-800x800.jpg)
Do koje godine kokoši nesu jaja?
Ako kupujete kokoši, vjerojatno će vas zanimati trajanje nesivosti. Dvije stvari su važne kada je riječ o nesenju - broj jaja koje kokoši snesu u godini i koliko dugo možete očekivati da će kokoš nesti jaja. Ovaj je članak posvećen drugom kriteriju.
Godišnja nesivost utječe na opće trajanje nesivosti
Godišnja nesivost i trajanje koliko dugo nesu jaja varira ovisno o odabranoj pasmini. Općenito je pravilo, što je veća godišnja nesivost pasmine, to prije završava sposobnost nošenja jaja. Nestanak nesivosti uzrokovan je trajnim promjenama na spolnim organima kokoši nesilica. Često na kraju aktivne nesnosti kokoši nesu jaja s dva žumanjka ili inače deformirana jaja, a u tom razdoblju počinju i dobivati na težini.
Hibridi/križanci - najproduktivnije kokoši nesilice
Hibridi su superiorniji u odnosu na druge pasmine kokoši po broju jaja položenih godišnje, polažući preko 300 jaja godišnje. Dnevno snesu gotovo jedno jaje, tako da vam u kuhinji neće nedostajati jaja. No, kao što navedeno pravilo kaže, takva proizvodnja se odrazi na relativno rani gubitak sposobnosti polaganja jaja – to se obično događa kod hibrida nakon 15 mjeseci starosti.
Kokoši čiste pasmine
Čistokrvne kokoši, koje se ne uzgajaju kako bi proizvele što više jaja, godišnje nose manje jaja (oko 200 ovisno o pasmini), ali ih nesu duže i dulje žive. Čistokrvne kokoši nesu jaja oko 4 godine, kada prestaje proizvodnja jaja. Kokoši nesilice obično najkasnije do sedme godine života potpuno prestanu nositi jaja.
Očekujte da će proizvodnja jaja lagano opadati svake godine. Najviše možete očekivati u prvoj godini života, nakon što kokoš počne nositi prva jaja oko 20. tjedna života. U drugoj godini veličina pilića doseže oko 80% veličine prve godine, a u trećoj i četvrtoj godini pada na otprilike polovicu.
Kako promovirati sposobnost polaganja jaja
Osim same pasmine kokoši, na nesenje jaja utječu i okoliš u kojem kokoši žive, kvaliteta njege, vremenske prilike i, ne manje važno, kvaliteta hrane - broj položenih jaja godišnje i trajanje aktivnog razdoblja. Stres i loša kvaliteta hrane vjerojatno su najčešći uzroci loše nesivosti.
Pilići ne prepoznaju stres kada žive u mirnom okruženju i imaju dovoljno prostora za život. Jednako je važna i dovoljna kvaliteta hrane. Osnova prikladne prehrane za kokoši su žitarice – nećete pogriješiti sa pšenicom koja ima dobre nutritivne kvalitete i često se koristi za ishranu kokoši.
Osim toga, pšenica sama po sebi doprinosi isušivanju mesa, što nije idealno ako ne uzgajate kokoši ne samo za jaja već i za meso. Pšenicu je dobro dopuniti prosom, koje je bogat izvor minerala, te posebnom mineralnom hranom koja sadrži vitamine.
Savjet: također biste trebali zaštititi svoje kokoši od grabežljivaca kako se vaši napori za uzornu njegu ne bi protraćili preko noći. U tome će vam, između ostalog, pomoći i dobro održavan kokošinjac s automatskim vratima. Za što se koriste automatska vrata i kako ih odabrati? O odabiru automatskih vrata možete saznati u našem prethodnom članku.

16.05.2025
Zašto krava stalno preživa, a pas guta? Probava životinja pod povećalom
Jeste li se ikada zapitali zašto govedo provodi sate preživajući, dok pas hranu gotovo i ne žvače? Razlog je u različitim vrstama probave. Dok neke životinje imaju jednostavan želudac, druge su kroz evoluciju razvile želuce s više odjeljaka, mikrobiološku probavu ili čak probavu uz pomoć kamenčića. Koje su glavne razlike između pojedinih skupina životinja?

15.05.2025
Koju vrstu vune odabrati? Usporedba alpake, kašmira, merino vune i drugih
Vjerojatno ste čuli da postoji mnogo različitih pasmina ovaca. No jeste li znali da i vuna dolazi u više vrsta? Ne dobivamo je samo od ovaca, već i od lama, pa čak i od zečeva.

14.05.2025
Načini mužnje i vrste mužnih sala
Mužnja je svakodnevni dio uzgoja mliječnih krava – no načini njezinog izvođenja mogu se znatno razlikovati. Od tradicionalne ručne mužnje pa sve do modernih robotskih sustava, svaka farma bira rješenje koje najbolje odgovara njezinim potrebama i mogućnostima. Razlikuju se također i same mužne sale – prostori gdje se obavlja mužnja. U ovom ćemo članku prikazati osnovne načine mužnje i tipove mužnih sala koje se danas koriste.