ne događa se često, ali neke jedinke dođu u iskušenje češanja glave o rub hranilice.

Info: Konji koji će imati pristup hranilici, ma kakva ona bila, ne smiju imati ulare na glavi.

Drugi popularni tip su kvadratne metalne hranilice, koje su izrađene od pocinčanog čelika i vrlo su izdržljive. No, zbog težine koja se kreće od nekoliko stotina kilograma, zahtjevnije su za rukovanje. Hrana se u njima može pohraniti rastresito ili vezana u bale.

Treći tip predstavljaju jednostavne kružne ili ovalne hranilice bez pokrova, namijenjene kako za okrugle bale sijena tako i za rastresitu stočnu hranu. Uglavnom su izrađene od pocinčanog čelika, rijetko od plastike. Kada su postavljene na otvorenom, prikladne su za veća krda konja, koja mogu brzo konzumirati veću količinu hrane, prije no što počne gubiti kvalitetu. Vijek trajanja hranilice možete produžiti ako kružnu hranilicu stavite pod nadstrešnicu ili na nju pričvrstite dodatni krov od cerade kako ne bi padala kiša.

Savjet: Za još veću uštedu i bolju iskoristivost stočne hrane, u hranilicama možete koristiti štedne mreže. Sigurnosne mreže protežu se preko hrane i tjeraju konja da jede sporije, što potiče pravilnu probavu. Mreže također sprječavaju konje da zabadaju glave duboko u balu, čime sprječavaju gušenje, a također pomažu u održavanju čistoće hranilišta.

Što možemo ponuditi konjima?

Konje možete hraniti sijenom ili sjenažom. Kao i silaža, sjenaža je hrana koja se proizvodi fermentacijom svježe krme. Naziv sjenaža koristi se za silažu koja ima visok sadržaj suhe tvari (suha tvar treba činiti više od polovice sadržaja). Zahvaljujući procesu konzerviranja, koji se s jedne strane temelji na okolišu bez pristupa, odnosno ograničenom pristupu kisika, a s druge strane na bakterijskoj proizvodnji mliječne kiseline, smanjuje se pH vrijednost hrane - hrana postaje više kisela. Dakle, sjenaža je vrsta konzerviranja stočne hrane koja za posljedicu ima usporavanje razmnožavanja nepoželjnih vrsta bakterija i gljivica koje bi mogle ugroziti zdravlje konja.

Ne zaboravite na dopunsku hranu

Sijeno ili silaža je važan temelj, ali nije dovoljan sam po sebi. Konji također trebaju puno soli, pa je moraju moći nadoknaditi prema potrebi putem same soli. Zahtijevaju veliku količinu soli, posebno ljeti kada se jako znoje. Čak i pri malom izdržljivom opterećenju, konji gube litre znoja, a time i minerale sadržane u znoju, posebice natrij. Da bi nadoknadio natrij, konj mora uzimati desetke grama soli dnevno.

U mnogim slučajevima dobro će doći i drugi dodaci hrani. Ovisi o pojedinom konju, njegovom zdravstvenom stanju, kvaliteti krmiva i opterećenju kojem je konj izložen. Dopunska hrana, poput pivskog kvasca, ima zadatak poboljšati unos hrane i probavu, podržati reproduktivne sposobnosti i opće dobro zdravlje. Poslastice za konje sadrže i važne vitamine i minerale u kojima će vaši ljubimci posebno uživati.

Osim hrane, konji također trebaju stalan pristup čistoj vodi. Idealno je postaviti zdjelu za piće ili pojilicu blizu hranilice s krmnom hranom.

Hranidba konja: Vrste hranilica

22.11.2022

Hranidba konja: Vrste hranilica

Posebno zimi, konje treba hraniti da bi napredovali. U obor za konje možete staviti sijeno...

Što je pepeo kod pilića i kako napraviti pepelište?

10.11.2022

Što je pepeo kod pilića i kako napraviti pepelište?

S ulogom pepela kod peradi svakako ne treba upoznavati iskusne uzgajivače kokošaka, treba one koji tek počinju ili ljude "izvan terena" koji žele nešto naučiti o držanju kokoši, i dobro je razjasniti o čemu se radi.

Kako prepoznati pokvareno jaje

25.10.2022

Kako prepoznati pokvareno jaje

Bez obzira imate li kod kuće jaja vlastitih kokoši ili ste kupili jaja u trgovini, korisno je znati kako prepoznati pokvarena.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.