Japanske svilene kokoši zadivljuju svojim izgledom i ponašanjem
Pavel Frček

: Pavel Frček

13.04.2022

Japanske svilene kokoši zadivljuju svojim izgledom i ponašanjem

Japanska svila je pasmina kokoši prilično specifičnog izgleda, koju karakterizira neobična struktura perja koja čini da svileno perje izgleda kao kosa. Često se uzgajaju ne toliko zbog njihove korisnosti koliko zbog neobičnog izgleda, iako njihova prisutnost može biti korisna za pasminu u cjelini. Ovo je drevna pasmina kokoši, jer su njihovi preci s istom strukturom perja živjeli u Kini još prije 1000 godina. Možda ih je prvi donio u Europu poznati putnik i trgovac Marko Polo, ali ovdje se uzgajaju tek od početka 20. Stoljeća.

Jedinstven izgled

Japanske svilene kokoši obično su nižeg rasta. One su ili manje, teške oko pola kilograma, ili veliki, s robusnim tijelom i težim do preko kilogram i pol. Mogu se vidjeti s perjem različitih boja. Najčešće imaju perje u nijansama bijele, žute, narančaste i crne. Kao što je već spomenuto, perje im je prilično čudno, a perje se lako može zamijeniti s krznom, ovisno o  strukturi. Razlikuju se od većine pasmina pilića po tome što imaju pet prstiju umjesto četiri, ali nisu jedina rasa s pet prstiju. Zanimljivo je da imaju i kožasta stopala, kljunove i mali plavkasti greben.

Japanske svilene kokoši se dobro ponašaju

Ako kod kuće imate 'obične' kokoši, vrijedi razmisliti trebate li dodati nekoliko kokoši japanske svile. Osim što će ih svi voljeti, imaju korisne reproduktivne karakteristike. Odrasli bez problema uzmu pod svoje i druge rase kokoši, pa čak i prepelice, fazane ili male patke - dobro se slažu sa svim vrstama peradi. Ukratko, vrlo se dobro snalaze s bilo kojom rasom zbog svoje mirne naravi, lako ih je ukrotiti i neće vam zadavati probleme. Ne lete, ne kopaju i općenito su mirne, pa ih nećete morati nigdje tjerati. Osim toga, ne zahtijevaju posebnu njegu. Možda zbog njihove veličine i činjenice da ne mogu letjeti, dobro je osigurati da bez problema dođu do svog gnijezda u kavezu.

Ukusno meso i jaja

Iako biste ih mogli kupiti samo zbog toga koliko su slatke, postoje prednosti i u njihovom uzgoju. Osim što ćete pod svoje okrilje uzeti sve napuštene kokoši, uključujući i kokoši u vašem trenutnom jatu, naravno uživat ćete u jajima i mesu.

Japansko svileno pileće meso, što se tiče okusa, ima dašak divljači. Što se tiče jaja, ona nakon polaganja sjedaju na jaja i pripremaju se za svoju roditeljsku ulogu. Ako im uklonite sva jaja, oni će besposleno sjediti u gnijezdu, pa je dobro ostaviti barem nekoliko jaja. U najboljem slučaju snesu i do 90 jaja godišnje, ali obično nose 60-80 jaja godišnje.

Koliko dugo živi patuljasti kunić?

23.04.2024

Koliko dugo živi patuljasti kunić?

Omiljeni pratilac mnogih ljudi, mali zec ima mnogo toga za ponuditi svojim vlasnicima. Njegova prijateljska narav, simpatičan izgled i relativno laka njega privlače mnogo ljudi koji žele malog ljubimca. Jedno od često postavljanih pitanja je koliko dugo živi patuljasti kunić. Dakle, koliko dugo ova slatka stvorenja obično žive?

Kako se riješiti kućnih parazita?

17.04.2024

Kako se riješiti kućnih parazita?

Kućni paraziti poput žohara, mrava, moljaca i stjenica mogu izazvati ne samo značajnu nelagodu, već prije svega zdravstvene probleme. Ako ih susretnete, važno je djelovati brzo i učinkovito kako biste spriječili njihovo širenje. Postoji nekoliko načina da se riješite ovih neželjenih stanara i osigurate da vaš dom ostane čist i siguran.


Kako odabrati odgovarajuću kuću za mačku?

16.04.2024

Kako odabrati odgovarajuću kuću za mačku?

Mačka dnevno spava i do nevjerojatnih 18 sati. Stoga je vrlo važno pripremiti joj udobno i tiho mjesto za odmor. Svaki ljubimac živi u različitim uvjetima i ima svoje potrebe. Dođite s nama da vidimo koje mogućnosti imate i kako odabrati kućicu ili krevet za mačke.

NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.