Gdje postaviti hranilicu za ptice
Pavel Frček

: Pavel Frček

27.06.2024

Gdje postaviti hranilicu za ptice

S početkom zime ptice često teže dolaze do hrane, zbog čega je hranilica za ptice vrlo važna u vašim vrtovima i okolici. Pticama će osigurati potrebnu hranu i možemo promatrati široku paletu vrsta koje su odlučile posjetiti hranilice. Ako vas zanima kako ptice preživljavaju zimu, pročitajte naš članak: "Kako ptice preživljavaju zimu: tajna njihova preživljavanja".


Hranilica za ptice - lokacija

Razmišljajte strateški kada postavljate svoju hranilicu. Hranilica mora biti na sigurnom mjestu gdje će biti zaštićena od predatora poput mačaka. U stanju su se popeti uz deblo drveta kako bi došli do hranilice. Zato odaberite povišeno mjesto, barem metar i pol iznad tla, što dalje od debla kako bi ptice na hranilici bile što sigurnije i imale dovoljan pregled ako se slučajno kakva opasnost približi. Nadalje, pobrinite se da okolina hranilice bude slobodna i da stajski gnoj ne ometaju grane ili drugi predmeti, tako da ptice mogu imati ugodan okoliš u i oko hranilice.

Ako je moguće, postavite hranilicu blizu grmlja, drveća ili drugih skloništa gdje se ptice mogu sakriti od lošeg vremena ili gore spomenutih grabežljivaca. Idealno sklonište je kućica za ptice, koja je otporna na sve vremenske prilike i kradljivce gnijezda.

Izbjegavajte postavljanje hranilice preblizu pijetlovima kako biste spriječili da ptice udaraju o staklene površine. Takva nezgoda može imati kobne posljedice za ptice. Stoga, ako postavljate hranilicu na balkon ili prozorsku dasku, usredotočite se na postavljanje hranilice blizu prozora na koji vješate zavjese i draperije.

I na kraju, mjesto prije svega treba biti tiho, ne u blizini prometnih cesta, te čisto kako bi ptice uvijek znale što se oko njih događa.


Hranjenje ptica

Ako imate odgovarajuće mjesto, pitanje je što staviti u hranilicu za ptice. Ponudite pticama raznovrsnu hranu, poput sjemenki, po mogućnosti sjemenki suncokreta, orašastih plodova, suhog voća ili kuglica od loja. Golupčići i vrapci sigurno će pozdraviti i žitarice. Za kupnju su također dostupne već pripremljene krmne smjese koje sadrže sve što im je potrebno za preživljavanje. Raznovrsna hrana privući će različite vrste ptica, stoga je ključno odabrati pravu hranu za ptice na otvorenom. No, to ne znači da ih počastite ostacima večere. Hrana ne smije biti začinjena, zagorjela, a nikako ne pokvarena. A kada hraniti? Počnite već u listopadu kako bi se ptice naviknule na mjesto i znale kamo posjetiti zimi.

Njega hranilica i ptica

Redovito čistite hranilicu od ostataka hrane i uklonite onečišćenje. Ne samo da će čista hranilica privući više ptica, već će također spriječiti širenje bolesti.

A kako hraniti ptice? Ne zaboravite kontinuirano dopunjavati hranu, posebno tijekom hladne sezone, kada ptice imaju povećanu potrošnju energije za održavanje tjelesne temperature.

Hranilica za ptice izvrstan je način da doprinesete kućicama za ptice i brizi o pticama tijekom zimskih mjeseci. Stvorite prostor da se ptice osjećaju sigurno i pomozite im da prežive prvih nekoliko teških mjeseci.

Kako radi kamera zamka?

15.07.2024

Kako radi kamera zamka?

Prvo, moramo objasniti što je foto zamka. Riječ je zapravo o uređaju koji je dizajniran za automatsko snimanje fotografija ili kratkih videa, čak i pod ekstremnim uvjetima. Svoju primjenu najčešće nalazi u prirodi. Uglavnom se koristi za promatranje divljih životinja, ali se može koristiti iu vikendici ili vrtu iz sigurnosnih razloga.

Kako šišati ovce?

12.07.2024

Kako šišati ovce?

Znate li da je zakonom propisana obveza šišanja ovaca barem jednom godišnje? Šišanje ovaca je od temeljne važnosti za njegu ovaca i preradu vune. U ovom članku ćemo pogledati kako se takva frizura odvija.

Električna ograda - kako radi?

08.07.2024

Električna ograda - kako radi?

Električna ograda je učinkovita naprava koja se koristi kao barijera za sprječavanje bijega životinje. No, može poslužiti i za zaštitu od nepozvanih gostiju. Međutim, znate li kako spojiti električnu ogradu i koji principi stoje iza njihove visoke učinkovitosti?

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.