-800x800.jpg)
Kako početi uzgajati kuniće
Razmišljate o pokretanju farme kunića kod kuće ili u svom dvorištu? Pripremili smo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da počnete.
Prije nego počnete
Prije nego što prijeđete na to kako početi uzgajati kuniće, vrijedi zapamtiti da morate pažljivo razmisliti o ovom koraku. Morat ćete paziti na svoje kuniće svaki dan ili osigurati zamjenu ako idete na odmor. Također morate biti svjesni o svrsi za koju namjeravate držati kuniće. Samo za sebe kao kućnog ljubimca? Za meso? Ili ćete ih htjeti prodati (iako to nema previše ekonomskog smisla za uzgoj kunića)? Odgovor ovisi o budućoj veličini uzgoja i, ovisno o tome, trebali biste od samog početka pripremiti odgovarajuće objekte za kuniće.
Kako započeti
Kao i kod drugih aktivnosti držanja kunića, do nekih stvari jednostavno morate doći sami. Praksom ćete s vremenom naučiti pravi režim njege kunića i prilagoditi neke važne detalje kako vam odgovaraju. U svakom slučaju, postoji mnogo aktivnosti koje ne možete izbjeći i s kojima ćete se uvijek susresti u uzgoju kunića. A sada ćemo ih detaljnije pogledati. Neke aktivnosti će biti samo na početku uvođenja uzgoja, druge će postati vaša rutina.

02.07.2025
Korisne životinje u vrtu
Vrtlarenje je vrlo popularno – gotovo svatko poznaje nekoga tko uzgaja vlastito povrće, cvijeće ili začinsko bilje. Uzgajanje vlastitih plodova donosi radost, opuštanje i osjećaj samodostatnosti. No u vrtovima ne rastu samo biljke – tu su i drugi stanovnici koji zaslužuju našu pažnju.

01.07.2025
Kako hraniti svinje?
Svinje spadaju među nezahtjevne domaće životinje, no i kod njih vrijedi pravilo da se kvaliteta hrane snažno odražava na rast, zdravlje i proizvodnost. Bez obzira na to uzgajate li prasce, krmače ili tovne svinje, pravilno sastavljena hranidbena obroka i dovoljne količine čiste vode apsolutna su osnova. U ovom ćemo članku pogledati ključna pravila prehrane svinja u kućnim uvjetima.

24.06.2025
Vrste sireva i njihovo podrijetlo
Sir nije samo ementaler na kruhu. U svijetu postoji na stotine vrsta sireva – pljesnivi, tvrdi, svježi, pareni... Svaka regija ima svoj tipični sir koji odražava lokalnu tradiciju i okus. Pogledajmo odakle dolaze neki poznati sirevi.