Držanje pilića u malom prostoru – na što treba paziti

: Juraj Korim

13.11.2023

Držanje pilića u malom prostoru – na što treba paziti

Briga o domaćim kokošima ne znači nužno da morate posjedovati kuću s velikom okućnicom, na kojoj bi veliki prostor bio odvojen za kokoši. Pod određenim uvjetima možete postati pasionirani uzgajivači čak i u urbanim sredinama ili u manjim nastambama na selu. Neprikladni uvjeti i nepoštivanje okoliša mogu, međutim, uzrokovati probleme ne samo samoj peradi, već i vama. 

Dom a ne zatvor

Svaki životinja zahtijeva svoj teritorij i osjećaj doma. Držanje pilića na malom prostoru zahtijeva kupnju samo malog broja pilića/kokoši. Svaka bi trebala imati određeni prostor u kokošinjcu samo za sebe (navedeno je 40 x 40 cm, ali ovisi i o veličini kokošinjca). Ako je ikako moguće, osigurajte im i ispust na otvoreno. Ali ovdje vrijedi pravilo da što veći prostor za kokoši, to bolje. 

Ispravno mjesto kokošinjca

Svjetlo, ali... Dovoljna količina sunčeve svjetlosti pogoduje pilićima, kao što utječe i na njihovo psihičko raspoloženje. No, volite li se sunčati, budite uvjereni da to nije slučaj s peradi. Bit će mnogo korisnije smjestiti kokošinjac u hladovinu. Vrućina može izazvati toplinski stres, koji u najgorem slučaju može dovesti do smrti. Dapače, mnogo su bolje prilagođene boravku na hladnom - ako nemate drugo mjesto pogodno za uzgoj, zasjenite kokošinjac raznim predmetima. S druge strane, kišovito vrijeme zahtijeva da njihovo stanište bude što bolje skriveno kako se vaši životinjski prijatelji ne bi smočili. Kokošinjci s natkrivenim prostorom, poput kokošinjca Berlin ili Valencija, odličan su izbor. 


Omogućavanje dostupnosti kokošinjca bit će prednost, osobito ako se redovito dopunjuju hrana i voda. I u tom kontekstu potrebno je adekvatno urediti objekte kako bi se imalo gdje postaviti pojilice i hranilice

Svaka vrsta ima svoj karakter

Na početku je važno razmisliti koju pasminu kokoši nabaviti. Razlikuju se ne samo po toleranciji, veličini snesenih jaja, već i po svojim specifičnim zahtjevima - oni ih mogu, ali i ne moraju predodrediti za uzgoj kokoši na malom prostoru. Što je veća vrsta kokoši, to je veći prostor za kokoši. Iz tog razloga razmislite je li bolje kupiti manje velikih ili obrnuto. Na primjer, Plymouthi su mirne naravi i vrlo su izdržljivi, s druge strane, hibridi mogu položiti do oko 300 jaja godišnje. 

Budite obzirni

Razmotrite svoje okruženje, bilo da živite u gradu ili na selu. Inače, u većini krajeva kokošinjce uopće ne morate prijavljivati, ali provjerite ovu činjenicu - ovdje su prednost drveni kokošinjci za koje ne treba građevinska dozvola. Ali poštujte susjeda i unaprijed im recite svoju namjeru. Spriječite da kokoši pobjegnu na tuđe imanje – prema uredbi, životinje iz uzgoja ne smiju prijetiti i uznemiravati sugrađane. Više o faktoru obližnjih stanovnika i što očekivati ​​kod uzgoja u urbanoj sredini pisali smo u članku "Koje se domaće životinje mogu uzgajati u gradu?"

Pa krenimo na to!

Držanje pilića na malom prostoru ipak može značiti miran i dostojanstven život peradi. Budete li se pridržavali svih pravila, imat ćete priliku promatrati njihovo zadovoljstvo i zdrav izgled, osim toga, redovito će nesti kvalitetna jaja i učiniti vaš dan ugodnijim.

Domaće svijeće

07.12.2023

Domaće svijeće

Znate li i vi? Zimi dolazimo s posla po mraku i jedino što nas privlači je učiniti zimsku večer ugodnijom i uživati ​​u ugodnoj atmosferi doma. Upaljena svijeća sastavni je dio toga. Što kažete na onu koju sami napravite?

Što ne davati kokošima? I izbjeći najgore

30.11.2023

Što ne davati kokošima? I izbjeći najgore

Ako ste vlasnik peradi, važno je znati što kokoši ne smiju jesti. Kao i kod drugih životinja, i kod kokoši postoje namirnice koje ugrožavaju zdravlje. U ovom članku donosimo vam neke namirnice koje je bolje izbjegavati kako biste osigurali zdravlje i dobrobit svojih kokoši.

Lišće - grabljati ili ne grabljati?

24.11.2023

Lišće - grabljati ili ne grabljati?

S dolaskom jeseni dolazi i dilema grabljati lišće ili ne. Ne samo da se mi bavimo ovim pitanjem svake godine, nego i mnogi drugi vrtlari, čija se mišljenja često razlikuju. Dođite i uvjerite se koje su mogućnosti.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.