Kokoši nesilice: koje pasmine nose najviše jaja
Pavel Frček

: Pavel Frček

04.05.2022

Kokoši nesilice: koje pasmine nose najviše jaja

Ako kod kuće uzgajate kokoši prvenstveno kako biste osigurali da u svojoj kuhinji uvijek imate adekvatnu zalihu svježih jaja, isplati se odabrati najbolju rasu kokoši s obzirom na broj jaja koja mogu snijeti. Koja je najbolja pasmina nesilica jaja? Postoji nekoliko pasmina koje mogu učinkovito puniti zalihe domaćih jaja. Zato ćemo se u ovom članku osvrnuti na najbolje kokoši nesilice koje nose puno jaja, bilo ljeti ili zimi, a neke koje daju i obilje ukusnog mesa.

Hibridi - križanci

Ako ste samo zainteresirani za što više jaja, hibridi su očigledan izbor. Nisu namijenjene za uzgoj, samo za maksimalnu proizvodnju jaja. Gotovo svaki dan možete očekivati jaje od hibrida, koji godišnje polažu preko 300 jaja sa smeđom ljuskom. Pojam hibrid obuhvaća širok raspon kokoši nesilica koje mogu nositi takva jaja. Možete kombinirati različite vrste u svom jatu. Popularni hibridi uključuju pasmine Isabrown i Dominant. Također su popularni među uzgajivačima zbog svoje izdržljivosti.

Leghorn

Leghorn kokoši su bijele kokoši, lijepe na pogled, ali ne impresioniraju samo izgledom već i brojem jaja koja nose. U godini možete očekivati do 250 čisto bijelih jaja. Leghorn su sramežljiva pasmina, pa se nažalost neće potpuno ukrotiti.

Sussex

Sa mogućnošću polaganja do 250 jaja godišnje, kokoši Sussex su također jedne od najboljih kokoši nesilica koje možete imati. Ljuske jaja nisu ujednačene boje, mogu varirati od kremaste do prilično tamno smeđe boje. Osim u hrpi jaja, uživat ćete u njihovom mesu, okus je zaista prefin. Za razliku od Leghorna, Sussex ima mirnu prirodu i stoga se lako može pripitomiti - tada se neće stidjeti grickati ravno iz vaše ruke, na primjer.

Plymouth

Plymouth je zadovoljstvo držati - mirne su i privržene. Godišnje polažu oko 200 jaja, što je manje od prijašnjih pasmina, ali se mogu pohvaliti visokom razinom prilagodbe, pa ćete, kada dođe vrijeme, imati ne samo jaja već i dosta mesa. Manja proizvodnja jaja u usporedbi s hibridima barem je djelomično nadoknađena nižim zahtjevima za hranjenjem. Zahvaljujući njihovoj otpornosti, jaja vam neće nedostajati ni zimi.

Pravilna prehrana je ključna

Na kraju, vrijedi zapamtiti da ne možete očekivati puno jaja čak ni od najboljih kokoši ako nemate dovoljno kvalitetne hrane. Samo odgovarajuća hrana i idealni životni uvjeti, u kombinaciji s kokošima nesilicama nekih od najboljih pasmina, osigurat će da iz svog kokošinjca svaki dan skupljate velika, svježa jaja izvrsnog okusa. Kokoši nesilice treba hraniti onoliko koliko im kljunovi dopuštaju.

Srž kvalitetnog obroka je žito, a pšenica je dobar izbor. Međutim, pšenica sama po sebi nije dovoljna, unatoč svom sastavu i dobrim prehrambenim parametrima; djeluje na stvaranje suhog mesa i stoga je prehranu potrebno nadopuniti. Pilićima ne treba uskratiti proso koje je vrlo bogat izvor minerala.

Kako se riješiti kućnih parazita?

17.04.2024

Kako se riješiti kućnih parazita?

Kućni paraziti poput žohara, mrava, moljaca i stjenica mogu izazvati ne samo značajnu nelagodu, već prije svega zdravstvene probleme. Ako ih susretnete, važno je djelovati brzo i učinkovito kako biste spriječili njihovo širenje. Postoji nekoliko načina da se riješite ovih neželjenih stanara i osigurate da vaš dom ostane čist i siguran.


Kako odabrati odgovarajuću kuću za mačku?

16.04.2024

Kako odabrati odgovarajuću kuću za mačku?

Mačka dnevno spava i do nevjerojatnih 18 sati. Stoga je vrlo važno pripremiti joj udobno i tiho mjesto za odmor. Svaki ljubimac živi u različitim uvjetima i ima svoje potrebe. Dođite s nama da vidimo koje mogućnosti imate i kako odabrati kućicu ili krevet za mačke.

Koliko prostora treba kokošima?

11.04.2024

Koliko prostora treba kokošima?

Planirate li nabaviti kokoši, a ne znate imate li dovoljno mjesta? Koliko kokoši zapravo trebaju prostora i kako urediti idealan dom za njih? Ograđeni prostor jedan je od ključnih čimbenika koji utječe na njihovo zdravlje i dobrobit. No, točnih brojki nema, svaka je kokoš drugačija i ima različite potrebe. Brojke su samo okvirne kako biste imali jasnu predodžbu o tome koliko pomoćnika možete priuštiti u svom vrtu.


NAGRADNA IGRA: Prijavite se na novosti

i možete dobit dopunsku hranu ACIDOMID.